ARMAMENT Suntem printre puţinele ţări membre UE care nu au o Lege a industriei de apărare

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Apărare / 22 septembrie 2011

Companiile membre PATROMIL doresc să se extindă în Africa, America de Sud, America Latină şi Orientul Mijlociu, ne-a declarat Viorel Manole.

Companiile membre PATROMIL doresc să se extindă în Africa, America de Sud, America Latină şi Orientul Mijlociu, ne-a declarat Viorel Manole.

Interviu cu Viorel Manole, director executiv al Asociaţiei Patronale a Producătorilor de Tehnică Militară din Bucureşti

Reporter: Cum caracterizaţi industria de apărare din ţara noastră?

Viorel Manole: Suplă, competitivă pe anumite nişe, în special pe acele produse/subansamble "labour intensive".

Reporter: Cum credeţi că va evolua acest sector?

Viorel Manole: Va continua procesul de privatizare, iar companiile care nu sunt competitive vor dispărea.

Reporter: Cum este influenţată industria noastră de apărare de ultimele directive europene?

Viorel Manole: În special Directiva 81/2009, care reglementează achiziţiile militare, avantajează companiile mari din ţările cu o indus­trie de apărare dezvoltată. Şansa industriei româneşti este să creeze parteneriate viabile cu M.Ap.N. şi celelalte structuri ale sistemului naţional de apărare şi ordine publică, pentru a dezvolta şi omologa împreună sisteme performante. Atât reprezentanţii guvernamentali, cât şi cei neguvernamentali trebuie să aibă o poziţie coerentă şi agresivă la Bruxelles. De multe ori, noi - PATROMIL - singura asociaţie reprezentativă a industriei româneşti de apărare, suntem consultaţi mai des de către Bruxelles decât suntem consultaţi de MECMA. De asemenea, trebuie să dezvoltăm câteva programe/produse în comun cu alte ţări membre UE, cum ar fi Polonia, Bulgaria şi, de ce nu, Franţa sau Germania. PATROMIL a anticipat, de fapt, aces­te directive şi a semnat Memorandumuri de colaborare cu asociaţiile omoloage din Marea Britanie, Polonia şi Bulgaria.

Reporter: Care este stadiul logis­ticii noastre din domeniu, comparativ cu logistica utilizată în alte ţări pentru realizarea echipamentelor de apărare?

Viorel Manole: În sectorul de stat, logistica este încă rămasă în urmă, dar s-au făcut câteva investiţii reuşite. În sectorul privat este comparabilă cu cea din ţările dezvoltate, dar mai puţin diversificată.

Reporter: Cât ar costa să avem o logistică la nivelul celei internaţionale?

Viorel Manole: Întâi trebuie să stabilim care anume capabilităţi trebuie dezvoltate şi promovate de România. Nu are sens să vrem să producem totul ca pe vremea lui Ceauşescu, pentru că este aproape imposibil şi ineficient. Dacă reuşim să convenim cu M.Ap.N. care sunt acele capabilităţi, sectorul privat va investi în parteneriate public-private reale, nu declarative, sau le va cofinanţa. Un exemplu pozitiv este Transportorul Blindat pentru Trupe.

Reporter: Câte societăţi din domeniu fac parte din PATROMIL?

Viorel Manole: 40 de societăţi care acoperă aproximativ 70% din capacitatea de producţie şi cercetare-dezvoltare în domeniul apărării din România.

Reporter: Ce produse noi fabrică societatea autohtonă?

Viorel Manole: În special în zona Comandă Control, radare (Gap Filler), armament şi muniţie tip NATO (calibrul 5.56 mm), transportor blindat pentru trupe, aparatură tempest, sisteme de vedere de ultimă generaţie etc.

Reporter: Ce procent din producţie exportă ţara noastră?

Viorel Manole: Apreciez că circa 50% din producţie reprezintă exporturi directe şi indirecte, dar situaţia exactă o cunoaşte ANCEX. Tot ceea ce doresc să reamintesc este că indus­tria românească de apărare are, încă, potenţial, dar pentru exporturi trebuie sprijin guvernamental şi loby. Pe vremea lui Ceauşescu, datoriile României au fost plătite de agricultură şi industria de apărare!

Reporter: Intenţionează companiile membre PATROMIL să atace noi pieţe externe de desfacere?

Viorel Manole: Da. Africa, în ansamblul ei, America de Sud şi America Latină şi dorim să ne dezvoltăm mai mult pe Orientul Mijlociu. Avem, însă, nevoie de un parteneriat real cu mediul diplomatic şi guvernamental, aşa cum au industriile de apărare din SUA, Franţa, Germania, unde, în vizitele de stat sau vizitele prezidenţiale, directorii sau patronii companiilor din sector sunt invitaţi.

Reporter: Cum afectează criza economică activitatea din industria de profil?

Viorel Manole: În primul rând suntem printre puţinele ţări membre UE care nu are o Lege a industriei de apărare şi o strategie actualizată cu strategia EDTIB de la Bruxelles. Asociaţia PATROMIL are câteva soluţii, dar, din nefericire, există dialog mai mult cu sindicatele şi mai puţin cu patronatul de profil. Doar abordarea aspectelor sociale, fără a lua în calcul şi aspectele manageriale, nu foloseşte nimănui şi cu atât mai puţin sindicatelor. Criza duce la dispariţia multor furnizori, în paralel cu scăderea competitivităţii, prin creşterea costurilor cu utilităţile.

Reporter: Ce strategie au abordat companiile care produc echipamente de apărare pentru depăşirea crizei?

Viorel Manole: În principal se targetează piaţa externă şi programele NATO şi UE. Se investeşte, de asemenea, în cercetare-dezvoltare pentru realizarea de produse/sisteme noi înaintea concurenţei. S-au făcut planuri de reducere a costurilor, inclusiv cele salariale. Se apelează la management privat.

Reporter: Cum a fost influenţată activitatea companiilor de profil de reducerea efectivelor armatei?

Viorel Manole: Foarte grav, mai ales că reducerea s-a făcut brusc şi fără veste. Reducerea efectivelor a micşorat cererea. În acelaşi timp, a reprezentat stocuri mari de armament şi muniţie şi anularea pe termen mediu şi lung a oricărei comenzi. Se putea, însă, şi încă se mai poate, ca, într-un parteneriat reciproc avantajos între industria de apărare şi M.Ap.N., să oferim acele stocuri la export, în zone unde încă mai este cerere. În acest fel, rezolvăm parţial şi problemele bugetare ale M.Ap.N.

Reporter: Ce investiţii au făcut companiile din acest sector în ultimii ani?

Viorel Manole: Maşini cu comandă numerică multi-ax în companiile cu capacităţi de producţie mecanică, softuri de tip ERP pentru managementul economic al companiilor, tehnologii cu consumuri reduse de resurse şi altele. Din nefericire, domeniul apărării nu este eligibil pentru accesarea de fonduri europene şi, de aceea, considerăm că se jus­tifică o atenţie mai mare din partea statului pentru această ramură strategică.

Reporter: Amplasarea scutului anti-rachetă în ţara noastră influenţea­ză în vreun fel activitatea de apărare din ţara noastră?

Viorel Manole: Personal, consider că este un lucru pozitiv, în condiţiile în care instituţiile guvernamentale şi locale vor fi persuasive în a solicita participarea firmelor româneşti la activităţile de mentenanţă, operare, instalare, dezvoltare, aşa cum, de altfel, s-a întâmplat şi în Germania sau Italia.

Reporter: Dar posibila achiziţie a avioanelor F16 ce efect ar avea asupra industriei de profil?

Viorel Manole: Oricum industria românească de aviaţie nu putea furniza o flotă de avioane la acest nivel. Societăţile româneşti din aeronautică, dar nu numai, pot şi trebuie, însă, să participe în cadrul unui program clar de off-set la cooperarea strategică americano-română. PATROMIL a început, în urmă cu ceva timp, dis­cuţii coordonate de ambasada SUA la Bucureşti, dar, din nefericire, aces­tea au fost îngheţate.

Reporter: Ce aşteptări aveţi de la ediţia din acest an a "Expomil"?

Viorel Manole: Mai multă simpatie şi susţinere din zona guvernamentală pentru industria de apărare şi mai ales pentru mediul de afaceri românesc din acest sector. Indus­tria de apărare nu este reprezentată numai de MECMA, lucru promovat în primul rând de NATO şi EDA (European Defence Agency). Mediul de afaceri privat sau de stat este un partener al instituţiilor guvernamentale româneşti, nu un mogul sau un mafiot. Dorim, de asemenea, să antamăm acele programe de cooperare cu parteneri din ţări membre UE care să ne permită să fim parte a industriei europene de apărare şi să avem şi retururi de la Bruxelles, nu numai să plătim cota aferentă calităţii de membru. Polonia a ajuns la un procent de retur al investiţiei de pes­te 70%!

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. in plus e net superior fata de F 16. E facut de nemti intr-un consortiu european, la fel ca AIrbus.In plus, noi ne-am integrat in USA sau in UE ?!! Ce vom g\face noi cand UE va demara fortekle de interventie rapida ale UE?? vom lua alte aparate suplimentare care vor ingloda alte costuri??? Ma intreb legumele astea din Parlamentul Romaniei de ce nu spun articulat ca daca este sa facem o investitie/cheltuiala, macar sa o facem integrat ptr UE . Altfel sa nu ne miram ca nu ne agreaza sefii UE, vazand ca noi asiguram locuri de munca americane....

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb