ASF a decis că, după condamnarea pentru xenofobie, reputaţia lui Bogdan Drăgoi a rămas, totuşi, imaculată

Nicu Trandu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 septembrie 2022

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

Cum ar fi dacă o sancţiune pentru xenofobie dată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) nu ar afecta deloc reputaţia celui care o primeşte şi, mai mult, ar rămâne fără consecinţe?

Acest ziar a mai scris despre acest caz: prin decizia nr. 161 din 09.03.2022 CNCD avea să-l sancţioneze pe Bogdan-Alexandru Drăgoi, preşedintele-director general al SIF Banat Crişana (SIF1) cu 10.000 de lei pentru ură şi discriminare. Ţinta derapajului comportamental a fost investitorul Ben Madadi, iar evenimentul s-a petrecut la adunarea generală a acţionarilor (AGA) a SIF 1 din 25 noiembrie 2021.

Sesizarea la CNCD a fost depusă de Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF). După acest verdict devastator la nivel reputaţional, domnul Drăgoi nu a făcut recurs în justiţie în termenul legal. Am putea interpreta acest lucru drept o recunoaştere a faptei, având în vedere numărul de martori şi dovezile audio, dar nimic altceva nu s-a mai înâmplat. În aceste condiţii, la 07.04.2022 AISIF a înaintat o petiţie către ASF în care era reclamată inadecvarea domnului Bogdan-Alexandru Drăgoi în funcţia de preşedinte-director general al SIF Banat-Crişana, deoarece nu mai întrunea calităţile cerute de "Regulamentul privind evaluarea şi aprobarea membrilor structurii de conducere şi a persoanelor care deţin funcţii-cheie în cadrul entităţilor reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară." Potrivit Regulamentului ASF, "adecvarea, buna reputaţie, onestitatea şi integritatea sunt condiţiile necesare şi obligatorii pentru numirea unei persoane într-o poziţie cheie în cadrul unei entităţi reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară".

Ar fi trebuit să urmeze o decizie simplă din partea ASF. Dacă Bogdan-Alexandru Drăgoi nu a avut decenţa să-şi ceară scuze şi onoarea să părăsească singur funcţia de conducere de la SIF1, ASF avea de făcut o formalitate. Există mai multe cazuri, în care datorită reputaţiei nefavorabile, ASF (sau predecesoarea CNVM) s-a pronunţat împotriva numirii în funcţii de conducere în cadrul unei instituţii reglementate. Avem, aşadar, precedente chiar în Romania! Pentru alte ţări, actele de discriminare şi xenofobie în afară că ştirbesc iremediabil reputaţia autorului, determină automat consecinţe pentru poziţiile deţinute. Spre exemplu, Michael Lofthouse, fostul CEO al companiei Solid8, şi-a dat demisia după ce a apărut un videoclip în care jignea asiaticii într-un restaurant. În cazul domnului Lofthouse, incidentul, deşi condamnabil, s-a petrecut în afara companiei. Domnul Drăgoi a avut un atac xenofob, sancţionat de CNCD, împotriva unui acţionar, în timpul şedinţei AGA a societăţii pe care o conduce. Domnul Drăgoi nici măcar nu şi-a cerut scuze vreodată pentru comportamentul său faţă de acţionarii în slujba cărora, cel puţin teoretic, se află. După incidentul de la AGA domnul Drăgoi l-a şi dat în judecată pe acţionarul Madadi pentru defăimare, însă fără să menţioneze xenofobia manifestată la AGA!

ASF a venit cu un răspuns de-a dreptul neaşteptat la sesizarea AISIF. Semnat de vicepreşedintele Gabriel Grădinescu, acesta a ajuns la AISIF la 02.09.2022. Pesemne că a fost nevoie de foarte mult timp pentru formularea unei reacţii, asta chiar cu preţul încălcării legii. Astfel, răspunsul la petiţia AISIF a venit după mai bine de 130 de zile de la înregistrarea documentului la ASF, în condiţiile în care potrivit Articolului 8 din Ordonanţa nr. 27 din 30 ianuarie 2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, autorităţile şi instituţiile publice sesizate au obligaţia să comunice petiţionarului, în termen de 30 de zile de la data înregistrării petiţiei.

Răspunsul ASF nu face altceva decât contorsiuni interpretative la decizia CNCD, menite să-l scape basma curată pe Bogdan-Alexandrul Drăgoi. Explicaţia pentru acest lucru nu este greu de găsit: este vorba de servirea intereselor Cooperativei, nicidecum despre luarea unei decizii fireşti. În răspunsul către AISIF, domnul Grădinescu menţionează mai multe acte normative pe care le consideră relevante situaţiei, precizând printre altele că legea 74/2015 privind administratorii de fonduri de investiţii alternative "nu cuprinde o definiţie expresă cu privire la buna reputaţie şi nici prevederi referitoare la ipotezele şi situaţiile care califică persoana evaluată ca având o bună reputaţie sau care nu se bucură de o bună reputaţie". Astfel, conform domnului Grădinescu, verdictul CNCD nu ar avea consecinţe pentru evaluarea reputaţiei în cazul domnului Bogdan-Alexandru Drăgoi şi "nu este de natură a aduce atingere, la acest moment, cerinţelor prevăzute de Regulamentul ASF nr. 1/2019, referitoare la reputaţie, onestitate şi integritate".

Este articulată apoi o justificare ce sfidează orice logică sau jurisprudenţă. Prin semnătura vicepreşedintelui instituţiei Gabriel Grădinescu, ASF afirmă că "simpla existenţă a unei sancţiuni nu este de natură a afecta îndeplinirea criteriului de bună reputaţie, prevăzut de cadrul legal. Faţă de aceste prevederi, apreciem că s-ar considera că Hotărârea pronunţată de Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării nr. 161/09.03.2022 poate reprezenta un incident de natură a afecta reputaţia în măsura în care ar avea un caracter repetitiv.

Din informaţiile existente la nivelul ASF, sancţiunea aplicată de CNCD are caracter singular, izolat, astfel încât nu putem considera că ne aflăm în prezenţa unor incidente multiple, care, prin efectele lor cumulate, ar putea afecta criteriul bunei reputaţii".

Hocus-pocus şi prin decizia ASF, Bogdan-Alexandru Drăgoi devine imaculat, deoarece fapta lui nu are un caracter repetitiv! Este ca şi cum eşti prins beat la volan, nici nu recunoşti că ai fi beat, dar poliţistului nu-i este permis să-ţi ridice carnetul sau să te amendeze până nu te prinde de mai multe ori în stare de ebrietate conducând autovehiculul. După acest răspuns, cred că devine clar pentru toată lumea care este rolul şi adevărata misiunea a ASF: este o tentaculă a Cooperativei care, de această dată, se pune scut în faţa lui Bogdan-Alexandru Drăgoi pentru a-i şterge problema de reputaţie ivită în urma verdictului de xenofobie primit din partea CNCD.

În niciun alt loc din lumea civilizată un astfel de verdict pentru xenofobie nu ar fi rămas fără consecinţe.

Dar în România, ASF creează situaţii care să servească exclusiv grupurile de interese. Iar AISIF, prin eforturile pe care le tot face pentru acţionarii SIF-urilor, pare un luptător cu morile de vânt!

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. ASF dă dovadă, în continuu, că este un cancer financiar care deservește mafiile. Dar restul instituțiilor statului, mai ales parlamentul, nu fac nimic. De ce? Pentru că toți sunt aceeași mizerie. Mafiile, sprijinite de politicieni și băieți de la servicii, au pus mâna pe țară.

    1. Nu ai dreptate ca serveste mafiile. Este chiar mafia!!!

    Chiar nu le este rusine?

    Mafie, incompetenta, coruptie. Pestele ASF de la cap se impute.

    E tare ca Dragoi n-a contestat verdictul CNCD, deci stie clar ce a facut. Dar a tot negat ceea ce a facut. Incredibil ce tupeu, ce nesimtire, au oamenii astia. Nici ASF n-a negat vreodata ca ar fi scurs informatia despre oferta publica a lui Madadi pentru SIF5. Ce piata... CE TARA :))

    Si-au organizat astia, hotii pietei, impreuna cu reprezentantul ASF, nu stiu ce adunare (cica forum) si s-au felicitat intre ei pentru inca un an in care(...), s-au umplut de bani iar, si noi investitorii, care nu suntem conectati, am ramas iar cu praful de pe toba si cu pierderile din portofolii. Atat meritam.

    1. S-au felicitat precum maimutele... ca astia nici nu sunt in stare sa vorbeasca :)))

      Si ce paradă, ce display de opulenta a fost acolo... ecran de 10k euro, caviar la bufet și Moet în miezul zilei.

      Au avut un an extraordinar, nu ca noi care ne-am riscat banii la bursa lor. Dragoi si-a dat peste 4 milioane de lei si din banii nostri a mai dat vreun milion la forum sa vina sa manance partenerii lor, sa se faca o sindrofie sa arate ce smecheri sunt. Scarbos, dar adevarat.

      Unde,mai multe detalii daca se poate?

      Se cheamă, sugestiv, Formul Pieței de Capital, unde se întâlnesc hoții de la SIF-uri cu angajații și colaboratorii lor și se felicită pentru cât de bine le-a mers și cât de bine au păcălit investitorii.

    Felicitari Bursa! Nu prea inteleg cum reusiti sa publicati astfel de articole. Faceti un lucru excelent. Hotii astia nu vor rezista mult...

    1. da' nu sunt sigur CA ORICE OM MOARE! pana acum eu nu am intalnit om care sa nu moara. Asta apropo de faptul ca nu vor rezista mult, dar vezi ca si hotii fac copii

      De ce n-ar rezista? În afară de ziarul BURSA, mai precis Make, și investitorul Madadi, ai văzut pe cineva să facă ceva concret? Nu? Tocmai... hoții o să reziste mult și bine, că noi stăm și ne plângem doar.

    Dragoi este un nonpersonaj. Saracu nici nu prea poate sa vorbeasca... ce sa-i ceri.

    Are si el niste jucarii, cateva SIF-uri si le face praf ca un copil rafatat ce este :))) 

    stati ca martafoiul asta a creat si prozeliti pe aeRO

    grupul cionca-logofatu-anghel si restul marionetelor pitis,ilinca,stefan 

    1. Vizental,impetum,agista.......

      o adevarata cooperativa mai micuta. 

    Dar repetitiv exista in legea 74/2015 si regulamentul ASF nr. 1/2019?

    1. Pentru cine? Pentru nimeni in drum?

    Bai fratilor? Cine este acest DRAGOI? Se scrie degeaba despre el, si nu seia nici o masura pe la ASF...ERITIVA! Bai chiar ii are pe toti la mana? cat plateste, cat contribuie pe unde, la cine, catre cine, bai este tare! O sa vina si caderea lui, toti cadem candva!

    Conteaza unde cazi si cum cazi, ca conteaza unde ajungi. 

    1. Bogdan Dragoi e nimeni. Ta-su și Najib El Lakis sunt în spatele lui. El este doar de fațada.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb