Armistiţiu în Crimeea până vineri

A.S.
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 martie 2014

Armistiţiu în Crimeea până vineri

Ministerele Apărării ale Ucrainei şi Rusiei au agreat, ieri, să încheie un armistiţiu în Crimeea până vineri, 21 martie, a anunţat ieri ministrul ucrainean al apărării, Ihor Teniuk, potrivit Reuters.

"S-a ajuns la un acord cu Flota Rusă a Mării Negre şi cu Ministerul rus al Apărării cu privire la un armistiţiu în Crimeea până la 21 martie", le-a declarat oficialul jurnaliştilor la Kiev, pe marginea unei reuniuni de cabinet.

Acesta a adăugat: "Nicio măsură nu va fi luată împotriva instalaţiilor noastre militare în această perioadă. Drept urmare, unităţile noastre militare efectuează operaţiuni de aprovizionare".

Anunţul a venit pe fondul derulării, ieri, în Crimeea a unui referendum în care locuitorii regiunii au avut de ales între rămânerea în Ucraina şi alipirea la Rusia.

Primele rezultate parţiale urmau să fie anunţate după ora locală 20:00.

Aproximativ 60% dintre locuitorii peninsulei din Marea Neagră sunt ruşi, ponderea ucrainenilor fiind de doar 25%. Al treilea grup etnic, din punct de vedere al mărimii, este cel al tătarilor (12% din populaţia totală).

Cu o zi înaintea referendumului, Parlamentul Ucrainei a dizolvat legislativul din Crimeea, după ce, vineri, Curtea Constituţională declarase neconstituţional votul care a avut loc ieri.

Sâmbătă, militanţi proruşi au atacat, sediul serviciilor speciale (SBU) de la Doneţk, o altă zonă puternic rusofonă a Ucrainei.

Aceştia au cerut eliberarea guvernatorului autoproclamat al regiunii şi au revendicat dreptul de a vota pentru alipirea la Rusia, pe modelul Crimeei.

Rusia a declarat că susţine demersul secesionist al autorităţilor din peninsulă. De asemenea, de mai mult de trei săptămâni, oameni îmbrăcaţi în uniforme militare fără stema unei ţări, despre care autorităţile ucrainene susţin că fac parte din armata rusă, se află în Crimeea.

SUA şi Uniunea Europeană (UE) au avertizat Rusia cu impunerea de sancţiuni economice, astăzi miniştrii de Externe ai UE reunindu-se la Bruxelles să discute situaţia din Ucraina şi, potrivit presei occidentale, să voteze un document care să includă sancţiuni împotriva unor oficiali din armata şi serviciile de informaţii ruseşi, precum şi a unor politicieni de la Moscova.

Băncile şi companiile din Rusia au început să se pregătească deja pentru eventuale penalităţi, retrăgând miliarde de dolari din băncile occidentale care au operaţiuni în SUA, potrivit Financial Times.

Cel mai bogaţi 10 oameni din Rusia, în frunte cu miliardarul Alişer Usmanov, au pierdut 6,6 miliarde de dolari din avere în ultima săptămână, potrivit estimărilor publicate vineri de compania de cercetare Wealth-X.

Acţiunile companiilor ruse au pierdut 20% din valoare de la începutul acestui an, continuând scăderile în ultima şedinţă de tranzacţionare de săptămâna trecută.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb