ASOCIAŢIA BERARII ROMÂNEI:  Consumul de bere a scăzut cu 10%, anul trecut

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 26 martie 2014

Consumul de bere a scăzut cu 10%, anul trecut

Edwin Calleja, CESE: "Potenţialul sectorului berii în România nu poate fi valorificat cu reglementări inutile şi taxe excesiv de mari"

Consumul de bere din ţara noastră a înregistrat, anul trecut, o contracţie de 10,3% comparativ cu 2012, atingând un volum de 16,3 milioane hectolitri, iar consumul pe cap de locuitor a atins valoarea de 81 litri, conform datelor furnizate de compania Nielsen, potrivit reprezentanţiilor Asociaţiei Berarii României (ABR). Onno Rombouts, preşedintele ABR, a explicat: "În ciuda eforturilor producătorilor locali de a menţine trendul pozitiv din 2012, piaţa berii a înregistrat o contracţie semnificativă anul trecut. Nivelul scăzut al veniturilor consumatorilor şi neîncrederea lor în starea economiei, presiunea fiscală şi vremea nefavorabilă din vară au reprezentat factorii cheie care au condus la declinul pieţei berii în 2013". Potrivit aceleiaşi surse, scăderea a condus la o diminuare cu 10 milioane euro a bugetelor investite, acestea ajungând la 62 milioane euro. Constantin Bratu, director general Asociaţia Berarii României, susţine că, din cauza creşterii accizei la bere anul trecut, atât încasările berarilor cât şi cele la bugetul de stat au scăzut. "Din păcate, estimăm că mărirea accizei la bere în 2013 a condus la o diminuare cu 155 milioane lei a încasărilor bugetare din acciză şi TVA pentru bere, comparativ cu varianta în care acciza ar fi rămas la nivelul anului precedent, potrivit unui studiu AT Kearney ", a declarat domnia sa.

Preferinţele consumatorilor în ceea ce priveşte tipul de ambalaj pentru bere au avut mici fluctuaţii faţă de valorile înregistrate în 2012: PET - 53,2% (+0,7% faţă de anul precedent), sticlă - 26,3% (- 1,9% faţă de anul precedent), doză - 17,1% (+1,3% faţă de anul precedent) şi keg - 3,4% (-0,1% faţă de anul precedent).

Reprezentanţii ABR au semnalat că, anul trecut, exporturile de bere au continuat să crească într-o măsură mai mare decât importurile. Cu 50% mai mare decât în 2012, volumul exporturilor a atins 0,35 milioane hectolitri. Importurile au crescut doar cu 25%, situându-se la 0,54 milioane hectolitri, anul trecut. Potrivit directorului general al ABR, anul trecut exporturile de bere au totalizat 17 milioane de euro, iar cele de vin - 19 milioane de euro. Totodată, valoarea importurilor de bere s-a ridicat la 28 de milioane de euro, semnificativ mai mică decât cea a importurilor de vin (40 de milioane de euro), băuturi spirtoase (55 de milioane de euro) sau băuturi fără alcool (60 de milioane de euro).

Producătorii de bere sunt rezervaţi cu privire la evoluţiile pieţei în 2014

Referitor la evoluţia viitoare a pieţei, reprezentanţii ABR susţin că, atât timp cât fiscalitatea excesivă se menţine, nu au motive să fie optimişti. "După declinul accentuat din 2013, contăm pe autorităţile române să asigure predictibilitate fiscală şi un tratament fiscal corect pentru categoria băuturilor fermentate", a completat Constantin Bratu.

Onno Rombouts a adăugat: "În 2014 vom continua să ne concentrăm eforturile spre readucerea pieţei berii pe un trend pozitiv. Sperăm că, pe baza experienţelor din 2013, autorităţile române vor trage concluziile corecte şi vor aplica măsuri care să susţină dezvoltarea acestui sector".

Edwin Calleja, membru al Comitetului Economic şi Social European, a îndemnat la rândul său autorităţile locale să ia măsuri pozitive pentru sprijinirea sectorului berii în ţara noastră. "Potenţialul sectorului berii în România nu poate fi valorificat cu reglementări inutile şi taxe excesiv de mari", a spus domnia sa.

Reprezentanţii industriei autohtone de bere susţin că au zero evaziune fiscală pe lanţul de producţie şi creează 76.700 de locuri de muncă, iar industria berii contribuie cu aproape 60% din totalul accizei colectate la bugetul de stat de pe piaţa băuturilor alcoolice, jumătate din preţul unei beri reprezentându-l taxele. Cele cinci companii membre ale Asociaţiei asigură peste 4.000 de locuri de muncă în cadrul celor unsprezece fabrici de bere, dintre care două microberării. Unităţile de producţie ale membrilor Asociaţiei sunt situate în Ploieşti, Constanţa, Craiova, Miercurea Ciuc, Târgu-Mureş, Pantelimon, Timişoara, Buzău, Braşov, iar cele două microberării sunt situate în Cluj-Napoca şi Timişoara.

Membrii ABR sunt Bergenbier, Heineken, United Romanian Breweries Bereprod, Ursus Breweries şi microberăria Clinica de Bere. Împreună, cei cinci producători furnizează peste 80% din cantitatea de bere consumată în România. Totodată, din Asociaţie fac parte şi reprezentanţi ai producătorilor de materii prime: Soufflet Malt România şi Asociaţia Producătorilor de Hamei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb