Titlurile companiei de distribuţie şi logistică pentru piaţa bunurilor de larg consum Aquila (AQ) au înregistrat un randament de 4,11%, în perioada 22 - 29 iulie, în raport cu moneda euro, reprezentând cea mai bună evoluţie din indicele BET şi BET - XT, în intervalul menţionat.
Aquila îşi va prezenta, în data de 13 august, rezultatele obţinute în cel de-al doilea trimestru, respectiv primul semestru al anului.
Alin Brendea, directorul de operaţiuni al Prime Transaction, spune că, al doilea trimestru al anului trecut a marcat rezultate în aşteptarile pieţei astfel încât compania nu va fi afectată, cu ocazia raportării financiare, de efecte de bază semnificativ negative. "Rămâne de văzut dacă consumul populaţiei, ce menţine rate de creştere solide, se va transforma în marje mai mari de profitabilitate şi dacă avantajele competitive pe care societatea le deţine în calitate de lider de piaţă şi de posesor al unor mărci proprii vor ajuta la consolidarea afacerilor", a scris directorul de la Prime, în ultima sa analiză.
Pentru acest an, Aquila şi-a propus să genereze venituri în valoare de 2,8 miliarde de lei, echivalentul unei creşteri de 12% comparativ cu cele din 2023. EBITDA este prognozată să ajungă la 197,1 milioane de lei (+28%), cu o marjă de 7%, peste marja înregistrată în ultimii doi ani (6,2% în 2023 şi 6,6% în 2022), în vreme ce profitul net este aşteptat să atingă 100,3 milioane de lei (+3,5% faţă de 2023), cu o marjă de 3,5%, uşor sub marja ultimilor doi ani, de 3,9%, conform unui raport al TradeVille, publicat în a doua parte a lunii trecute.
"Bugetul prognozat pentru anul 2024 nu include, însă, integrarea Parmafood. Cu alte cuvinte, valorile estimate de companie sunt aşteptate să fie depăşite după integrarea ultimei achiziţii, integrare care a fost începută în trimestrul curent. Parmafood va fi inclusă abia în bugetul din 2025, Aquila precizând în teleconferinţa cu investitorii că nu intenţionează să revizuiască anul acesta bugetul aprobat", se mai arată în raport.
La finele lunii mai, toate cele şapte fonduri de pensii Pilon II aveau acţiuni Aquila, controlând împreună 27,1% din societate. Cel mai mare pachet, de aproape 8,8% din compania de distribuţie şi logistică pentru piaţa bunurilor de larg consum, era deţinut de fondul administrat de NN Pensii, conform datelor disponibile pe site-ul desprepensiiprivate.ro.
• Indici - depreciere de 0,94% pentru BET - FI
Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a scăzut cu 0,41%, în perioada 22 - 29 iulie. Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 0,94%, în intervalul avut în vedere, iar indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a depreciat cu 0,7%, în perioada menţionată.
• Zentiva - cel mai mare randament dintre acţiunile din Piaţa Reglementată de la BVB
Acţiunile Zentiva, se situează în topul randamentelor din Piaţa Reglementată de la BVB, din intervalul 22 - 29 iulie, cu o creştere de 19,99%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea s-au clasat titlurile Mecanica Ceahlău, cu o apreciere de 0,82%.
• Fonduri de investiţii - randament de 9,08% pentru FDI Audas Piscator
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 19 - 26 iulie, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 9,08%. Titlurile Active Dinamic s-au clasat pe poziţia a doua, cu o creştere de 0,82%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile OTP Dinamic Clasa E care au urcat cu 0,52%.
Bitcoin a avut o scădere de 0,57%, în perioada 22 - 29 iulie, iar cotaţia aurului a urcat cu 0,1%. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,01%, în intervalul de timp precizat.
Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.