• SIF "Moldova" vrea să-şi păstreze participaţia, dar trebuie să vină cu peste 25 milioane de lei
Combinatului siderurgic "ArcelorMittal Tubular Products" Iaşi (simbol bursier TPRO) vrea să îşi majoreze capitalul social cu 170,33 milioane de lei, prin emiterea unui număr de 68,12 milioane de noi acţiuni.
Valoare de subscriere, de 2,5 lei/acţiune, este însă mult peste preţul din piaţă, de 1,35 lei/acţiune.
"ArcelorMittal Tubular Products Holding BV", care deţine 81,47% din acţiunile TPRO (în valoare de 26.258.568 lei), va participa la majorare cu valoarea unor datorii în valoare de 43,36 milioane de dolari, pe care societatea le are la acţionarul majoritar.
Societatea de investiţii financiare "Moldova" (SIF2) are o participaţie de 15,31% din acţiunile TPRO (4,93 milioane de lei), care ar putea fi diluată la aproximativ 1%, în cazul în care SIF2 nu participă la operaţiune.
Claudiu Doroş, vicepreşedintele SIF "Moldova", a declarat pentru ziarul Bursa că încă nu s-a luat decizia de a participa sau nu la majorare, pentru că nu au primit încă informaţiile financiare de la conducerea combinatului legate de totalitatea sumelor care vor fi direcţionate către majorarea de capital.
"Dorim să ne menţinem cota de participare la ArcelorMittal, dar vom lua decizii în conformitate cu corectitudinea sumelor necesare pentru această majorare de capital", a mai spus domnul Doroş.
SIF "Moldova" ar trebui să vină cu peste 25 de milioane de lei la capitalul "ArcelorMittal" Iaşi pentru a-şi menţine participaţia.
Acţionarii societăţii vor avea posibilitatea de a-şi exercita dreptul de preferinţă pentru subscrierea acţiunilor nou emise în termen de o lună începând de la data înregistrării, care va servi la identificarea acţionarilor asupra cărora vor avea efect deciziile AGEA. Un element important este că o mare parte din acţiunile nou emise ar putea intra în posesia ArcelorMittal Tubular Products Holding BV (AMTPH), în baza dreptului de preferinţă, prin compensarea cu acţiuni nou emise a cel puţin unei părţi din creanţele lichide şi exigibile împotriva fabricii de ţevi din Iaşi cu o valoare totală de 43,36 milioane de dolari, reprezentând suma principală, fără accesorii.
Cursul de schimb RON/USD ce urmează a fi aplicat pentru stabilirea valorii în lei a creanţelor AMTPH ce urmează a fi compensate cu acţiuni nou emise TPRO va fi cel anunţat de BNR la data subscrierii de către AMTPH a respectivelor acţiuni nou emise. În cazul în care întreaga valoare a creanţelor va fi compensată, AMTPH ar putea prelua, la cursul din acest moment RON/USD, circa 76% din acţiunile nou emise.
La finalul anului trecut, "ArcelorMittal Tubular Products" Iaşi avea un capital social de 159,65 milioane lei, împărţit în acţiuni cu o valoare nominală de 2,5 lei fiecare, din care vărsat 32,23 milioane lei şi nevărsat în valoare de 127,42 milioane lei. Capitalul nevărsat provine din sprijinul suplimentar acordat fabricii ieşene de către acţionarul majoritar, prin preluarea unor împrumuturi acordate societăţii de către World Steel Data BV şi ArcelorMittal Holdings AG - membri ai Grupului ArcelorMittal, în valoare totală de 127,42 milioane lei, în vederea transformării acestora în acţiuni. La data redactării bilanţului, creşterea capitalului social nu fusese înregistrată la Registrul Comerţului.
"ArcelorMittal Tubular Products" Iaşi dispune de capacităţi de producţie ce permit fabricarea de ţevi sudate longitudinal, profile formate la rece şi furnituri parapete, utilizând ca materie primă benzile laminate la cald şi la rece din mărci de oţeluri diferite. Societatea ieşeană a intrat sub controlul gigantul mondial al oţelului "LNM Holdings" ("Mittal Steel Holdings") în 2003. În luna decembrie 2007, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a mai vândut 17,49% din capitalul social către acţionarul majoritar. În februarie 2008, Mittal Steel Holdings AG a transferat 81,46% din capitalul social către ArcelorMittal Tubular Products BV, societate înmatriculată în Olanda.
Pe lângă fabrica de ţevi din Iaşi, ArcelorMittal mai deţine în România combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, societăţile ArcelorMittal Hunedoara şi ArcelorMittal Tubular Products Roman, filiala locală a companiei de construcţii ArcelorMittal Construction şi operatorul portuar Romportmet Galaţi.