Armata turcă anunţă că la puciul eşuat au participat 1,5% dintre militarii săi

Mina Irina
Internaţional / 27 iulie 2016

Guvernul Turciei (Sursă foto: Facebook)

Guvernul Turciei (Sursă foto: Facebook)

Actualizare 20:10

Autorităţile turce au plănuit înaintea loviturii de stat eşuate să înlăture din armată simpatizanţii predicatorului musulman Fetulah Gulen, iar aflarea acestei intenţii a precipitat decizia de a încerca preluarea puterii prin forţă de către pucişti, a declarat astăzi ministrul turc al energiei, Berat Albayrak, citat de Reuters.

El a precizat că în timpul acestei veri Consiliul Militar Surprem (YAS) intenţiona să se întrunească pentru a-i elimina din armată pe toţi ofiţerii bănuiţi de legături cu organizaţiile lui Fetullah Gulen, autoexilat în SUA şi acuzat de Erdogan că se află în spatele puciului, fiind avuţi în vedere mai ales "generalii gulenişti". Această epurare ar fi fost doar o parte a unei acţiuni mai ample ce viza măsuri similare în justiţie şi în celelalte instituţii.

Listele cu cei vizaţi au fost trimise ministerelor de resort, iar atunci când unii dintre militarii aflaţi pe acele liste au înţeles ce urmau să păţească au luat decizia de a încerca preluarea puterii, explică Berat Albayrak.

(G.F.)

-------

Actualizare 15:10 Autorităţile turce au emis mandate de arestare pentru alţi 47 de jurnalişti

Autorităţile turce au emis astăzi mandate de arestare pentru încă 47 de jurnalişti, informează CNN Turk, citat de Reuters.

Poliţia îi va reţine pe jurnalişti în cadrul investigaţiei asupra predicatorului musulman Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că se află în spatele tentativei de puci din 15-16 iulie, în care au murit 246 de persoane.

Jurnaliştii lucrau pentru ziarul Zaman care avea legături cu predicatorul Gulen, publicaţia fiind preluată încă din martie sub tutela statului turc.

Poliţia a efectuat astăzi dimineaţă o percheziţie de circa două ore la locuinţa din centrul Istanbulului a unuia dintre jurnalişti, Sahin Alpay, în jurul orei locale 06.00 (03.00 GMT) şi apoi l-a reţinut pe acesta, scrie agenţia de ştiri Dogan.

Pe data de 25 iulie, Anatolian News Agency a anunţat că procuratura turcă a emis mandate de arestare pentru 42 de jurnalişti.

De la puciul eşuat de pe 15-16 iulie autorităţile se la Ankara au suspendat, reţinut sau investigat peste 60.000 de militari, poliţişti, judecători, profesori şi funcţionari publici.

(G.F.)

------

Armata turcă a anunţat astăzi că 8.651 de militari au luat parte la lovitura de stat eşuată, ceea ce reprezintă 1,5% din efectivele sale, informează Reuters.

Într-o declaraţie difuzată de postul de televiziune turc NTV, armata turcă a anunţat că militarii aparţineau reţelei "teroriste" a lui Fethullah Gulen, predicatorul musulman autoexilat în SUA şi pe care Turcia îl acuză că s-a aflat în spatele puciului eşuat.

Totodată, forţele armate au anunţat că la lovitura de stat eşuată au participat 24 de avioane de luptă, 37 de elicoptere, 37 de tancuri şi 246 vehicule blindate şi au adăugat că au capacitatea de a respinge orice fel de ameninţări viitoare. În tentativa de puci eşuată din 15 iulie şi-au pierdut viaţa cel puţin 246 de oameni şi peste 2.000 au fost răniţi, aminteşte Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb