ARESTAT PENTRU 30 DE ZILE Obreja îi acuză pe procurori că fac presiuni să o denunţe pe Udrea

D.N.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 6 februarie 2015

Obreja îi acuză pe procurori că fac presiuni să o denunţe pe Udrea

Actualizare 13:55 Două noi cereri ale DNA pe numele Elenei Udrea au fost trimise la Comisia juridică

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a luat vineri în discuţie alte două cereri ale DNA pe numele Elenei Udrea, una privind încuviinţarea urmăririi penale ca urmare a nerespectării controlului judiciar, iar cealaltă de reţinere şi arestare preventivă pentru nerespectarea controlului judiciar, cereri pe care le-a trimis Comisiei juridice pentru întocmirea de rapoarte.

"Am avut două scurte cereri, una din partea procurorului general pentru un nou dosar, o nouă ridicare de imunitate pentru deputatul Elena Udrea într-o cauză strict legată de activitate domniei sale de ministru al Dezvoltării Regionale, în cea de a doua ministrul Justiţiei cere ridicarea imunităţii, reţinerea şi arestarea preventivă în cel de-al doilea dosar "Gala Bute". Cele două dosare care sunt deja în lucru la Comisia juridică au şi două cereri de reţinere şi arestare preventivă.

Pentru cel cu reţinere şi arestare preventivă termenul este de trei zile, până luni inclusiv raportul, pentru celălalt nu există niciun termen nici în lege, nici în Constituţie, nici în Regulament, dar noi încercăm deîndată să facem şi acest dosar. Este acuzată de trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în declaraţii", a spus Zgonea la finalul şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

El a adăugat că în plenul de luni este posibil să fie votate trei dintre cererile DNA, două de ridicare a imunităţii în dosarele "Gala Bute" şi "Microsoft" şi una cu privire la arestarea preventivă.

"Luni în plen vom avea susţinerea din partea doamnei deputat, dacă este cazul, a punctului său de vedere şi votul cu bile. Asta ne aduce în situaţia în care dacă începem la 17,30 şedinţa probabil că pe la ora 21,00 vom încheia. Se va vota fiecare cerere în parte cu bile", a menţionat Zgonea.

(Elena Deacu)

---

Rudel Obreja a revenit în spatele gratiilor după ce Tribunalul Bucureşti a decis, ieri, arestarea preventivă a acestuia, pentru 30 de zile, în dosarul "Gala Bute", în care este acuzat de spălare de bani, evaziune fiscală şi complicitate la abuz în serviciu. Decizia de arestare preventivă poate fi contestată de Rudel Obreja la Curtea de Apel Bucureşti.

În acest dosar, primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, şi fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Gheoghe Nastasia, sunt cercetaţi în arest la domiciliu. Pe de altă parte, procurorii au cerut avizarea de către Camera Deputaţilor a solicitării de arestare preventivă a Elenei Udrea, pentru infracţiunile de abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Comisia juridică a avizat favorabil solicitarea DNA, votul în plen urmând să se dea luni.

Înainte de pronunţarea deciziei de către instanţă, Rudel Obreja a declarat în faţa presei că procurorii încearcă să obţină de la el un denunţ împotriva Elenei Udrea: "Se poartă denunţurile astăzi şi toată lumea face denunţuri. Asta se doreşte: un denunţ al meu împotriva doamnei Udrea, pe care nu îl voi face, că nu am cu ce. Obreja nu spune ceea ce vor procurorii. Astăzi, cu ajutorul dumneavoastră (n.r. presa), şi nu vă acuz, constat că se întâmplă nişte lucruri periculoase. Nimeni nu mai are curaj să conteste nişte lucruri puse pe masă de către procurori din cauza acestei avalanşe de arestări, care se fac în prezenţa dumneavoastră, lucruri în parte necesare acestei ţări. Ţara asta trebuie să se însănătoşească o dată, după 25 de ani de corupţie, însă trebuie să avem curajul să spunem când lucrurile nu stau aşa, să avem curajul să le spunem, nu să procedăm cum au procedat câte unii, care au început să facă denunţuri şi să fie bătuţi de femei".

Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea a luat decizia organizării Galei Bute în urma unor discuţii cu Rudel Obreja şi le-a cerut subordonaţilor săi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului să găsească soluţii de încheiere a contractului privind finanţarea evenimentului, urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute. În referatul DNA, transmis procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se precizează: "Fondurile publice ar fi fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului ar constitui în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului. Prin încheierea contractului s-ar fi urmărit, în realitate, asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menţionate, iar achiziţia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu exista o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenţă de legalitate contractului". Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este suspectat şi el în acest dosar, pentru că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja. DNA a cerut aviz de la Senat pentru urmărirea penală a lui Ion Ariton, aceasta fiind avizată de Comisia juridică din Senat.

Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea a luat decizia organizării Galei Bute în urma unor discuţii cu Rudel Obreja şi le-a cerut subordonaţilor săi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului să găsească soluţii de încheiere a contractului privind finanţarea evenimentului, urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Inteleg ca puscariasii stau la coada sa faca denunt ca madam Udrea a luat spaga de la ei si vor sa si recupereze spaga.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb