ASF a transmis Parlamentului şi MFP propunerea pentru Proiectul Legii RCA

Andrei Stan
Bănci-Asigurări / 25 februarie 2016

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a elaborat, în urma consultării cu asociaţiile profesionale şi patronale ale asigurătorilor şi transportatorilor auto, o propunere de proiect privind o nouă lege care să reglementeze piaţa RCA din România, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

ASF susţine că prevederile din acest document sunt aliniate cu directivele europene în domeniu şi preiau practici validate de experienţa mai multor state membre ale UE.

Proiectul de Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule este structurat pe XIII capitole şi cuprinde 38 de articole.

Potrivit ASF, acesta acoperă domeniul de aplicare şi definiţiile noţiunilor folosite, dispoziţii privind contractul şi poliţa de asigurare RCA, încetarea, nulitatea şi rezilierea contractului RCA, scopul asigurării RCA, obligaţiile asiguratului şi cele ale asigurătorului, dreptul asigurătorului de a solicita recuperarea sumelor plătite, compensarea directă între asigurătorii RCA, verificarea asigurării RCA, asigurarea de frontieră, sancţiuni, dispoziţii finale şi tranzitorii.

"În esenţă, proiectul de lege propus are în vedere reglementarea contractului de asigurare RCA pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, în baza căruia sunt stabilite condiţiile generale şi particulare ale acoperirii unei asigurări RCA. Astfel, proiectul reglementează persoanele care au obligaţia să încheie contracte RCA şi excepţiile de la această obligaţie, limitele teritoriale de acoperire, limitele de răspundere, riscurile acoperite şi excluderile, elemente privind stabilirea şi plata despăgubirilor, facilităţile şi penalizările aplicabile asiguraţilor şi asigurătorilor, organizarea şi funcţionarea Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule din România ca fond naţional de protecţie, organism de plată a despăgubirilor, centru de informare şi organism de compensare", se arată în comunicat.

Propunerea ASF a fost înaintată în cursul zilei de astăzi comisiilor de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor, precum şi Ministerului Finanţelor Publice, instituţia care are drept de iniţiativă legislativă pentru domeniile reglementate şi supravegheate de autoritate.

Alături de proiectul elaborat la capătul procesului de consultare cu UNSAR, COTAR, UNTRR, CONPIROM, FEDRA, APIA, ASSAI au fost transmise şi propunerile discutate în cadrul grupului de lucru dedicat, dar care nu au fost încorporate în document, însoţite de comentariile şi observaţiile Autorităţii. "ASF le mulţumeşte tuturor participanţilor la grupul de lucru pentru modificarea legislaţiei primare şi secundare privind funcţionarea pieţei RCA", precizează instituţia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb