Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea să schimbe legislaţia asigurărilor, sectorul cu cele mai multe probleme dintre cele supravegheate, şi a lansat în dezbatere un proiect pentru transpunerea directivei europee Solvency II.
Solvency II urmăreşte constituirea unui set unitar de reguli la nivel european care va deveni aplicabil tuturor asigurătorilor, reasigurătorilor şi supraveghetorilor din piaţa internă europeană.
Noul set de reguli are ca obiectiv principal creşterea protecţiei asiguraţilor prin armonizarea reglementării şi supravegherii sectorului, în scopul amplificării contribuţiei la dezvoltarea economică.
De asemenea, directiva urmăreşte responsabilizarea membrilor Consiliului de Administraţie/Supraveghere, directoratului şi conducerii executive a societăţilor de asigurare în respectarea legislaţiei, inclusiv prin asigurarea calităţii profesionale şi profilului moral ale persoanelor din conducerea executivă şi din alte funcţii de execuţie.
Solvency II include măsuri de evitare a volatilităţii artificiale a bilanţurilor asigurătorilor, măsuri de prevenire a investiţiilor pro-ciclice, măsuri de încurajare a investiţiilor şi a creşterii economice.
În plus, Solvency II va urmări impactul potenţial al deciziilor asigurătorilor asupra stabilităţii financiare şi va conduce la o creştere a calităţii elementelor de capital disponibile pentru asigurători şi reasigurători.
Proiectul de lege va trebuie să primească avizele din partea Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Justiţiei, şi va fi transmis Guvernului României spre aprobare şi depunere la Parlament, în vederea dezbaterii şi adoptării, potrivit ASF. Termenul de transpunere în legislaţia naţională este 31 martie 2015.
Totodată, ASF a lansat un proiect de normă care prevede reducerea, de la 40% la 25%, a ponderii admise a terenurilor şi construcţiilor în acoperirea rezervelor tehnice brute ale asigurătorilor şi eliminarea terenurilor agricole şi extravilane din categoria activelor admise luate în calcul pentru acest indicator.
De asemenea, creanţele de asiguraţi şi intermediari, care sunt luate în considerare până la nivelul rezervei de primă şi numai în măsura în care acestea nu sunt mai vechi de 30 de zile, vor avea prevăzută explicit în contracte data de la care se calculează cele 30 de zile (termenul iniţial de plată prevăzut în contract) şi orice rescadenţare ulterioară nu va fi luată în considerare.
ASF a eliminat cheltuielile de achiziţii reportate (DAC) din activele admise pentru acoperirea rezervelor tehnice aferente activităţii de asigurări generale.
În plus, asigurătorii vor fi obligaţi să aplice o limită de 40% la rezervele tehnice aferente contractelor cedate în reasigurare la asigurători/reasigurători cu sediul social în alt stat decât cele din Spaţiul Economic European şi Elveţia şi care nu deţin un rating acordat de cel puţin una dintre agenţiile de rating: Standard & Poor's, A M Best, Moody's şi Fitch.
La finele anului trecut, activele celor 38 de societăţi de asigurare însumau 18,4 miliarde de lei, în scădere cu 3,2% faţă de 2012.
Plasamentele asigurătorilor au atins în 11,24 miliarde de lei, în creştere cu 6,9% faţă de 2012, din care terenurile şi construcţiile totalizau 817,1 milioane de lei, cu 2,7% mai puţin faţă de anul precedent, potrivit datelor ASF.
De asemenea, rezervele tehnice brute cumulau 7,45 miliarde de lei, în creştere cu 6,9% faţă de anul 2012.