Armata lansează o comandă de patru elicoptere H215 şi plăteşte Airbus un avans de 15 milioane de euro

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii #Apărare / 1 noiembrie 2017

Armata lansează o comandă de patru elicoptere H215 şi plăteşte Airbus un avans de 15 milioane de euro

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a anunţat, ieri, că până la finele acestui an se va lansa o comandă de patru elicoptere, din care se va plăti un avans de 30% din total, "iar la Braşov o echipă a MApN va avea discuţii tehnice în această săptămână cu cei de la Ghimbav pentru stabilirea valorii finale a contractului".

Mai exact, Fifor face referire la o comandă pentru cei de la Airbus Helicopters.

Acesta a anunţat de săptămâna trecută că România va achiziţiona elicoptere modelul H215 de la compania Airbus, care vor fi produse la Ghimbav, şi vor intra în dotarea Ministerului Apărării Naţionale şi a Ministerului Afacerilor Interne.

"Este o discuţie mai veche pe parteneriatul pe care România îl are cu Airbus prin IAR Braşov. Într-adevăr, vor fi achiziţionate, în perioada următoare, un număr de elicoptere care vor intra atât în dotarea Armatei Române, cât şi în dotarea Ministerului Afacerilor Interne. Noi ne dorim ca, în aceeaşi paradigmă, companiile partenere să investească în industria de apărare românească, nu doar să vândă echipamente în România. Or, cred că acest parteneriat, de mai bine de 40 de ani, pe care România îl are cu compania Airbus acum se concretizează şi prin achiziţia aceasta de elicoptere, dar elicoptere care vor fi produse pe linia de la Braşov", aznunţa săptămâna trecută.

Un elicopter H215 este evaluat la 13 milioane de euro, ceea ce înseamnă că din comanda de peste 50 de milioane de euro, Ministerul Apărării Naţionale va achita peste 15 milioane de euro.

Airbus a inaugurat în luna septembrie 2016 o fabrică de 52 de milioane de euro la Ghimbav, pentru asamblarea modelului H215, care va crea până în 2020 aproximativ 350 de locuri de muncă, potrivit unor informaţii anterioare. Iniţial, Airbus Helicopters a anunţat că asamblarea H215 va începe la Ghimbav în acest an, însă recent compania a înaintat un nou termen, şi anume, cel mai devreme finalul anului 2018.

Oficialii Airbus au declarat că demararea producţiei la Ghimbav nu este condiţionată de un contract de achiziţie a modelului H215 de către Guvernul României, însă au afirmat că proiectul ar avea mai multă vizibilitate la nivel mondial, dacă România ar cumpăra elicoptere H215 asamblate pe plan local.

În prezent, modelul H215 se asamblează în fabrica din Franţa, iar Airbus Helicopters a primit comenzi din ţări precum Germania, Spania sau Chile. Ambiţia companiei este de a transfera activitatea de asamblare a modelului H215 din fabrica din Marignane (Franţa) la Ghimbav.

La capacitatea maximă, fabrica Airbus Helicopters de la Ghimbav va asambla în jur de 15 elicoptere H215 pe an. În prezent, în unitatea Airbus din Ghimbav lucrează în jur de 160 de oameni. Circa 75% din elicopterele pe care Airbus Helicopters le repară şi modernizează la Ghimbav sunt din străinătate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb