Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a lansat prima ediţie a Programului Formare de Formatori "Educaţie şi Competenţă Bancară pentru profesori" prin care grupe de formatori specializaţi, cadre didactice din şcoli şi licee, sunt pregătite în scopul diseminării conceptelor financiar-bancare în rândul elevilor şi tinerilor, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre.
Programul ARB, dezvoltat cu sprijinul Institutului Bancar Român (IBR), se adresează profesorilor care predau sau urmează să susţină disciplina opţională "Educaţie financiară". Cursul este primul program intensiv de educaţie financiar - bancară dedicat profesorilor din România şi urmăreşte aprofundarea sau înţelegerea conceptelor cheie în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului bancar ce vor fi predate elevilor în cadrul orelor de dirigenţie, economie şi educaţie financiară /antreprenorială. În acest mod creşte receptivitatea elevilor faţă de domeniul bancar şi îşi dezvoltă un comportament responsabil faţă de resursele financiare.
Nevoia de educaţie financiară la nivel naţional este considerabil mare, dar un lucru îmbucurător este că Strategia de dezvoltare a României include tactici de atenuare a deficitului în raport cu media europeană. Asociaţia Română a Băncilor are ca obiectiv strategic creşterea nivelului de educaţie financiară a cetăţenilor, acesta fiind inclus şi în Strategia Naţională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 aprobată de Guvern.
Prima ediţie a programului de educaţie financiară are ca scop pregătirea unei prime serii de 50 de cadre didactice care să poată oferi, la rândul lor, informaţii aplicate în cadrul cursurilor de economie şi finanţe personale elevilor din scolile gimnaziale şi licee.