Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a transmis, ieri, un comunicat în care anunţa deciziile celei mai recente Adunări Generale a Acţionarilor (AGA) cu privire la componenţa Consiliului Director.
Potrivit documentului, a fost reînnoit mandatul lui Laurenţiu Mitrache, preşedintele executiv al Bank Leumi România, dar nu şi cel al lui Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank România.
Membrilor Consiliului Director care au mandate în desfăşurare li s-au alăturat Mirela Bordea, vicepreşedinte executiv al Credit Europe Bank, şi Cornel Theodor Stănescu, director general adjunct al Marfin Bank.
Partea mai "spumoasă" a comunicatului ARB se găseşte, însă, în ceea ce poate fi considerată informaţie de fundal, mai exact în descrierea asociaţiei.
"Asociaţia Română a Băncilor concentrează întreaga industrie bancară din România, fiind vocea sectorului bancar în relaţia cu autorităţile române, Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană, Banca Mondială şi alte organisme interne şi internaţionale", se afirmă în document.
Afirmaţiile ar putea să pară nesemnificative, dacă ar fi identice cu cele care se regăsesc pe pagina de Internet a ARB.
Dar nu sunt!
Site-ul asociaţiei conţine informaţii despre obiectivele asociaţiei, care constau în "reprezentarea şi apărarea intereselor membrilor săi, promovarea principiilor politicii bancare în domeniile de interes general ale membrilor, promovarea cooperării dintre bănci, precum şi cu instituţii naţionale, internaţionale şi asociaţii bancare din alte ţări, perfecţionarea pregătirii profesionale a specialiştilor din sistemul bancar, asigurarea relaţiilor cu presa".
Nicio referire, însă, la faptul că ar concentra întregul sector bancar autohton, vorbind în numele său cu autorităţile locale şi instituţiile internaţionale.
Descrierea pe care ARB şi-o face ar putea reprezenta o replică pe care aceasta o dă viitorului patronat bancar, conform unor surse bancare.
Comunicatul asociaţiei vine la mai puţin de o săptămână de la anunţul că BCR, BRD, Raiffeisen Bank România şi UniCredit Ţiriac Bank vor să înfiinţeze Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), organizaţie care ar urma să aibă un obiect de activitate similar cu cel al asociaţiei. Diferenţa ar consta în faptul că patronatul va putea să negocieze şi să încheie contracte colective de muncă la nivelul sectorului bancar, potrivit vocilor din piaţă.
Atât reprezentanţii celor patru bănci, cât şi Radu Graţian Gheţea, preşedintele ARB, au transmis mesaje diplomate, la momentul respectiv, susţinând că organizaţiile nu vor concura una cu cealaltă.
O lectură atentă a documentelor transmise, săptămâna trecută, de patronat, relevă, totuşi, o poziţie nu tocmai favorabilă faţă de ARB.
Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank, cel care a fost desemnat Preşedintele Consiliului Director al CPBR, declara, potrivit comunicatului, că acţiunea vizează "întrunirea atributelor formale ale unei organizaţii profesionale ce poate reprezenta interesele sectorului bancar la toate nivelurile, anume social, instituţional şi ca angajatori", în timp ce un alt paragraf din documente susţinea că rolul de reprezentare al ARB există doar la nivel consultativ.