AUGUSTIN GOGA, PURTĂTOR DE CUVÂNT AL PRIMĂRIEI: "Primăria Breaza nu a emis nicio autorizaţie de demolare a castelului Brâncoveanu"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 15 mai 2017

Castel Brâncoveanu di Breaza (sursa foto: campinatv.ro)

Castel Brâncoveanu di Breaza (sursa foto: campinatv.ro)

Castelul se află în proprietatea "Uzin International"

Zvonurile că proprietarul vrea să vândă castelul Brâncoveanu au scos oamenii în stradă

Augustin Goga: "La începutul anului, proprietarul castelului a cerut un certificat de urbanism de informare"

Augustin Goga: "Primăria a intenţionat să cumpere imobilul, însă nu a avut bani"

Augustin Goga: "În 2012, proprietarul a vândut, către Mega-Image, aproximativ 2.307 mp din suprafaţa totală"

Actualul proprietar al Castelului Brâncoveanu, din oraşul Breaza, judeţul Prahova, SC Uzin International SA, a solicitat Primăriei, în ianuarie 2017, un certificat de urbanism de informare, care, însă, nu ţine locul unei autorizaţii de construire şi nici nu îi conferă proprietarului dreptul de a exercita lucrări de construcţie, de intervenţie asupra clădirii existente, de demolare, ori de vânzare a imobilului către instanţe care ar putea avea alte interese şi ar putea schimba destinaţia acestuia, ne-a declarat, recent, domnul Augustin Goga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Breaza.

Aceste declaraţii vin în contextul în care, recent, au apărut informaţii în presă cu privire la construirea unui supermarket pe locul pe care este aşezat, în prezent, Castelul Brâncoveanu din Breaza, ceea ce a dus la proteste din partea locuitorilor.

Conform declaraţiilor lui Augustin Goga, acest certificat de urbanism de informare i-ar putea folosi proprietarului spre a pune la dispoziţia unor eventuali investitori informaţii despre imobilul respectiv (dacă se construieşte în zonă, dacă există datorii către stat etc.), proprietarul având obligaţia, impusă de lege, de a întreţine clădirea. De asemenea, Augustin Goga susţine că, pe fondul degradării clădirii, Primăria Breaza l-a amendat pe proprietar, în baza legii care îl obligă pe acesta să întreţină imobilul.

Castelul, construit între anii 1710-1714, de către Toma Cantacuzino, general în armata lui Constantin Brâncoveanu, dar nu este inclus în patrimoniul cultural, ne-a mai spus domnul Goga. El nu figurează pe lista obiectivelor istorice, iar în acest sens, ar fi necesar ca un expert delegat de la Ministerul Culturii şi Cultelor să stabilească, în urma unei analize, dacă imobilul poate fi inclus pe lista monumentelor istorice.

Potrivit lui Augustin Goga, după eliberarea certificatului de urbanism de informare, situaţia castelului din Breaza a atras şi atenţia unui ONG (Asociaţia Română pentru Studii Baltice şi Nordice), cu sediul în Târgovişte, Dâmboviţa, reprezentată prin avocatul Novac Bogdan. Asociaţia a făcut diverse demersuri cu scopul de a reuşi ca acest imobil să nu fie demolat sau înstrăinat în vreun fel, iar domnul Goga ne-a reasigurat de faptul că Primăria oraşului nu a emis nicio autorizaţie de demolare a acestuia.

Mai mult decât atât, domnia sa ne-a spus că reprezentanţii Consiliului Local l-au informat că ONG-ul respectiv a făcut, în luna martie a anului în curs, o adresă scrisă către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Prahova (DJC Prahova), în care a cerut clasarea în rândul monumentelor istorice a Castelului Brâncoveanu, în baza Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

Ca urmare a acestui demers, DJC Prahova a comunicat Primăriei din Breaza că a început demersurile în acest sens şi că a declanşat procedura de clasare a acestui imobil, clădirea în cauză aflându-se, acum, sub incidenţa Legii 422/2001.

De asemenea, domnul Goga ne-a menţionat că şi Consiliul Local se va implica în această procedură.

Domnia sa a afirmat: "Legat de construcţia unui supermarket în locul Castelului, sunt doar zvonuri, momentan. E posibil să fi fost un investitor care să vrea să construiască un supermarket acolo, dar noi nu avem mai multe informaţii".

Purtătorul de cuvânt al primăriei din Breaza a adăugat, că în prezent, ca urmare a tuturor acestor demersuri, proprietarul acestui imobil poate aduce modificări clădirii, doar cu avizul DJC Prahova.

Totodată, domnul Goga ne-a declarat că SC Uzin International SA a cumpărat şi a deţinut, iniţial, o suprafaţă de 29.800 mp, mai mare decât cea actuală. Din aceasta, în anul 2012, a înstrăinat, prin vânzare, către Mega-Image, aproximativ 2.307 mp, iar în prezent, proprietarul imobilului mai deţine doar 27.454 mp din suprafaţa iniţială şi castelul.

Totodată, domnia sa a menţionat că proprietarul terenului şi al clădirii, în cauză, nici nu a solicitat primăriei oraşului un alt act, în afară de acel certificat, şi nici nu a înştiinţat instituţia locală cu privire la o eventuală înstrăinare a acestei proprietăţi: "SC Uzin International SA nu a anunţat primăria şi nici nu a solicitat vreun act, cu privire la înstrăinarea imobilului, dar noi am bănuit asta deoarece a cerut atunci acel certificat cu scopul de a-l pune, probabil, la dispoziţia unui posibil cumpărător".

Domnul Goga a menţionat că Primăria oraşului, în colaborare cu CJ Prahova, a intenţionat să cumpere imobilul, care aparţinuse moştenitorilor, însă această tranzacţie a fost împiedicată de preţul foarte ridicat, şi astfel a ajuns în proprietatea SC Uzin Interntional SA.

Uzin International, care deţine 31,6% din Uzinexport SA Bucureşti, a avut, în 2015, o cifră de afaceri de 1,6 milioane de lei, o pierdere de 384.811 lei şi un singur salariat. Uzinexport SA Bucureşti era o afacere strategică a Securităţii în timpul lui Nicolae Ceauşescu.

Conform Monitorului Oficial, acţionarii Uzin International sunt Vili Dumitrache (7,71%), Nicolaide Matache (17,62%), Elena Macarie (5,29%), alţi acţionari (69,38%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb