Arabia Saudită interzice băncilor vânzarea de contracte de opţiuni pe deprecierea monedei

S.A.
Internaţional / 20 ianuarie 2016

Autorităţile din Arabia Saudită au ordonat băncilor să nu mai vândă contracte de opţiuni pe deprecierea monedei ţării, rialul, pe fondul speculaţiilor că cel mai mare exportator de petrol din lume nu va putea să menţină sistemul de cotare a monedei în raport cu dolarul, au declarat cinci persoane citate de Bloomberg.

Agenţia Monetară a Arabiei Saudite a cerut băncilor să oprească vânzările de opţiuni care anticipează deprecierea rialului. Directiva, emisă în 18 ianuarie, se aplică băncilor locale şi sucursalelor din Arabia Saudită ale băncilor internaţionale.

"Motivul este oprirea activităţilor speculative legate de sustenabilitatea sistemului de cotare a rialului faţă de dolar", a declarat Apostolos Bantis, analist la Commerzbank.

Ţările care folosesc sistemul de cotare a monedelor în raport cu dolarul, precum Arabia Saudită în Hong Kong, sunt supuse unor presiuni tot mai mari din partea traderilor care speculează că devine tot mai costisitor pentru autorităţi să continue să protejeze cursul, în condiţiile aprecierii dolarului.

Reprezentanţii băncii centrale a Arabiei Saudite au refuzat să comenteze miercuri informaţiile.

În condiţiile în care preţurile petrolului se află la minime ale ultimelor 12 ani, Arabia Saudită a redus cheltuielile interne.

Scăderea cotaţiilor petrolului are loc pe fondul tensiunilor dintre Arabia Saudită, stat şiit, şi Iranul cu populaţie majoritar sunită, după executarea unui cleric şiit.

Principalul indice bursier saudit, Tadawul All Share, este în declin cu 4,8%, scăderea din această lună fiind de 21%.

Banca centrală a confirmat obiectivul de a menţine cursul rialului la nivelul de 3,75 unităţi pentru un dolar, în vigoare în ultimele trei decenii.

Arabia Saudită a cheltuit anul trecut 100 de miliarde de dolari din rezervele valutare, dar nivelul acestora, de circa 628 de miliarde de dolari în noiembrie, sunt încă pe locul al treilea în lume, după China şi Japonia.

Statul arab ar putea vinde acţiuni la compania Saudi Arabian Oil într-o ofertă publică iniţială care face parte dintr-un pachet mai larg de reforme economice.

Circa 70% din veniturile bugetare ale ţării provin din vânzările de petrol, iar regatul a luat măsuri fără precedent pentru a întări finanţele publice şi a reduce dependenţa de petrol.

Luna trecută, guvernul a majorat preţurile carburanţilor şi a redus cheltuielile prevăzute în bugetul anului 2016, pentru limitarea deficitului care ar fi atins anul trecut cel mai ridicat nivel după 1991.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb