AUDIT CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ: Mai puţin de 40% dintre migranţii ilegali părăsesc UE la ordin

A.P.
Comunicate de presă / 28 iulie 2020

Mai puţin de 40% dintre migranţii ilegali părăsesc UE la ordin

Mai puţin de 40 % din migranţii nelegitimi care au primit ordinul de a părăsi teritoriul UE se întorc efectiv în ţara lor de origine sau într-o ţară tetra, informează Curtea de Conturi Europeană, printr-un comunicat remis astăzi.

Curtea de Conturi Europeană a lansat un audit cu privire la cooperarea dintre UE şi ţările terţe în materie de readmisie a migranţilor aflaţi în situaţie neregulamentară. Auditorii vor evalua dacă seria de măsuri luate de Comisia Europeană după 2015 au îmbunătăţit cooperarea cu ţările terţe prioritare.

În fiecare an, din 2008, o jumătate de milion de cetăţeni străini, în medie, primesc ordinul de a părăsi UE deoarece au intrat în mod neregulamentar pe teritoriul acesteia sau se află în situaţie de şedere neregulamentară. Dintre aceştia, doar 38 % se întorc însă în ţara lor de origine sau în ţara din care au călătorit spre UE. Această medie coboară sub 30 % în cazul returnărilor în afara Europei. Potrivit Curţii, unul dintre motivele care explică gradul scăzut al returnărilor este dificultatea de a coopera cu ţările de origine ale migranţilor.

Domnul Leo Brincat, membru al Curţii, care conduce acest audit, a declarat: "Modalitatea optimă de a se aborda chestiunea migraţiei este o problemă presantă pentru UE şi statele membre ale acesteia. În calitate de auditor extern al UE, Curtea a desfăşurat recent mai multe audituri cu privire la mecanismele din cadrul UE privind azilul şi transferul migranţilor. Acum vom examina în mod mai aprofundat returnarea şi readmisia lor în ţările terţe."

În 2015, Comisia a publicat un plan de acţiune al UE privind returnarea. Pentru a fi eficace, este necesar ca readmisia migranţilor ilegali să constituie o prioritate în discuţiile cu ţările terţe. În 2016, ea a introdus cadrul de parteneriat privind migraţia pentru a încuraja o mai bună cooperare cu o selecţie de ţări prioritare de origine şi de tranzit, inclusiv prin intermediul politicii în domeniul vizelor, al ajutorului pentru dezvoltare şi al implicării diplomatice. În 2017, Comisia a lansat un plan de acţiune reînnoit în materie de returnare, conţinând recomandări privind modalităţile de eficientizare a readmisiei în ţările terţe.

Pentru a facilita punerea în aplicare a obligaţiilor în materie de readmisie, UE a încheiat cu ţări terţe 18 acorduri de readmisie, cu forţă juridică obligatorie. Ţările terţe pot însă să fie reticente să desfăşoare negocieri, în principal din considerente de politică internă, întrucât aceste acorduri pot constitui o sursă de ostilitate din partea opiniei publice. Începând din 2016, Comisia s-a concentrat, aşadar, pe elaborarea unor acorduri de cooperare practică cu aceste ţări şi a instituit mai multe mecanisme de returnare şi de readmisie fără caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, care au atras critici din punctul de vedere al răspunderii democratice şi judiciare, detaliază comunicatul de presă.

Curtea urmăreşte să evalueze progresele înregistrate de UE din 2015 în ceea ce priveşte dezvoltarea cadrului de readmisie în ţările terţe a migranţilor aflaţi în situaţie neregulamentară, precum şi să determine dacă acest cadru a fost pus în practică în mod eficace pentru ţările terţe prioritare. Curtea va examina procesul de negociere a acordurilor şi a mecanismelor de readmisie decise de UE, modul în care au fost identificate ţările prioritare, sprijinul şi stimulentele acordate de Comisie ţărilor terţe pentru îmbunătăţirea cooperării în materie de readmisie, precum şi schimbul de bune practici.

În prezent, nu există o imagine de ansamblu clară asupra finanţării puse la dispoziţie de UE pentru cooperarea cu ţările terţe în ceea ce priveşte readmisia migranţilor. Cu toate acestea, Curtea a identificat aproximativ 60 de proiecte legate de readmisia şi reintegrarea migranţilor în situaţie neregulamentară. Aceste proiecte aveau o valoare totală de 641 de milioane de euro. Curtea se va concentra pe cooperarea în materie de readmisie cu cele 10 ţări de origine care înregistrează cel mai mare număr de migranţi în situaţie neregulamentară care nu au fost returnaţi (excluzându-se Siria) şi va evalua, de asemenea, performanţa a 20 de proiecte desfăşurate de UE în legătură cu readmisia şi reintegrarea în aceste ţări a migranţilor în situaţie neregulamentară.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb