AUR trage un semnal de alarmă asupra disfuncţionalităţilor din piaţa de asigurări şi din cadrul ASF

S.B.
Bănci-Asigurări / 13 decembrie 2021

AUR trage un semnal de alarmă asupra disfuncţionalităţilor din piaţa de asigurări şi din cadrul ASF

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) trage un semnal de alarmă faţă de disfuncţionalităţile existente pe piaţa de asigurări din România şi, implicit, în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit unui comunicat al partidului, remis astăzi redacţiei.

"Sesizările înregistrate în ultima perioadă la Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupţiei şi pentru Petiţii din Camera Deputaţilor cu privire la activitatea ASF, dar şi semnalele de alarmă trase de presă privind instabilitatea generată în piaţa de asigurări, ce a culminat cu falimentul societăţii City Insurance, ne determină să exprimăm o serie de motive de îngrijorare. Suntem îngrijoraţi de modul de supraveghere defectuos şi de faptul că decizia de falimentare a societăţii City Insurance, adoptată de ASF, nu a avut în vedere, în mod real, interesul celor 3 milioane de asiguraţi ai societăţii City Insurance, deoarece ASF nu a folosit toate instrumentele legale pe care le avea la dispoziţie. Mai mult, toţi cetăţenii români sunt obligaţi astăzi să plătească poliţe de asigurare RCA la preţuri exorbitante, din motive care nu ţin de ei", a declarat deputatul George Simion, co-preşedinte AUR.

"Vrem să ştim de ce ASF nu a avut o atitudine prudenţială în actul de supraveghere şi de ce nu a aplicat Măsurile de Intervenţie Timpurie, aşa cum se menţionează la art. 26 din Legea nr. 246/2015 privind redresarea şi rezoluţia asiguratorilor. Acest instrument permitea autorităţii să intervină în orice moment, dacă constata că "un asigurator încalcă sau este susceptibil să încalce în viitorul apropiat" cerinţele legale pentru menţinerea autorizaţiei de funcţionare. De asemenea, ne întrebăm de ce ASF nu a aplicat prevederile art. 55 ale aceleiaşi legi, care are legătură directă cu urmărirea interesului public şi a transparenţei decizionale, respectiv posibilitatea de numire a unui auditor financiar independent, persoană juridică, care să efectueze ''o evaluare corectă, prudentă şi realistă a activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii ale asiguratorului", în vederea identificării unuia dintre instrumentele de rezoluţie. Lipsa deciziei ASF a condus la accentuarea şocului falimentului, la risipirea banilor publici - deţinuţi în prezent, doar parţial, de Fondul de Garantare a Asiguraţilor - la împovărarea creditorilor de asigurări şi la dublarea tarifelor de primă RCA în numai câteva luni", a subliniat senatorul Claudiu Târziu, co-preşedinte AUR.

"AUR atrage atenţia ASF că, în această situaţie tulbure şi fără precedent în care se regăseşte piaţa de asigurări din România, ridică serioase semne de întrebare atât modul de organizare a acestei instituţii, cât şi nivelul de pregătire al conducătorilor ei, numiţi de Parlamentul României" se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Este o nebunie ce se intampla in momentul de fata in domeniul asigurarilor RCA.

    O asigurare pentru 6 luni este identica cu cea pentru 12 luni(si la fel de scumpa) la acelasi asigurator. 

    Asigurarea RCA pentru 6 luni la majoritatea asiguratorilor este cu aproximativ 10% mai mica decat cea pentru 12 luni.  

    O asigurare RCA la un asigurartor, pentru acelasi autovehicul, este de trei ori mai scumpa decat la altul(de unde rezulta aceste diferente foarte mari nu se stie).  

    Parca traiesc in tari(lumi) diferite asigurartorii sau altfel spus, fiecare face cum il taie capul. 

    Pai ASF-ul nu e cu ochii pe piețe sa supravegheze, acționează în detrimentul clienților care fac asigurări și al celor care tranzacționează pe BVB. ASF-ul sta de șase și îi apără pe infractori! Asta numai în România se poate vedea! Trag nădejde că zilele le sunt numărate, atât ale celor ce țin de 6 cât și celor care închid ochii la manipulările pietei și la încălcarea legislației! Se aude zdrăngănit de cătușe :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb