Laura Codruţa Kövesi a fost investită drept prima şefă a Parchetului European, astăzi, 28 septembrie 2020, de către Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene. Mai mult, au fost numiţi ş primii procurori europeni ai Parchetului European, notează un comunicat de presă al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
Activităţile Parchetului European au debutat cu o şedinţă de inaugurare care a avut loc astăzi, la ora 11, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
În cursul acesteia,, şefa şi procurorii europeni şi-au luat angajamentul solemn de a respecta obligaţiile care decurg din funcţia lor.
Cu această ocazie, au ţinut discursuri domnul Koen Lenaerts, preşedintele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi doamna Laura Codruţa Kövesi.
Angajamentul solemn a fost luat de doamna Laura Codruţa Kövesi (RO), de domnul Frederic Baab (FR), de domnul Cătălin-Laurenţiu Borcoman (RO), de domnul Jaka Brezigar (SI), de domnul Danilo Ceccarelli (IT), de domnul Gatis Doniks (LV), de doamna Yvonne Farrugia (MT), de doamna Teodora Georgieva (BG), de doamna Daniëlle Goudriaan (NL), de domnul Jose Eduardo Guerra (PT), de domnul Petr Klement (CZ), de domnul Tomas Kru¹na (LT), de doamna Tamara Lapto¹ (HR), de doamna Katerina Loizou (CY), de doamna Ingrid Maschl-Clausen (AT), de domnul Juraj Novocký (SK), de domnul Andres Ritter (DE), de doamna Maria Concepcion Sabadell Carnicero (ES), de domnul Gabriel Seixas (LU), de doamna Kristel Siitam-Nyiri (EE), de domnul Harri Tiesmaa (FI), de domnul Yves Van Den Berge (BE) şi de domnul Dimitrios Zimianitis (GR).
Jurământul sună aşa: "Mă angajez solemn să îmi exercit funcţia în deplină independenţă, în interesul Uniunii în ansamblul său; să nu solicit şi să nu accept instrucţiuni de la nicio persoană sau entitate exterioară Parchetului European. Mă angajez de asemenea să respect obligaţia de confidenţialitate, în ceea ce priveşte orice informaţie deţinută de Parchetul European."
Parchetul European este un organ independent al Uniunii însărcinat cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care vătămează interesele financiare ale Uniunii (de exemplu fraudă, corupţie sau fraudă transfrontalieră în materie de TVA care depăşeşte 10 milioane de euro). În acest scop, Parchetul European desfăşoară investigaţii, efectuează acte de urmărire penală şi exercită acţiunea publică în faţa instanţelor competente din statele membre.
Parchetul European are sediul la Luxemburg.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.09.2020, 21:37)
Rîde lumea de proasta asta.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.09.2020, 21:48)
Proasta nu e....dar o promoveaza....
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2020, 07:48)
Bravo Codruta, ne faci mandri ca suntem romani!
3. fără titlu
(mesaj trimis de zdrthy în data de 29.09.2020, 13:01)
gunoi mafiot