ASOCIAŢIA ROMÄNĂ A BĂNCILOR Piaţa bancară se va omogeniza

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 ianuarie 2006

Privatizarea Băncii Comerciale Române şi a Casei de Economii şi Consemnaţiuni ar putea să influenţeze în mod pozitiv evoluţia sistemului bancar, pe parcursul anului 2006.

Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi vicepreşedintele "Alpha Bank", a declarat pentru ziarul BURSA că pe parcursul acestui an vom asista la omogenizarea pieţei bancare. Astfel, chiar dacă pînă acum nu erau decît două bănci mari cu capital majoritar de stat, ele înglobau peste o treime din piaţă, ceea ce nu se va mai întîmpla în 2006.

Aşteptata integrare a ţării noas-tre în Uniunea Europeană va însemna şi o infuzie de capital, "know how" şi produse şi servici noi pe piaţa bancară, estimează domnul Radu Graţian Gheţea. Toate acestea sînt menite să crească nivelul de civilizaţie bancară. Preşedintele ARB atrage însă atenţia asupra faptului că odată cu deschiderea completă a pieţei noastre bancare către cea europeană băncile de la noi vor trebui să facă faţă unor competitori puternici. În acest context ar fi neplăcut pentru băncile autohtone să ia startul în lupta cu băncile europene avînd un handicap determinat de existenţa unor rezerve minime obligatorii la moneda naţională şi la valută mult mai mari decît cele din Europa, explică domnul Gheţea.

De aceea preşedintele ARB speră ca Banca Centrală să înceapă să mai retragă din măsurile admisitrative - precum rezerve minime obligatorii la pasivele în valută de 35% şi plafonarea creditului în valută la de trei ori valoarea fondurilor proprii - impuse pe parcursul anului 2005.

De altfel, bancherii s-au declarat nemulţumiţi de faptul că ori de cîte ori s-au produs dezechilibre la nivelul economiei, BNR a "apăsat un singur buton" - sistemul bancar. Radu Graţian Gheţea sugerează astfel că Banca Centrală ar trebui să ridice măsurile administrative deja impuse şi în plus să le înlocuiască cu "altceva".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb