ASOCIAŢIA ROMÂNĂ A CĂRNII: "Să nu ne jucăm cu securitatea alimentară a românilor prin aruncarea pe piaţă a unor informaţii alarmiste"

Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 28 octombrie 2015

"Să nu ne jucăm cu securitatea alimentară a românilor prin aruncarea pe piaţă a unor informaţii alarmiste"

Mezelurile sunt cancerigene, potrivit evaluării publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care avertizează că şi carnea roşie este "probabil" cancerigenă

Asociaţia Română a Cărnii (ARC) a luat act cu surprindere de concluziile evaluării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care pretinde nici mai mult nici mai puţin că preparatele din carne ar fi cancerigene, iar carnea roşie, "probabil" cancerigenă, potrivit unui comunicat de presă.

Reprezentanţii ARC precizează: "Ne manifestăm indignarea faţă de uşurinţă cu care aceste studii sunt aruncate pe piaţă, fără niciun discernământ şi fără nicio rigoare ştiinţifică. Referindu-ne la consumatorul român, vehicularea unor asemenea informaţii alarmiste nu face decât să inducă confuzia într-o piaţă alimentară care şi aşa este afectată de concurenţă neloială pe care o fac evazioniştii fiscali.

Da, suntem de acord, este nociv pentru sănătate să consumi preparate din carne de slabă calitate, cu aditivi neautorizaţi, nerespectând normele de siguranţă alimentară, depozitate impropriu, şi lista poate continuă. Acesta este adevăratul pericol pentru sănătatea românilor şi Asociaţia Română a Cărnii s-a implicat activ pentru a scoate din piaţă asemenea produse, inclusiv prin susţinerea reducerii TVA la carne şi preparate din carne, aplicată de la 1 iunie 2015. Acest gen de studii care generalizează existenţa unui risc într-un mod lipsit de fundament real nu face decât să anuleze efectele benefice ale unui TVA de 9% la alimente pe care procesatorii români dar şi populaţia l-au aşteptat atâţia ani".

ARC face apel la presa responsabilă din România, la liderii de opinie de bună-credinţă, să analizeze critic toate aceste evaluări ale OMS şi să aibă în vedere şi punctul de vedere al Asociaţiei.

Comunicatul mai precizează: "Nu dorim să ignorăm riscurile la adresa sănătăţii pe care orice exces alimentar le pot aduce. Dar generalizările de acest gen nu sunt de dorit, mai ales în cadrul problemelor alimentare, unde publicul este extrem de atent, iar panica se poate instala imediat, cu efecte greu de controlat. Este suficient să amintim că începând cu anii `70, era aproape imposibil să te opui unei generalizări că bolile cardiovasculare sunt legate direct şi fără nicio nuanţă de consumul de grăsimi săturate din produsele de origine animală". Potrivit ARC, această generalizare a fost infirmată parţial în urmă studiilor date publicităţii în ultimii ani, opinia majorităţii comunităţii ştiinţifice fiind mult mai nuanţată în prezent.

Oficialii ARC susţin: "Mesajul nostru fără echivoc este următorul: să nu ne jucăm cu securitatea alimentară a românilor prin aruncarea pe piaţă a unor informaţii alarmiste, să nu punem în pericol industria alimentară a României, care dă de lucru zecilor de mii de compatrioţi şi care, împreună cu agricultură şi zootehnia, contribuie cu peste 11% la PIB-ul României".

Conform ARC, care citează Centrul de Legătură pentru Industria de Procesare a Cărnii din UE, Industria de Procesare a Cărnii consideră inoportun să se atribuie unui singur factor un risc crescut de cancer: "Este un subiect foarte complex care poate să depindă de combinaţia mai multor factori precum vârstă, moştenirea genetică, dietă, mediul înconjurător şi stilul de viaţă. Niciun grup specific de alimente care defineşte riscurile asociate cu sănătatea nu poate fi luat în consideraţie singular, ci dieta ca întreg, împreună cu alţi factori. Experţii în sănătate, asociaţiile de medici şi oficialităţile recomandă consumul fiecărui grup de alimente pentru a avea o dietă sănătoasă, echilibrată şi variată. Această include consumul moderat de produse din carne".

Mezelurile sunt cancerigene, potrivit evaluării publicate luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care avertizează că şi carnea roşie este "probabil" cancerigenă, scrie AFP.

"Aceste rezultate confirmă recomandările de sănătate publică actuale care cer limitarea consumului de carne", a declarat Dr Christopher Wild, directorul Centrului internaţional de cercetări asupra cancerului (CIRC), care se află la originea evaluării.

Porcul este inclus în rândul cărnii roşii, ca şi vita, mielul, capra şi calul.

Includerea mezelurilor şi a altor produse de carne procesată în grupa agenţilor care pot provoca această boală, precum tutunul sau azbestul, nu înseamnă că sunt la fel de periculoase, notează CIRC.

Potrivit celor mai recente estimări ale proiectului "Global Burden of Disease Project", citate de Hotnews, 34.000 de decese provocate de cancer pe an în întreaga lume sunt imputabile unei alimentaţii bogate în mezeluri, faţă de un milion de decese provocate de cancer şi imputabile tutunului şi 600.000 consumului de alcool.

CIRC s-a bazat pe peste 800 de studii pentru a include carnea procesată în categoria agenţilor "cancerigeni pentru oameni (Grupa 1)". Acest clasament a fost stabilit pe baza unor "indicaţii suficiente potrivit cărora consumul de carne procesată poate duce la cancer colorectal la oameni".

"Acest risc creşte cu cantitatea", a spus dr. Kurt Ştraif, de la CIRC.

Consumul de carne roşie a fost clasat drept "probabil cancerigene pentru oameni" (Grupa 2A) pe baza unor "indicaţii limitate".

"Sigur, acest lucru îl ştim de mai multă vreme. De data aceasta, Agenţia Internaţională de Studiu asupra Cancerului vine cu o serie de argumente şi evidenţe. Trebuie să facem o distincţie între riscul prezentat de carnea procesată sau carnea roşie şi faptul că ele reprezintă un anumit pericol sau un anumit factor cancerigen. Urmează acum să se determine câtă carne trebuie să mănânci ca să fii la risc. Or, acest lucru nu este încă suficient studiat", a afirmat şeful Biroului OMS pentru România, Victor Olsavszky, citat de Agerpres.

Acesta a amintit că japonezii au atras atenţia asupra acestui fapt încă din anii "50 sau "60.

"Noi ştim de multă vreme. Încă de prin anii "50 - "60 japonezii au fost primii care au demonstrat relaţia între carnea afumată, peştele afumat şi apariţia cancerului gastric. De aceea, ceea ce noi recomandăm este acea dietă echilibrată: vegetale, fructe şi carne, care nu e foarte importantă. Numai că regimurile acestea monoalimentare bazate numai pe carne pot fi dăunătoare. OMS a emis o serie de ghiduri vizavi de dietă echilibrată numai pentru anumite lucruri: câtă sare, cât zahăr şi câte grăsimi. Pentru carne, încă nu. Această ar fi următoarea etapă de cercetare", a adăugat Olsavszky.

Printre cancerele cele mai frecvente asociate cu carnea figurează cancerul colorectar şi, într-o măsură mai mică, cancerul de prostată şi de pancreas.

Autorii studiului nu recomandă însă o alimentaţie vegetariană, arătând că regimurile vegetariene şi regimurile carnivore au "avantaje şi inconveniente diferite pentru sănătate".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ne manifestăm indignarea faţă de uşurinţă cu care aceste studii sunt aruncate pe piaţă, fără niciun discernământ şi fără nicio rigoare ştiinţifică.

    Daca 22 de profesori doctori care au scris 800 de pagini de-a lungul a 5 ani de teste nu au rigoare stiintifica atunci ARC este cea mai inteligenta organizatie. Se pare ca vor scadea consumul de zgirci si de sorici. In rest mincati mah mai sanatos ! 

    1. Daaa, mari cercetatori stiintifici in ale soriciului ce sunt astia de la ARC. Ei pun 10% carne, 50% zgarci, restul aditivi alimentari.

      Iar asta "Sa nu ne jucam cu securitatea alimentara a romanilor" ce vrea sa insemne.. Ca din cauza lui OMS vom muri de foame??! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb