Asigurarea locuinţelor a devenit obligatorie

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 iulie 2010

Asigurarea locuinţelor a devenit obligatorie

Angela Toncescu, CSA: "Acest produs nu este o taxă, ci un instrument de protecţie financiară minimă în cazul unui dezastru"

Proprietarii de locuinţe sunt obligaţi să încheie poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor în termen de şase luni, perioadă în care PAID estimează că va înregistra un milion de contracte.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a lansat, ieri, sistemul de emitere a poliţelor obligatorii de asigurare a locuinţelor. Acest lucru a fost posibil în urma încheierii contractului de reasigurare. Fără acesta, PAID nu putea funcţiona, întrucât nu îşi putea permite reţinerea integrală a riscurilor.

Primul proiect de lege cu privire la asigurarea obligatorie a fost realizat în anul 2002 şi prevedea constituirea unui asigurător de stat care să administreze riscurile de catastrofă. "Legea aflată în vigoare se poate aplica prin eforturile financiare realizate de către cele 13 companii private, care au înţeles importanţa şi caracterul social al legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva calamităţilor naturale", a declarat Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supra-veghere a Asigurărilor (CSA).

"În acest moment, în Parlamentul României există un pachet de modificări la legea 260/2008, a cărei aprobare sperăm să se producă imediat după vacanţa parlamentară", a spus Marius Bulugea, preşedintele PAID.

Angela Toncescu precizează că inundaţiile puternice, din ultima lună, au determinat PAID să demareze activitatea de emitere a poliţelor, chiar dacă pachetul de modificări la legea 26/2008 nu a ieşit încă din Parlament.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale este o componentă esenţială a programului român de asigurare a catastrofelor, gestionat de Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).

Asigurarea obligatorie a locuinţelor va acoperi doar o mică parte din valoarea totală a unei locuinţe, spune doamna Toncescu, adăugând că sumele pe care cei asiguraţi le vor primi, vor putea fi folosite pentru reparaţii la locuinţele afectate sau reconstrucţia acestora, acolo unde va fi cazul.

"Pentru o protecţie corespunzătoare, poliţa obligatorie poate fi suplimentată cu una facultativă, care poate acoperi diferenţa dintre cei 10.000 de euro sau 20.000 euro (n.r. sume maxim asigurate pentru locuinţele de tip B, respectiv de tip A) şi valoarea reală a unei locuinţe", a mai spus Angela Toncescu. Domnia sa a precizat că populaţia nu trebuie să privească această asigurare obligatorie a locuinţei ca pe o taxă, ci ca pe un instrument de protecţie financiară minimă în cazul unui dezastru natural. "Prin acest produs vor fi asigurate locuinţele doar în cazul unor calamităţi naturale (cutremure, alunecări de teren, inundaţii), nu şi dacă stăm la bloc şi ne inundă vecinul de deasupra", a completat doamna Toncescu.

CSA recomandă societăţilor de asigurări să susţină campanii de educare şi informare, astfel încât populaţia să înţeleagă faptul că achiziţionarea unei asigurări pentru locuinţă este un lucru accesibil oricărei familii, fără ca plata primei de asigurare să afecteze veniturile disponibile ale acesteia.

Persoanele care nu vor cumpăra această poliţă, în saşe luni, riscă să fie penalizate cu o amendă între 100 şi 500 lei.

"Astra Asigurări" a încheiat primele poliţe obligatorii de asigurare a locuinţei

"Astra Asigurări" este una dintre cele 13 companii de asigurare fondatoare ale PAID şi deţine participaţia maximă admisă de lege, respectiv 15 %.

În urma cu trei ani, "Astra Asigurări" a demarat o campanie de educare şi informare a publicului larg prin care a oferit posibilitatea proprietarilor de locuinţe din toate clasele sociale să îşi asigure imobilele.

"Azi (n.r. ieri) asistăm la un moment marcant pe piaţa de asigurări, pentru că demarăm un proiect cu un istoric îndelungat, a cărui implementare s-a facut cu succes alături de toţi cei implicaţi", a declarat Radu Mustăţea, preşedintele "Astra Asigurări". Domnia sa afirmă că astfel, pe lângă RCA, compania oferă şi o asigurare de protecţie a locuinţei şi a familiei, la un preţ modic, care poate deschide apetitul proprietarilor către o asigurare facultativă prin care să îşi acopere şi alte riscuri şi pentru care să fie despăgubiţi în cel mai scurt timp şi la preţul real.

Daunele plătite de companie la finele lunii martie au înregistrat o valoare de 101 milioane de lei, cuantumul acestora derivând în special din activitatea desfăşurată pe asigurări.

Secretarul de Stat în cadrul MAI, Mihai Capră, a achiziţionat prima poliţă de asigurare obligatorie de locuinţe, de la "Generali Asigurări"

Mihai Capră, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, este deţinătorul primei poliţe de asigurare obligatorie de locuinţă din România, emisă de "Generali Asigurări".

"Generali Asigurări" şi "Ardaf", membre ale grupului Generali în România, acţionari ai PAID şi susţinători ai legii de asigurări obligatorii de locuinţe încă de la discuţiile iniţiale, au demarat emiterea electronică de asigurări obligatorii de locuinţă. "Generali Asigurări" este compania care a emis prima poliţă de acest fel, asiguratul fiind Mihai Capră, Secretar de Stat în cadrul MAI, prezent, ieri, la conferinţa de presă de lansare a PAID.

"Ne-am mobilizat într-un termen record şi am perfectat infrastructura necesară, tocmai pentru că o astfel de initiaţivă este atât de necesară în România", a declarat Marie Kovarova, director general al "Generali Asigurări". Domnia sa a afirmat că, potrivit celor mai recente statistici, valul recent de inundaţii a afectat circa 3.500 de locuinţe şi a generat daune de aproximativ 600 milioane de euro, adică 0,6% din PIB. "Sunt cifre alarmante, care ar trebui să responsabilizeze proprietarii de locuinţe din Romania", a conchis Marie Kovarova.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Da;...ne-am mobilizat intr-un termen record...... care tovaras o fi dat ordinul de mobilizare ?? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb