Atac cibernetic la Camera Deputaţilor

F.D.
Politică / 30 ianuarie

Atac cibernetic la Camera Deputaţilor

Actualizare - DIICOT deschide un dosar penal în legătură cu atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a anunţat marţi că a deschis un dosar penal în legătură cu atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor, în care sunt efectuate cercetări in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi şantaj, relatează Agerpres.

"La data de 30.01.2023 reprezentanţi ai Camerei Deputaţilor au sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism cu privire la faptul că sistemul informatic al instituţiei a fost supus unui atac informatic. În cauza constituită sunt efectuate cercetări, in rem, privind săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi şantaj. Precizăm că în acest moment nu pot fi furnizate informaţii suplimentare privind stadiul anchetei, fiind incidente dispoziţiile art. 12, alin. 1, lit. e din Legea 544/2001", precizează DIICOT.

Conform sursei citate, această etapă a anchetei nu semnifică formularea unor acuzaţii împotriva vreunei persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor în vederea stabilirii corecte şi complete a stării de fapt şi adoptării în cauză a unei soluţii legale şi temeinice.

O breşă de securitate cibernetică a avut loc marţi la Camera Deputaţilor, dar nu există nicio solicitare de răscumpărare a datelor, a precizat Secretariatul General al Camerei.

Ministrul Cercetării, Bogdan-Gruia Ivan, a declarat că au fost extrase date de aproximativ 250 de Gigabytes, o parte documente personale, o parte date referitoare la dispozitivele electronice ale parlamentarilor.

"Avem confirmarea că a existat un atac cibernetic, un incident cibernetic a cărui victimă a fost Camera Deputaţilor. Au fost extrase date de aproximativ 250 de Gigabytes, o parte documente personale, o parte date referitoare la dispozitivele electronice ale parlamentarilor. În momentul de faţă, instituţiile statului îşi fac treaba şi sunt la sediul Camerei Deputaţilor şi urmează să emită un raport tehnic în baza căruia este evident că preşedintele Camerei Deputaţilor se va îndrepta împotriva răufăcătorilor", a spus Bogdan Ivan.

---

Actualizare - Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, notificat despre breşa de securitate de la Camera Deputaţilor

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a fost notificat despre breşa de securitate de la Camera Deputaţilor, a declarat Mihai Rotariu, coordonatorul Direcţiei Comunicare, Marketing şi Media al DNSC. Instituţia colaborează în acest moment cu alte autorităţi cu competenţe în domeniul securităţii cibernetice la investigarea incidentului, relatează News.ro.

"Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost notificat despre breşa de securitate de la Camera Deputaţilor", a declarat pentru News.ro Mihai Rotariu, coordonatorul Direcţiei Comunicare, Marketing şi Media al DNSC.

DNSC colaborează în acest moment cu alte autorităţi cu competente în domeniul securităţii cibernetice la investigarea incidentului.

"Pentru că vorbim despre o investigaţie care este în derulare, în acest moment nu putem oferi mai multe detalii", subliniază reprezentantul instituţiei.

O breşă de securitate a avut loc marţi, la Camera Deputaţilor, Secretariatul General al forului legislativ anunţând că în acest moment nu există nicio solicitare de răscumpărare a datelor şi că se redactează o plângere la DIICOT.

Instituţia precizează că majoritatea datelor la care se face referire sunt date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice ca urmare a unei solicitări pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la date de interes public.

---

Un atac cibernetic a avut loc la Camera Deputaţilor. Hackerii au spart baza de date a instituţiei şi au obţinut informaţii confidenţiale inclusiv despre premier, relatează Digi24.

Potrivit sursei citate, printre documentele extrase de hackeri s-ar afla acte de identitate, analize medicale şi alte date personale.

Un telespectator Digi24 care lucrează în domeniul IT a informat că pe un site de specialitate a văzut un anunţ în care un grup de hackeri se laudă că a spart baza de date a Camerei Deputaţilor şi că va prezenta date personale ale deputaţilor dacă nu primesc o răscumpărare. Chiar au publicat o parte din informaţii, respectiv cărţi de identitate, inclusiv ale lui Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor. Printre aceste documente cu caracter personal se află fişe medicale, contracte cu bănci, date privind autoturismele personale.

Hackerii ar fi cerut inclusiv o răscumpărare de 0,8 bitcoin, adică 30.000 de euro, arată sursa citată.

Secretariatul General al Camerei Deputaţilor a anunţat că se redactează o plângere la DIICOT. Reprezentanţii Camerei au precizat că nu există o cerere de răscumpărare.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. incompetenti

    1. Romania se considera mare smechera in domeniul cibernetic. Noi protejam NATO din punct de vedere cibernetic. Noi asiguram si protectia Ucrainei. Suntem cei mai tari.... Cu SRI in frunte...... Si penibil.... s-a furat buletinul premierului.... AHHAHAHHAHAHAHAHAH Rad cu hohote.

      România s-a clasat pe locul II la Campionatul European de Securitate Cibernetică, organizat la Dusseldorf, în Germania, în perioada 7 - 11 noiembrie 2016, potrivit Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

      Ce penibili..... V-au prajit hackerii....  

    un pic de transparenta nu strica, poate le gasim online.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb