ASF vrea să permită SAI să evalueze deţinerile nelichide printr-un raport de evaluare

M.G.
Piaţa de Capital / 12 august 2020

ASF vrea să permită SAI să evalueze deţinerile nelichide printr-un raport de evaluare

Propunerea, venită în urma dezvăluirilor BURSA privind manipularea de la SIF Banat - Crişana

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat în dezbatere publică un proiect de ordin pentru completarea Regulamentelor ASF nr. 9/2014 şi nr. 7/2020 prin care intenţionează să schimbe modalitatea prin care se calculează valoarea activelor nelichide, listate, ale SIF-urilor. Intenţia supraveghetorului vine după dezvăluirile publicate de Ziarul BURSA privind manipularea Valorii Activului Net (VAN) de la SIF Banat - Crişana (SIF1).

ASF vrea să permită societăţilor de administrare să opteze pentru o metodă de evaluare secundară pentru deţinerile nelichide listate la bursă. Astfel, evaluarea se va face practic în baza unui raport de evaluare. În cazul în care se optează pentru respectiva metodă de evaluare, societatea de administrare trebuie să o menţină pentru cel puţin un an calendaristic.

Amintim că Valoarea Activului Net a SIF Banat - Crişana a fost umflată fictiv cu peste 1 miliard de lei de mai multe tranzacţii sporadice cu câte o acţiune SIF Imobiliare.

ASF propune, la art. 114 din Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 9/2014 privind autorizarea şi funcţionarea societăţilor de administrare a investiţiilor şi a organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare, introducerea următorului alineat: " (4) Prin excepţie de la prevederile art. 113 lit. a), în cazul societăţilor pe acţiuni admise la tranzacţionare în cadrul unei pieţe reglementate sau unui sistem multilateral de tranzacţionare cu o lichiditate considerată de S.A.I., în baza unei judecăţi de valoare prudenţiale referitoare la piaţa activă definită de Standardul internaţional de raportare financiară 13 - Evaluarea la valoarea justă (IFRS 13), ca fiind nerelevantă pentru aplicarea metodei de evaluare prin marcare la piaţă, S.A.I. poate decide ca acţiunile societăţilor respective să fie evaluate în activul O.P.C.V.M. în conformitate cu standardele de evaluare în vigoare, potrivit legii, în baza unui raport de evaluare. În cazul în care S.A.I. optează pentru aplicarea acestei metode de evaluare, menţine respectiva metodă de evaluare pentru o perioadă de cel puţin un an calendaristic, pentru respectivele acţiuni considerate nelichide".

Totodată se propune introducerea la acelaşi articol a următorului alineat: "(5) S.A.I. care aplică prevederile alin. (4), menţionează în raportul anual o fundamentare a deciziei sale ce include şi o analiză a lichidităţii emitentului care nu a fost evaluat pe principiului marcării la piaţă".

ASF motivează propunerea în felul următor: "Prezentul proiect de regulament modifică şi completează prevederile relevante din cadrul Regulamentului A.S.F. nr. 9/2014 cu privire la evaluarea activelor O.P.C.V.M., prevederi aplicabile totodată şi F.I.A. conform art. 17 alin. (7) din Regulamentul ASF nr. 10/2015, în vederea acomodării situaţiilor atipice de lipsă de lichiditate a unor emitenţi aflaţi în portofoliul acestora şi în care metoda de evaluare a deţinerilor O.P.C. în astfel de societăţi prevăzută de actualul cadru legal nu este relevantă (e.g. metoda marcării la piaţă în condiţii normale de lichiditate bursieră, prevăzută la art. 113 din Regulamentul ASF nr. 9/2014).

Aceste situaţii au fost adresate în cazul F.I.A., prin introducerea la nivelul Regulamentului ASF nr. 7/2020 a articolului 45 alin. (11) şi (12), însă prevederile acestui articol ar urma să se aplice în cazul A.O.P.C. autorizate de A.S.F. anterior intrării în vigoare a Legii nr/ 243/2019 de la data autorizării în calitate de F.I.A.C./ F.I.A.S. astfel cum este prevăzut la art. 72 alin. (4) din acelaşi regulament.

Prin urmare, având în vedere necesitatea aplicării de urgenţă a acestor prevederi, precum şi aplicarea unitară a acestora în cazul tuturor O.P.C.-urilor, având în vedere faptul că regulile de evaluare aplicabile şi O.P.C.V.M. şi F.I.A. se regăsesc la nivelul Regulamentului A.S.F. nr. 9./2014, a fost elaborat prezentul proiect de regulament.

De asemenea, având în vedere propunerea de introducere la nivelul Regulamentului A.S.F. nr. 9/2014 a unor prevederi care să adreseze situaţia descrisă mai sus, prevederi aplicabile tuturor O.P.C.-urilor (e.g.:O.P.C.V.M. şi F.I.A.) este necesară abrogarea prevederilor art. 45 alin. (11) şi (12) din Regulamentul A.S.F. nr. 7/2020, acestea devenind redundante".

ASF ne-a precizat ieri că a iniţiat o investigaţie în cazul manipulării de la SIF Banat - Crişana şi că concluziile acesteia "vor fi comunicate după încheierea acestei acţiuni, în măsura în care aceste informaţii vor putea fi făcute publice".

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Asf e corupt

    Punct. 

    Ce sa evalueze daca nu intruneste conditiile de listare la BVB o societate cu 13 actiuni free float?

    S.I.F. BANAT-CRISANA S.A. loc. ARAD jud. ARAD =4.499.961 actiuni (99,9997 %) 

    alti actionari / others =13 actiuni (0,0003 %)

    1. ASF-ul asta face pe Prostul.

      Mai grav este ca ne considera prosti si pe noi.

      Cel mai grav este ca voi chiar sunteți prosti

    ASFul prin propunera acestui proiect, recunoaste manipularea pietei de catre sif1cu acordul asf!!

    ce sa caute o societate nelichida pe bursa!! manipularea pietei!! sau!! 

    1. sau!! și!!! ASFul arată implicarea asf în maniPularea de către sif1 cu ajutorul ASFului. da, de acord!!! deci!! punct

      Unde scrie măi, troglodiților, că o societate nelichidă (de fapt, puțin lichidă) nu poate fi pe bursa/sistemul alternativ? Unde, mă, bubuiților? Ați ieșit din peșteră, dar vorbiți despre piața de capital.

      Nu stie taranul, ce-i sofranul. "E usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune". Banu-i ochiul dracului. Make stie. Makita plus stricatii la cap care-l platesc pentru a "scrie" au, din pacate pentru ei, putine idei si fixe. Plictisitori oameni!

      nu ție rușine să vorbești așa ce educație ția dat părinții tăi. nu vă mai saturati de hoți și de furturi că de asta sa distrus țara asta ridicată de comuniști care îi huliți voi. sau!!! și!!

      Ca sa nu mai faci pe idiotul, iti citez din Ghidul AERO:

      "Pentru a fi eligibila pentru admiterea pe AeRO, o societate trebuie sa indeplineasca un set de conditii, conform prevederilor Codului BVB – operator de 

      sistem: 

      Referitoare la actiuni: 

      ± Free-float-ul (actiuni distribuite public, detinute de actionari care au mai putin de 5% fiecare, cu exceptia fondatorilor si actionarilor strategici) sa fie 

      de cel putin 10% din numarul total de actiuni emise, sau 

      ± Numarul de actionari sa fie de cel putin 30 

      [...]  

      Bursa de Valori Bucuresti poate aproba admiterea la tranzactionare a actiunilor 

      si in situatia in care nu sunt indeplinite criteriile de free-float sau de capitalizare 

      anticipata mentionate mai sus, in conditiile in care apreciaza ca exista premisele 

      mentinerii unei piete ordonate." 

      Cand ai o tranzactie pe luna, aceea nu este o piata putin lichida, aia nu e piata si cu atat mai putin "piata ordonata".

      La 13 actiuni si cel mult 14 actionari, SIFI nu are dreptul sa fie listata pe AERO, ca nu indeplineste nici o conditie, de 7 ani, imbecilule. 

      Tu ești imbecil, mă! Ai scris, dar degeaba! Nu înțelegi nici măcar ce preiei din altă parte! Habar nu ai ce e piața ordonată, analfabetule funcțional! După ce ai scris ca gogomanu că pot fi admise la tranzacționare și acțiuni care nu îndeplinesc criterii de lichiditate, o tot ții că 13 acțiuni n-ar fi suficiente. Ba da, mă imbecilule, că piață ordonată e, dar tu nu știi ce e aia.

      Aici e ceva de speriat! Ar trebui să vă interzică cineva! Numai "imbecilule", "trogloditule", "prostule", "analfabetule", "înapoiatule". VOI, toți cei care vorbiți așa, pe un forum de piață de capital faceți de fapt cel mai mult rău domeniului. Este incredibil ce personaje există. Și după vă mirați și revoltați că nu vă bagă nimeni în seamă. Cu un astfel de nivel de exprimare și exteriorizare este absolut normal, primiți fix ce meritați.

      P.S. fără replici, vă rog. Am văzut stilul, pot să-mi imaginez ce mi-ați ura. 

      La SIFI nu este nici un fel de piata. Daca nu este nici un fel de piata, atunci ea nu poate fi ordonata. Incearca sa fii logic.

    Au desfiintat rasdacele ca să înființeze, sanchi AERO ! Pe Rasdak mai făceai câte un ban "sapand adânc " .Ce era mai bun s-a delistat. De ce nu se desființează batjocura de AERO???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb