Prin selectarea discreţionară a interlocutorilor de vineri ai preşedintelui (dintre cele peste 5.500 de propuneri, un număr limitat de organizaţii şi un număr şi mai mic de cetăţeni neafiliaţi vreunei organizaţii a fost agreat de către consilierii prezidenţiali), Palatul Cotroceni încearcă să-şi creeze o "elită" de organizaţii a cărei reprezentativitate va fi mereu pusă sub semnul întrebării, a transmis Simona Popescu, coordonator al Alianţei pentru o Românie Curată (ARC), într-un comunicat de presă.
Simona Popescu este de părere că, prin aceasta, Palatul Cotroceni încearcă să-şi asigure recunoştinţa respectivelor organizaţii care au fost selectate ca purtători de cuvânt ai întregii societăţi civile româneşti.
"Societatea civilă (atât cea instituţională, cât şi cea neafiliată vreunei organizaţii) ar fi trebuit să îşi aleagă reprezentanţii care să meargă la Cotroceni, iar preşedintele să respecte voinţa acesteia.
Considerăm că preşedintele ar trebui să fie primul politician român care să dea exemplu pentru restartarea clasei politice începând cu propria sa ogradă, invitându-i să plece pe toţi consilierii controversaţi, contestaţi atât de stradă cât şi de societatea civilă neobedientă precum şi de presa liberă", potrivit comunicatului de presă.
Simona Popescu a declarat că Alianţa pentru o Românie Curată a decis să nu se alinieze "acestei acţiuni de mimare a consultării publice iniţiată de consilierii preşedintelui".
"În acelaşi timp, din respect faţă de instituţia preşedintelui, am transmis Palatului Cotroceni propunerile organizaţiilor membre referitoare la criterii de integritate pentru un guvern curat pe care le-am fi comunicat şi dacă am fi fost prezenţi. De asemenea, toate propunerile primite ieri şi astăzi pe mail de la cititorii site-ului Romaniacurata.ro vor fi transmise Administraţiei Prezidenţiale.
Faptul că nu ne-am prezentat la Palatul Cotroceni, nu înseamnă desolidarizare sau lipsa voinţei de a ne implica în procesul de modernizare al ţării promis de preşedintele Iohannis, ci este o formă de protest faţă de modul în care s-a înţeles organizarea şi instituţionalizarea dialogului cu societatea civilă", se precizează în comunicatul ARC.
Simona Popescu a adăugat: "Dacă preşedintele şi instituţia prezidenţială doresc cu adevărat să-şi ţină promisiunea, considerăm că pe viitor vor avea capacitatea să iniţieze şi să realizeze o consultare reală cu societatea civilă în ansamblul ei şi nu doar un exerciţiu de imagine".