BURSA Analytics

Apreciere de 26% pentru acţiunile Antibiotice, care sunt în zona unor noi recorduri istorice

Andrei Iacomi
BURSA Analytics / 11 iunie

Apreciere de 26% pentru acţiunile Antibiotice, care sunt în zona unor noi recorduri istorice

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 31 MAI - 7 IUNIE 2024

Compania este foarte aproape să beneficieze de 100 milioane de euro pentru investiţii din partea Comisiei Europene

Acţiunile producătorului de medicamente Antibiotice Iaşi au marcat o nouă etapă a tendinţei ascendente pe care se situează de aproape un an, cu o creştere de 26,21%, în perioada 31 mai - 7 iunie, în raport cu moneda euro, una dintre cele mai bune evoluţii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul avut în vedere.

Compania este foarte aproape să beneficieze de investiţii de 100 milioane de euro în producţia de medicamente critice, sumă fiind deja negociată cu Comisia Europeană, conform declaraţiilor de săptămâna trecută ale Ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, scrie News.ro.

Este o sumă ce echivalează cu aproape 30% din evaluarea bursieră a producătorului de medicamente, ce se ridică la circa 350 milioane de euro.

Ioan Nani, directorul general al Antibiotice a declarat că investiţiile se vor axa pe un centru nou de cercetare care va consolida producţia de medicamente la Iaşi şi în două situri noi de producţie, pentru care Europa are încă probleme în asigurarea consumului real pentru populaţie. Potrivit domnului Nani, aceste investiţii ar urma să fie finalizate la finele anului 2026 sau la mijlocul lui 2027, mai scrie News.ro.

Ştirea a adus o reacţie pozitivă a preţului acţiunii ATB în piaţă, care a urcat cu 12,79% în şedinţa din data de 6 iunie, ziua în care ministrul şi directorul Antibiotice au anunţat investiţiile, apreciere ce a continuat în şedinţa din 7 iunie, cotaţia urcând cu 7,69%, la 2,66 lei, un nou maxim istoric.

Titlurile Antibiotice se află pe un trend ascendent din vara anului trecut

Acţiunile producătorului de medicamente din Iaşi s-au instalat pe o traiectorie ascendentă din vara anului trecut, îndeosebi pe fondul rezultatelor financiare în creştere şi a planurilor de investiţii, conform brokerilor.

Recent, adunarea acţionarilor companiei a amânat decizia privind alocarea de dividende, până la 1 iulie, în condiţiile în care, Ministerul Sănătăţii a solicitat Guvernului exceptarea societăţii de la plata a 90% din profit către acţionari şi stabilirea unei cote de distribuţie de 50%, restul banilor urmând să fie folosiţi pentru finanţarea investiţiilor aprobate în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli a acestui an. Prin urmare, în cazul unui aviz favorabil din partea Guvernului, dividendul unitar va avea un randament brut de circa 1,8%, faţă de preţul curent al acţiunii ATB, iar dacă executivul nu va fi de acord cu solicitarea Ministerului, dividendul va avea un randament de 3,2%.

La finele lunii aprilie, fondul de pensii Pilon II Metropolitan Life avea un pachet de acţiuni Antibiotice în valoare de 6,1 milioane lei, echivalentul a 0,47% din producătorul de medicamente. Statul Român, prin Ministerul Sănătăţii, deţine 53% din Antibiotice.

Indici - BET s-a apreciat cu 2,79%

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 2,79%, în perioada 31 mai - 7 iunie.

Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,87%, în intervalul avut în vedere, în vreme ce indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 2,84%, în perioada menţionată.

Prebet - pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB

Acţiunile Prebet se situează în topul randamentelor de la BVB, din intervalul 31 mai - 7 iunie, cu o creştere de 28,52%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se găsesc acţiunile Antibiotice, iar pe poziţia a treia se află titlurile Transelectrica, cu o creştere de 13,15%.

Fonduri de investiţii - randament de 2,29% pentru BT Index Romania ROTX

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 30 mai - 6 iunie, este condus de titlurile BT Index Romania ROTX, cu o apreciere de 3,05%. Titlurile BT Maxim au înregistrat o creştere de 2,91%, în vreme ce titlurile FDI Star Next au urcat cu 2,7%, în intervalul de timp mai sus menţionat.

Bitcoin a avut o creştere de 2,46%, în perioada 31 mai - 7 iunie, iar cotaţia aurului a scăzut cu 0,65%. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,01%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. cata mutam hipul de pe ONE pe Pastile...?! halatul halatul baieti...?! cat e...?

    este foarte aproape să beneficieze de 100 milioane de euro pentru investiţii din partea Comisiei Europene - uitam sa spunem in ce forma.... si de ce ar beneficia de 30% din valuarea actuala de pe bursa.... din ce vad are destula potenta financiara...asta miroase a hipe .... 

    ca daca primeste 100 in forma de granturi deduceri taxe credite?!... cum lichizi in cont virati...? in transe pe an sau ani....?! 

    am fost prin farmacii si ochiul atrenat a vazut destule pastile puse cu preturi "accelerate" care accelerate tot in luna erau ca pret... deci banuiala e ca tre sa mai scada sau sa se tempereze la raft aberatiile de pret... da bine stim ca nominal la anu iar le sucesc..dar vedem.... 

    in decurs de 2 ani 3 farmacii s-au tot inchis si deschis in aceeasi zona.... deci cv spune ca e saturatie ori concurenta prea mare pe pastile...in anumite zone unde lipseste cererea organica ori solvabila.... 

    s c c r e t 

    1. chiar ma intreb daca nu cumva Caciu ar putea cumva fi amendat. macar simbolic. acuma, cu sistemul asta de "granturi" pentru orisice.... va mai mirati de inflatie. banii astia chiar si "europeni" nu cresc totusi in pom.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb