Asociaţia Investitorilor cere respectarea legii referitor la oferta publică obligatorie

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 ianuarie 2009

Asociaţia Investitorilor cere respectarea legii referitor la oferta publică obligatorie

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) sus­ţine că autoritatea pieţei de capital, respectiv Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, are o poziţie ambiguă în privinţa punerii în executare a dispoziţiilor legale referitoare la oferta publică obligatorie, conţinute de art.203 şi următoarele din Legea pieţei de capital nr. 297/2004.

Astfel de disfuncţionalităţi trebuie înlăturate de urgenţă, consideră AIPC, având în vedere gravele probleme cu care se confrunta în prezent piaţa de capital din România, cauzate atât de criza economică globală, cât şi de erorile aparţinând puterii legislative şi puterii executive din România.

"Scopul unei oferte publice obligatorii în ipoteza atingerii de către un acţionar a unui pachet de acţiuni care îi conferă controlul asupra unui emitent este acela de a proteja interesele acţionarilor minoritari care trebuie să primească un preţ echitabil pentru deţinerile lor", explică AIPC.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital consideră că prevederile legale privind obligativitatea ofertei publice în momentul atingerii pragului de deţinere de 33% din capitalul social al unui emitent este necesar a fi aplicate în litera şi spiritul Directivei Parlamentului şi Consiliului European nr.25/2004. Astfel, în calculul deţinerilor, efectuat pentru a se stabili dacă un acţionar a atins nivelul legal menţionat în art.203 din Legea pieţei de capital, trebuie avute în vedere atât titlurile deţinute direct, cât şi cele deţinute indirect, după cum trebuie luate în considerare toate instrumentele financiare aflate în patrimoniul persoa­nelor care acţionează în mod concertat. De asemenea, trebuie aplicate dispoziţiile legale sus-menţionate indiferent de numele acţionarului care a atins acest nivel de participaţie.

Asociaţia oferă câteva exemple de emitenţi unde a constatat nereguli cu privire la lansarea ofertei publice obligatorii de preluare.

"Am constatat cu surpindere absenţa iniţierii unei oferte publice obligatorii în cazul emitenţilor "Rompetrol Rafinare", "Rompetrol Well Services", "SCT Bucuresti", "Dunapref" Giurgiu, "Ardaf", emitenţi a căror majoritari se încadrează în prevederile legislative mai sus menţionate", arată Asociaţia, adău­gând: "În acelaşi spirit, AIPC aşteaptă aplicarea normelor legale privind oferta publică obligatorie şi în cazul emitenţilor "Remarul 16 Februarie", "Zimtub", "Comat", "Retezat", despre care Comisia Natională a Valorilor Mobiliare a fost sesizată deja de către investitori.

Asociaţia solicită CNVM să aplice normele legale în vigoare în cazul majoritarilor ce refuză respectarea legislaţiei în vigoare prin sancţionarea acestora nu doar cu avertisment şi amenzi infime (a se vedea cazul "Corint" Tirgovişte). În conformitate cu prevederile art.272 lit. a), art.273 alin.(1) lit. b) şi art.276 lit. a) din Legea nr.297/2004 cu modificările şi completările ulterioare, amenda este cuprinsă între 0,5% şi 5% din capitalul vărsat al emitentului în cauză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb