Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a oferit, în acest an, prime pentru şapte proiecte (Proiectul BSR - evaluarea asiguratorilor, restructurarea ASF etc.), în valoare de 1.002.776 lei (1,7% din total cheltuieli), pentru un număr de 67 de salariaţi "care au contribuit la o performanţă mai bună a organizaţiei", după cum ne-au transmis reprezentanţii instituţiei. Informaţiile au fost comunicate şi în raportul semestrial al ASF, acesta fiind maximul de transparenţă de care este capabilă instituţia.
Astfel, deşi anul nu s-a încheiat încă, ASF înregistreză deja o depăşire de 13,4 ori a numărului de prime estimat, anul trecut, de preşedintele Mişu Negriţoiu.
În septembrie 2014, domnul Negriţoiu a spus că primele pentru proiecte speciale sunt limitate la nivelul unui salariu şi a precizat că se aşteaptă să fie acordate în jur de cinci astfel de prime anual.
ASF a instituit primele pentru proiecte speciale, după ce le-a tăiat pe cele de vacanţă, de sărbători, în contextul scandalului privind remuneraţiile exorbitante din cadrul instituţiei.
Autoritatea, prin vocea preşedintelui Mişu Negriţoiu, şi-a făcut un titlu de glorie din restructurarea şi eficientizarea instituţiei, deşi procesul, iniţiat pe vremea fostului preşedinte Dan Radu Ruşanu, a fost reluat de câteva ori.
Însă capitolul transparenţă nu a fost îmbunătăţit deloc.
În piaţă, se vorbeşte că unul dintre membrii executivi ai Consiliului ASF a primit o primă de performanţă în acest an, dar Autoritatea tace mâlc, deşi informaţia este una de interes public, în condiţiile în care şefii ASF depun declaraţii de avere.
La rugămintea ziarului "BURSA" să ne spună ce prime au încasat membrii executivi ai Consiliului ASF, în acest an, Autoritatea a răspuns: "Nu putem oferi informaţii individuale cu privire la persoane sau la nivelul primei. Vă putem însă confirma că în 2015 nu au fost prevăzute şi nici plătite prime de vacanţă, prime de sărbători, spor de vechime, ore suplimentare, cumul de posturi, indemnizaţii personale sau alocaţii pentru locuinţe, care au fost desfiinţate".
Răspunsul pare să confirme că cel puţin un membru executiv al Consiliului a primit prima de performanţă, căci, altfel, ar fi fost foarte simplu pentru ASF să spună că nimeni din Consiliu nu a fost remunerat în plus.
Cel puţin ciudat este faptul că ASF nu poate oferi informaţii cu privire la nivelul primei. Păi nu era limitată la un salariu?
În 2014, ASF a transmis că vor avea primă de performanţă toţi cei care îşi vor depăşi obiectivele profesionale potrivit atribuţiilor curente: "Consiliul ASF a stabilit primele de performanţă pe baza evaluărilor anuale şi prime speciale pentru proiecte deosebite. Scopul este stimularea angajaţilor la performanţe superioare, stimularea iniţiativei, a realizărilor profesionale şi îmbunătăţirea activităţii ASF. Este un proces de aliniere la practica celorlalţi angajatori, pentru a creşte interesul faţă de ASF al specialiştilor de valoare".
Este discutabil dacă în categoria celor care pot primi prime pentru proiecte speciale se numără şi membrii Consiliului, numiţi de Parlament.
1. dupa munca si rasplata
(mesaj trimis de comisaru în data de 21.09.2015, 00:27)
io propun sa se deie prime si pentru neglijența crasa care a permis jecmăneala de la HARINVEST da primele să fie in natura: concedii la beciu domnesc!!!!!
2. vinovati suntem noi
(mesaj trimis de satul în data de 21.09.2015, 07:22)
Vinovati suntem noi, cei care acceptam postura de tampiti (culmea este ca s-ar putea sa fie chiar adevarat) ca organizatii precum ASF, dar si ministerul finantelor (prin conducerea sa si pentru mai marile sau mai micile "asf-uri" pe care le patroneaza in calitate de actionar reprezentat al statului) actioneaza discretionar si fara a da socoteala nimanui (nimanui impartial) in modul in care-si distribuie "mierea".
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2015, 08:20)
Se vor da prime grase dupa Harinvest! Ca doar a incasat comisioane grase din selauturile frauduloase din 2013 facute de Harinvest in complicitate cu BCR si BRK!! Si s-a mai inscris ASF si la masa credala!!! CUM i-a aparat ASF pe investitori??? A lasat H sa zburde ani la rand dupa controalele din 2008 cand a constatat ca H folosea banii si actiunile investitorilor pentru plati in favoarea administratorilor si a protipendadei valcene si nu numai !!! Iar la doi ani de pa pradaciune Fondul de Compensare al Investitorilor nu e activat? Ce se mai asteapta ?? Stie Misu Negritoiu de nemultumirile investitorilor de pe piata de capital? Cand s-a coborat la nivelul lor sa ii asculte cum au fost furati pe piata reglementata de ASF ???? Poti avea incredere ca vei fi compensat intr-un nou caz gen Harinvest ????
4. primele la departamentul asigurari neconforme
(mesaj trimis de The Brute în data de 21.09.2015, 08:43)
cu mesajul domnului Negritoiu. Dansul a spus la ZF live ca spre deosebire de medium bancar unde a lucrat in asigurari banii se iau inainte. Deci performanta trebuie sa vina. Cum spun si pretienii KPMG formarea rezervelor in contabilitate este o ARTA nu o stiinta. Daca ar fi inteles. si domnul Adamescu si nu s-ar fi comportat ca un imbecil astazi era departs la fel ca domnul Isarescu , adica un intelept care modifica regulamente initial concepute pentru a nu eluda prevederile bancare, bineinteles citandu-l pe Domnia Sa dintr-un Memorandum, altul decat AUREUS....
5. Cat se mai asteapta
(mesaj trimis de Pagubit harinvest în data de 22.09.2015, 10:59)
Oare cine SPRAVEGHEAZA activitatea ASF-ului nu efectueaza niste controale despre modul cat muncesc angajatii ASF si modul cum sunt renumerati? Consiliul Concurentei ,Comisiile de specialitate ale Parlamentului nu au nici o atributiune pe aceasta tema: salarii+ prime ? Pe cei pagupiti de "basmaua pe ochi a ASF-ului " cand va debloca Fondul de caompensare ? De aproape doi ani ASF-ul prin reprezentantii ei: Ursache, Negritoiu sustin activarea Fondului dar nu trec la actiune