ASOCIAŢIA FURNIZORILOR DE ENERGIE ELECTRICĂ Producătorii profită de caniculă şi saltă preţul electricităţii tranzacţionate pe Bursă

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 iulie 2007

Producătorii profită de caniculă şi saltă preţul electricităţii tranzacţionate pe Bursă

Nu există o criză de energie, ci o problemă de contractare

Preţul mediu al energiei electrice tranzacţionate pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) administrată de OPCOM se menţine, de ceva timp, în jurul valorii de 200 de lei/MWh. Saltul de preţ a coincis cu perioada caniculară prin care trece ţara noastră, când şi cererea de electricitate este crescută.

Numai că furnizorii activi pe bursa de energie cred că nu numai canicula este de vină. Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a explicat: "Seceta prelungită este unul din factorii care au sporit cererea de energie. La fel şi scăderea debitului Dunării şi a gradului de umplere a lacurilor. Dar nu putem vorbi despre o criză de energie în această perioadă".

Domnia sa crede că este vorba despre o problemă de contractare a energiei. Oportunitatea cererii crescute din cauza caniculei este bine valorificată de producători pentru a face un profit bun pe piaţa spot. Dovadă că şi cantităţile tranzacţionate în ultimele zile depăşeşc suma de 20.000 MWh (volum zilnic). Cota tranzacţiilor PZU din consumul net prognozat este de pes­te 13% în perioada menţionată. Procentul este neobişnuit pentru perioada de vară, când consumul de energie este, de obicei, scăzut.

Ion Lungu estimează că preţul mediu al energiei pe piaţa spot va cunoaşte, în curând, un trend descendent, sub suma de 200 de lei/MWh.

OPCOM (operatorul comercial al pieţei de energie) a raportat, la începutul acestei săptămâni, un record de tranzacţionare: aproape două milioane de dolari valoarea totală a tranzacţiilor încheiate pe Piaţa spot (PZU) într-o singură zi. Astfel, valoarea tranzacţiilor pe PZU a atins, pentru luni, 16 iulie 2007, cifra de 4.431.669,41 lei (1.413.700,85 euro sau 1.948.586,12 dolari). Cores­pun­zător, volumul total tranzacţionat a fost de 19.733,809 MWh, iar volumul mediu orar a ajuns la 822,242 MWh/h. Aceste trei valori au constituit, până la data de 16 iulie, recorduri de tranzacţionare pentru întreaga perioadă de administrare a platformei PZU.

Pentru ziua de marţi, 17 iulie, volumul tranzacţionat l-a depăşit pe cel de luni. Au fost stabilite noi valori record de la lansarea PZU (în urmă cu doi ani): volumul total tranzacţionat a fost de 20.179,335 MWh. Volumul mediu orar tranzacţionat pentru 17 iulie pe PZU a ajuns la 840,806 Mwh/h.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb