ARACO: "Investiţiile publice şi private s-au prăbuşit în perioada 2013-2014"

Loredana Dorobanţu
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 28 noiembrie 2014

ARACO: "Investiţiile publice şi private s-au prăbuşit în perioada 2013-2014"

Investiţiile publice şi cele private s-au prăbuşit în acest an, marcând o scădere de 12% în primele nouă luni, susţine conducerea Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).

Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO, a declarat: "În 2014, a fost continuată deprofesionalizarea instituţiilor de stat dublată, de multe ori, de atitudini abuzive.În lipsa unei viziuni strategice în materie de investiţii publice şi cu schimbări repetate de componenţă a Guvernului, statul a rămas principalul investitor strategic în domeniul construcţiilor, iar fondurile structurale comunitare au rămas principala sursă de finanţare a proiectelor".

Oficialii ARACO, ce au decernat, ieri, premiile Trofeul Calităţii pentru 2014, au semnalat problemele generate de legislaţia achiziţiilor publice, de modul în care aceasta este implementată sau respectată, modul în care se întocmesc caietele de sarcini, activitatea ANRMAP (reglementatorul pieţei achiziţiilor publice).

În opinia lor, problemele legate de întârziere a recuperării creanţelor au rămas pe agendă deşi a fost promulgată în 2013 Legea privind combaterea plăţilor întârziate, iar problemele generate de insolvenţă sau falimentul unor societăţi au creat reacţii negative în lanţ. Codul Insolvenţei adoptat de Guvern în octombrie 2013 nu este corespunzător, a ţinut să precizeze Laurenţiu Plosceanu.

Problema presiunii fiscale ridicate rămâne o ameninţare pentru sectorul de construcţii precum si modificarea continuă a Codului fiscal, a mai declarat domnia sa, adăugând că Guvernul nu a acceptat până acum promovarea obligativităţii certificării operatorilor din construcţii.

Domnul Plosceanu a comentat: "Peisajul geopolitic, economic şi social care se prefigurează pentru următorii ani este amprentat de următoarele tendinţe: modificarea dinamicilor globalizării urmând ca regiunile să devină mai egocentrice; actori economici nestatali vor putea deţine mai multă putere decât cei statali; revoluţia gazelor de şist; liberalizarea energetică; îmbătrânirea populaţiei active (mai puţin de o treime este angajată la privat) şi modificarea structurii etnice. Economia naţională este în declin continuu în ciuda cifrelor relativ pozitive, iar în 2015 se va înregistra un hiatus în achiziţii publice, în urma încheierii extinderii perioadei de cheltuire a fondurilor europene din exerciţiului financiar 2007-2013 şi a deschiderii procedurilor pentru perioada 2014-2020".

ARACO solicită autorităţilor plata arieratelor şi programe investiţionale clare, implementarea pachetului de Directive privind achiziţiile publice în legislaţia internă, finalizarea consultărilor pe Master Planul General de Transport, relaxarea presiunii fiscale, promovarea obligativităţii certificării profesionale în sector şi revitalizarea legislaţiei privind parteneriatele public-private.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb