Restricţiile impuse de pandemie au adus schimbări în comportamentul de consum al românilor şi asupra modului în care se raportează la hrană, aceştia orientându-se către produsele din carne în ambalaje cu gramaje mai mici, susţine Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), citat de Agerpres.
"Restricţiile impuse de pandemie s-au răsfrânt aşa cum era de aşteptat şi asupra modului în care socializăm şi ne raportăm la hrană. Dacă în trecut vorbeam de milioane de mici care se consumau de 1 Mai, acum se cumpără în casolete mai mici, strict pentru consumul unui număr redus de persoane. Nu se mai fac stocuri, se cumpăra cât se consuma. Aceeaşi tendinţă o întâlnim şi în cazul produselor din carne unde se caută gramajele mai mici", a declarat, pentru AGERPRES, Dana Tănase.
Până în pandemie, datele ARC arătau că numai în preajma zilei de 1 Mai se înregistra pe piaţa locală un consum de 30 de milioane de mici, iar raportat la populaţia activă reieşea că un român consuma mici într-o zi, cum era cea de 1 Mai, cât pentru o lună întreagă.
În acest an, Paştele şi 1 Mai cad în aceeaşi perioadă, ceea ce va aduce un consum mai mare de carne miel sau produse specifice sărbătorilor pascale decât de mititei. Numărul de miei sacrificaţi în acest an de Paşte va fi aproape similar cu cel de anul trecut, când au fost sacrificate aproximativ două milioane de capete, însă în ceea ce priveşte specialităţile de Paşte, cum ar fi drobul, unii procesatori înregistrează deja o creştere a vânzărilor cu 14%, comparativ cu anul trecut.
Potrivit datelor ARC, un român consumă în medie în jur de 14,7 kilograme pe an de produse din carne, acesta fiind un consum oarecum stabil în ultimii ani. "În ceea ce priveşte carnea de oaie şi de capră este ştiut faptul că românul consumă ocazional, în special de Paşte, cantitatea totală/an/locuitor fiind în jur de 2,5 kilograme. Pentru carnea de vacă consumul este de aproximativ 5,4 kilograme/cap/an, la porc de 38 kilograme/cap/an, iar la pasăre de 27,8 kilograme/cap/an", a adăugat Dana Tănase, citând date statistice din bilanţul alimentar INS 2019.
1. The Urchin
(mesaj trimis de Andrei în data de 29.04.2021, 09:29)
Urchin-ul magmei rosii de dupa si dinainte de 89 se temea ca nu cumva nevaccinatii sa nu-i distruga sanatatea in restaurante, la spectacole, pe plaja! Dupa ce se vaccinase???!!! Killerul de patroni de ziar nu stia ca 80% dintre romani sunt asa de saraci incat nu au bani de toate aceste lucruri. Pentru ca fusesera saraciti timp de 35 de ani sistematic, nu aveau bani de spitale, stateau cu bolile pe ei (edentati, total dental implant=90, 000 RON) intr-o societate pentru care singura boala era Covid 19! Nu se stie cand avea sa fie judecat pentru aceste crime: prin politica criminala dusa, prin sprijinul grupurilor de interese, a dus la genocidul unei populatii despre care nimeni nu vorbeste, deoarece acolo curg laptele si mierea!