Arabia Saudită şi-a dezvoltat programul nuclear cu ajutorul Chinei

V.I.
Internaţional / 6 iunie 2019

Arabia Saudită şi-a dezvoltat programul nuclear cu ajutorul Chinei

Guvernul american a obţinut informaţii care arată că Arabia Saudită şi-a dezvoltat semnificativ programul de rachete balistice cu ajutorul Chinei, conform a trei surse CNN.

Administraţia Trump nu a împărtăşit iniţial aceste informaţii clasificate cu Congresul, conform surselor, stârnind astfel furia democraţilor care le-au descoperit pe cont propriu şi au concluzionat că nu au fost informaţi în mod deliberat.

Informaţiile clasificate arată că Arabia Saudită şi-a extins atât infrastructura de rachete, cât şi tehnologia, prin achiziţii recente din China.

Această descoperire a stârnit îngrijorare printre membrii Congresului privind o potenţială cursă a înarmării în Orientul Mijlociu, ei întrebându-se totodată dacă a existat o aprobare tacită a administraţiei Trump ca parte a eforturilor de a contracara Iranul. Informaţiile ridică întrebări şi cu privire la angajamentul administraţiei Trump privind limitarea armelor nucleare în Orientul Mijlociu.

În ciuda criticilor privind războiul din Yemen la care Arabia Saudită participă şi la rolul prinţului moştenitor saudit Mohammed Bin Salman în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, Casa Albă a căutat o relaţie şi mai apropiată cu saudiţii, drept dovadă recenta decizie de a vinde regatului arme în valoare de miliarde de dolari, în ciuda opoziţiei Congresului.

Mohammed bin Salman a afirmat că dacă Iranul va avea o armă nucleară, Arabia Saudită va lucra pentru a obţine şi ea o astfel de armă, el declarând în 2018 într-un interviu din 2018 pentru CNN: "Fără îndoială, dacă Iranul va dezvolta o bombă nucleară, vom urma şi noi cât de curând posibil".

Deşi Arabia Saudită nu poate achiziţiona arme nucleare din SUA conform unui pact din 1987, Riadul a achiziţionat rachete balistice din China acum mai multe decenii. Există speculaţii că ar fi existat totuşi şi achiziţii mai recente din China, chiar din 2007.

În ianuarie, Washington Post a publicat imagini din satelit care sugerau că saudiţii au construit o fabrică de rachete balistice. Analiştii care au văzut imaginile au declarat că aceste rachete par să fie similare cu cele produse de chinezi.

Într-un comunicat, Ministerul de Externe al Chinei, a informat că Arabia Saudită şi China sunt "parteneri strategici exhaustivi" şi că ambele ţări "menţin o cooperare apropiată în toate zonele, inclusiv în domeniul vânzării de arme. O astfel de cooperare nu încalcă legile internaţionale şi nici nu implică proliferarea de arme de distrugere în masă".

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb