Leul a urcat uşor, ieri, faţă de euro, cu 0,38 bani, până la nivelul de 4,3308 lei. În contextul tensiunilor de pe plan extern, moneda naţională a câştigat teren pentru a două şedinţă consecutiv, după ce, marţi, cursul leu/euro a atins nivelul de 4,3529 unităţi.
"Spre sfârşitul şedinţei de tranzacţionare, leul s-a mai calmat, faţă de zlotul polonez care s-a depreciat", ne-a declarat un dealer din piaţă.
Sursa citată ne-a precizat că, în cursul dimineţii de ieri, euro a trecut de 4,34 lei/euro, în timp ce la ora 16:30 moneda europeană era tranzacţionată în jurul nivelului de 4,33 lei/euro.
Pe plan extern, moneda europeană s-a depreciat uşor, ieri, în raport cu dolarul american, până la nivelul de 1,3736 unităţi, după ce, miercuri, a atins un maxim al săptămânii, de 1,3760 unităţi.
Dealerul ne-a precizat că în jurul orei 16:30 euro s-a depreciat cu 100 de puncte, evoluţia monedei europene reacţionând la declaraţiile privind summit-ul Uniunii Europene, care este programat pentru sfârşitul săptămânii.
Dealerul a adăugat că jucătorii din piaţă cumpără euro contra monedelor emergente, pentru ca apoi să-şi lichideze poziţiile pentru dolari sau yeni, menţionând că toată săptă-mâna, piaţa a fost tensionată.
În timp ce faţă de moneda europeană, leul a urcat uşor, comparativ cu dolarul american a scăzut. Banca Naţională a României a afişat, ieri, un curs de referinţă de 3,1371 lei/dolar, în creştere cu 0,70 bani, faţă de cotaţian anterioară.
Leul a mai pierdut teren şi în faţa francului elveţian. Banca Centrală a afişat, ieri, o rată oficială de 3,5015 lei/franc, cu 1,25 bani peste cotaţia precedentă.
De la începutul anului, euro a urcat cu 1,42%, în raport cu leul, în timp ce dolarul american a coborât cu 2,13%. Francul elveţian s-a apreciat cu 2,38% comparativ cu leul, de la începutul anului.