Armenia a discutat cu Rusia despre planul său de a intra sub jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale

F.D.
Internaţional / 17 septembrie 2023

Armenia a discutat cu Rusia despre planul său de a intra sub jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale

Armenia a discutat cu Rusia despre planurile sale de a intra sub jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale, a anunţat duminică presa rusă, o mişcare faţă de care Moscova se opune ferm, după ce instanţa a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează Agerpres.

Relaţiile dintre aceşti doi aliaţi tradiţionali s-au deteriorat grav de când Putin a lansat invazia asupra Ucrainei vecine în februarie 2022. Erevanul a declarat că se îndreaptă spre intrarea sub jurisdicţia instanţei, determinând Moscova să avertizeze cu privire la "consecinţe grave" dacă o va face.

Tribunalul de la Haga l-a acuzat pe Putin în martie de crimă de război pentru deportarea ilegală a sute sau mai mulţi copii din Ucraina, o afirmaţie condamnată de Kremlin ca fiind lipsită de sens şi scandalos de partizană.

Mandatul obligă cele 123 de state membre ale Curţii să-l reţină şi să-l transfere pe Putin dacă ajunge pe teritoriul lor.

Ambasadorul Ministerului de Externe al Armeniei, Edmon Marukyan, a declarat că Erevanul a trimis "propuneri" pe această temă Moscovei, a informat agenţia rusă de ştiri TASS. "A avut loc o întâlnire, iar procesul este în desfăşurare", a spus el.

Relaţiile bilaterale s-au deteriorat şi mai mult în ultimele luni din cauza a ceea ce Erevanul spune că este eşecul Moscovei de a respecta pe deplin un tratat de încetare a focului din 2020 pe care l-a intermediat între Armenia şi Azerbaidjan pentru a pune capăt războiului lor asupra Nagorno-Karabah - o regiune populată de armeni din Azerbaidjan.

Marukyan a declarat că planul Armeniei de a deveni parte la Statutul de la Roma, ceea ce ar aduce-o sub competenţa instanţei internaţionale, nu este "împotriva Federaţiei Ruse, ci din cauza crimelor de război comise pe teritoriul Republicii Armenia de partea azeră", a raportat TASS.

"Partenerii noştri ruşi sunt conştienţi de acest lucru", a mai spus oficialul armean.

În ultimele săptămâni, Erevanul a acuzat în mod repetat Azerbaidjanul că a masat forţe în jurul regiunii Karabah, pe care Baku a blocat-o efectiv din decembrie 2022, provocând foamete acută.

Un acord încheiat la sfârşitul săptămânii trecute pentru deblocarea drumurilor către teritoriu nu a intrat încă în vigoare.

Cu toate acestea, premierul armean Nikol Paşinyan a declarat duminică că un pact de pace cu Baku este posibil până la sfârşitul anului şi că Erevanul face totul pentru ca acest lucru să se întâmple, a raportat TASS.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb