Asociaţia de la Geneva: Industria de asigurări, ancora de stabilitate în sistemul financiar global

(C.P.)
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 aprilie 2010

Sursa crizei financiare nu a fost industria de asigurări, potrivit unui raport recent al Asociaţiei Internaţionale pentru Studiul Economiei Asigurărilor de la Geneva, care arată că modelul de afaceri din industria de asigurare şi de reasigurare are caracteristici specifice, care reprezintă o sursă de stabilitate în sistemul financiar.

Potrivit studiului citat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România (UNSAR), dacă se exclud companiile de asigurări cu activităţi cvasi-bancare, sprijinul direct al guvernelor pentru această industrie, pe perioada crizei, a fost de mai puţin de 10 miliarde dolari, în comparaţie cu pes­te 1.000 de miliarde dolari cât au primit băncile. Problemele cu care s-au confruntat câţiva asiguratori, în special grupul AIG, au fost cauzate de activitatea cvasi-bancară şi nu de cea de asigurări, arată studiul. Cu aceleaşi probleme s-au confruntat şi companiile specializate doar pe preluarea riscurilor financiare şi pe tranzacţionarea instrumentelor de tip credit default swap (CDS), cum ar fi FSA, Ambac, MBIA şi altele.

Mai mult de 90% din sprijinul de stat pentru asiguratori a fost îndreptat spre companiile cu expunere semnificativă pe piaţa creditelor.

Pierderile industriei de asigurări cauzate de expunerile pe piaţa creditelor, în perioada 2007-februarie 2010, au totalizat 271 miliarde dolari, în timp ce majorările de capital s-au situat la 170 miliarde dolari. În acelaşi interval, băncile au înregistrat pierderi de 1.715 miliarde dolari, iar infuziile de capital s-au ridicat la 1.468 miliarde dolari. Grupul AIG a beneficiat de 58% din majorările de capital din industria globală de asigurări, iar pierderile cauzate de expunerile pe piaţa creditelor au reprezentat 38% din totalul marcat de industrie. Expunerea grupului american pe instrumentele de tip credit default swap (CDS) au fost sursa acestor pierderi şi nu activitatea de asigurare. Excluzând capitalizarea de care a beneficiat AIG, băncile şi-au majorat capitalul de 20 de ori mai mult decât asiguratorii, în intervalul 2007-februarie 2010.

Aceste pierderi relativ reduse, în comparaţie cu cele înregistrate de bănci, subliniază că industria de asigurări şi-a diminuat destul de puţin capacitatea de business, măsurată prin capitalurile proprii, arată studiul. De fapt, majoritatea asiguratorilor au fost în măsură să absoarbă aceste pierderi, în timp ce multe bănci au recurs la fonduri publice.

Asociaţia Internaţională pentru Studiul Economiei Asigurărilor, numită Asociaţia de la Geneva, are în prezent 80 de membri (numărul maxim statutar), care reprezintă companii din toate cele cinci continente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb