Noie scheme de sprijin pentru fermieri care au fost lansate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) săptămâna trecută a avut un impact major în Buzău. Sumele încasate de o singură exploataţie pot urca până la 7.000 de euro şi pot fi accesate atât de beneficiarii din sectorul zootehnic - bovine, sectorul zootehnic - ovine şi/sau caprine, cât şi de cei din sectorul vegetal - legume-fructe şi cartofi, aşa că fermierii au venit să-şi depună cererile imediat de la deschiderea apelului de dosare.
La doar cinci zile de la deschiderea apelului de dosare, la Agenţia de Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură din judeţul Buzău s-au primit deja 138 de cereri.
"Până în acest moment la centrele locale şi la centrul judeţean Buzău s-au primit 138 de cereri din care 88 pentru sectorul legume, 17 pentru ovine şi caprine şi 33 pentru bovine", a spus Claudia Stelea, director APIA Buzău.
Depunerea documentelor continuă până pe 23 octombrie, iar Buzăul are un potenţial eligibil de 2.700 de beneficiari. Deocamdată, cele mai multe solicitări de plată au venit din sectorul legumicol, dar cei mai mulţi potenţiali beneficiari pe care îi are Buzăul vin din sectorul bovinelor.
"În judeţul Buzău, ne aşteptăm la un număr potenţial de cereri maxim de 1.039 din rândul exploataţilor de ovine şi caprine, care deţin peste 50 de capete femele cu vârsta minimă un an , 875 din rândul exploataţiilor de bovine şi un număr de aproape 800 de fermieri care au declarat în cererea unică de plată codurile eligibile pentru legume, fructe şi cartofi", a explicat Claudian Stelea, director APIA Buzău.
Valoarea ajutoarelor diferă în funcţie de mărirea exploataţiei astfel că cea mai mică sumă pe care o poate încasa un beneficiar din sectorul legume este de 500 de euro, cel din sectorul bovine de 1000 de euro, în timp ce un beneficiar din sectorul ovinelor poate obţine, cel mai puţin, 700 de euro. Cea mai mare sumă acordată prin intermediul acestei măsuri lansate de APIA poate ajunge la 7000 de euro pentru o singură exploataţie.
"Sprijinul are în vedere atenuarea problemelor legate de lichidităţi care periclitează continuitatea activităţilor agricole, respectiv a producţiei primare în agricultură, în sectoarele antemenţionate, acestea fiind cele mai afectate de impactul COVID-19. Având în vedere pierderile suferite din cauza pandemiei de COVID- 19, fermierii vor fi sprijiniţi în vederea reluării fluxului tehnologic normal al fermei şi menţinerea viabilităţii fermelor", se arată în comunicatul emis de APIA.
Sumele vor fi acordate sub formă de sumă forfetară raportată la dimensiunea fermei şi urmează să fie plătit până la data de 30 iunie 2021.
În total, 150 de milioane de euro ar urma să ajungă la fermierii din toată ţara afectaţi de pandemia de coronavirus. Banii sunt alocaţi prin noi forme de sprijin lansate de APIA. Este vorba despre ajutoare acordate prin măsura Măsurii 21 - Sprijin temporar cu caracter excepţional acordat fermierilor şi IMM-urilor care au fost afectaţi în mod deosebit de criza COVID-19 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020, respectiv în sectorul zootehnic - bovine, sectorul zootehnic - ovine şi/sau caprine, dar şi în sectorul vegetal - legume-fructe şi cartofi.
Termenul limită pentru depunerea documentelor este 23 octombrie 2020.