• RMGC se luptă pentru acest pertimetru
Fostul director ştiinţific al Institutului Geologic al Româ-niei (IGR) în perioada 1990-1999, Justin Andrei, susţine că are indicii importante că există trei mari zăcăminte de aur necunos-cute, în zona Roşia Montană-Bucium. Domnia sa ne-a explicat că o parte din perimetrul în discuţie a fost exploatată pe timpul dacilor şi romanilor, iar zona nou descoperită ascunde zăcăminte virgine, cu mari cantităţi de aur.
Justin Andrei ne-a precizat: "Aces-tea sunt nişte informaţii preliminare. Acum trebuie mers mai departe cu cercetările, cu echipamente ultramoderne pe care IGR nu le are. Am cerut Guvernului 180.000 de euro pentru achiziţionarea acestor echipamente, însă nu am primit niciun răs-puns. Ar mai fi nevoie de încă 200.000 de euro pentru lucrările propriu-zise. Dacă vom face aceste cercetări, vom afla până la ce adâncime merg zăcămintele. Sunt indicii temeinice pentru o concentraţie de aur de 30 de grame/tona de minereu, faţă de circa 1,5 grame la Roşia Montană".
Concret, Justin Andrei a ajuns la concluzia că cele trei zăcăminte din Roşia Montană-Bucium sunt sus-ceptibile că înmagazinează mari concentraţii de aur în urma unor măsurători gravimetrice şi electromag-netice, realizate prin anii 60-70, pe care le-a interpretat, în iarnă, cu ajutorul unor tehnici noi, ce permit cunoaşterea structurii geologice din adâncime înainte de săparea unor foraje sau galerii de prospecţiune.
Totodată, domnul Andrei a studiat zona Bucium-Tarniţa, unde sunt zăcăminte de cupru şi aur, spune domnia sa. Deşi primele foraje din zonă au fost făcute în 1973, perimetrul nu a fost încă exploatat.
Întrebaţi dacă deţin licenţa de exploatare la Bucium, reprezentanţii RMGC ne-au răspuns că societatea deţine licenţa de exploatare pentru Roşia Montană şi o licenţă de explorare expirată pentru proprietatea Bucium. "Aceasta din urmă este în curs de actualizare şi divizare în două licenţe de exploatare diferite", ne-au mai spus oficialii RMGC.
Justin Andrei mai spune că amplasarea uzinei de preparare a aurului proiectată de RMGC la 200-300 de metri distanţă de locul propus spre cercetare de domnia sa, ar afecta lucrările de prospectare: "Acolo nu trebuie să existe curent electric, pentru că trebuie efectuate măsurători geofizice, în special, electrometrice".
Noul zăcământ din aria Roşia Montană-Bucium ar putea fi exploatat în subteran, pentru că prezintă o concentraţie mare de aur, mai spune Justin Andrei, care este de părere că proiectul va crea locuri de muncă cel puţin 100 de ani de acum încolo. În cel mai optimist scenariu, minele de aici ar putea funcţiona 300 de ani.
Specialistul estimează că cercetarea completă a noului perimetru aurifer ar dura trei ani, după care ar conduce la crearea a cel puţin 1000 de locuri de muncă.
În cadrul proiectului minier de la Roşia Montană, RMGC susţine că nu este posibilă decât exploatarea la suprafaţă, din cauza concentraţiei mici de aur prezentă în subsol.
• Peste jumătate din Valea Cornei stă pe gresii permeabile
Peste jumătate din iazul de decantare proiectat de RMGC în Valea Cornei se suprapune peste gresii permeabile, afirmă Justin Andrei. Totodată, acesta mai spune că atât partea cu roci peremabile, cât şi cea cu roci impermeabile este străbătută de un sistem de falii, unele mai mari, altele mai mici.
Domnia sa explică: "Trebuie să vă imaginaţi că aceste falii mari seamănă cu nervura principală a unei frunze, lângă care există celelalte nervuri ale sale. Toa-te aceste falii, atât cele mari, cât şi cele mici, sunt falii deschise, deoarece de-a lungul lor apar izvoare. Faliile sunt precum nişte crăpături, fracturi. În lungul lor s-ar infiltra apa cu substanţe toxice din iazul de decantare: resturile de cianură, compuşi ciano metalici, metale grele şi arsen, iar pânza freatică şi apele de mare adâncime ar fi contaminate".
Specialistul afirmă că va rezulta, ulterior, indirect, şi acid sulfuric în iazul de decantare, nu din acţiunea de cianurare, ci ca produs secundar.
1. beneficiu
(mesaj trimis de Elena în data de 22.08.2012, 10:16)
Speculatii si in fond cresterile la nivel de exploatare se traduc in profit mai mult si in beneficii mai multe si pentru noi
1.1. insa (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ninonino în data de 26.08.2012, 19:31)
ce-i drept profitul direct e proportional cu aurul explotata, deci nu ar trebui sa fie o problema, insa s-au facut atatea cercetari si mi-e greu sa cred ca toti s-au inselat, dar cineva care nici nu a cercetat zona stie el ce resurse sunt
2. sa fim seriosi
(mesaj trimis de Calin în data de 22.08.2012, 10:33)
hai sa fim seriosi, statul a exploatat acolo inca din anii '70 si a facut cercetari acolo, iar aurul gasit era in concentratie foarte mica, de aia s-a facut exploatare in cariera. La fel si cei de la RMGC au bagat cateva sute de milioane de dolari in explorari si nu au gasit valorile astea fabuloase. Dar banuiesc ca unii oameni ar spune orice pentru putina atentie
3. zau
(mesaj trimis de ingreen în data de 22.08.2012, 10:51)
Cat a exploatat statul nu era mare lucru, acum cand sa pornim un proiect sunt toate metalele arr de pe lume, comorile pamantului. Numai teorii ale conspiratiei
3.1. tras de par (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Ninonino în data de 26.08.2012, 19:33)
da si mie mi se pare tras de par si exagerat mai ales cand arunci astfel de afirmatii fara dovezi clare
4. AUR PE DRACU
(mesaj trimis de dragos în data de 22.08.2012, 11:21)
La Rosia Montana miza nu este aurul. Zacamantul de aur este praf in ochi aruncat de RMG. Adevarata miza este URANIUL. Cum va explicati ca oamenii din zona mor la 45-50 de ani? Credeti ca aurul este toxic sau radioactiv? Se stie despre uraniul de acolo inca din 1995 dar satenii se tem sa vorbeasca. Mergeti acolo si vorbiti cu ei in soapta la un pahar de tuica. O sa fiti uimiti. Cine este atat de naiv sa creada ca RMGC investeste atatia bani fara sa aiba un profit colosal? Banii le-au luat mintile. Si cand te gandesti ca vor faca o cariera deschise de exploatare a uraniului. Pardon, a aurului. Iar nenea Justin Andrei si altii ca el, care s-au vandut RMGC ar trebui sa mai taca si sa-si dea seama ca oamenii nu-s chiar asa tampiti cum cred ei. RMGC ar trebui data afara din tara cu un sut in dos. Sa se duca sa distruga tara lor pt bani.
4.1. tabelul periodic (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Vladi în data de 22.08.2012, 12:11)
a fost exploatare de stat acolo pana in 2006. s-a scos doar aur. Unii zic ca acolo sunt toate elementele de pe tabelul periodic, doar asa, ca sa zica si ei ceva. Nici explorarile statului nici ale RMGC nici ale nimanui nu a gasit altceva in afara de aur si argint in cantitati exploatabile.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Pascal în data de 22.08.2012, 14:00)
ce ma distreaza cum se zice ca acolo ar fi orice, elemente care inca nu au fost descoperite, si totusi, nimeni nu a mai exploatat de acolo nimic in afara de aur si argint, nimeni nu a gasit in cercetari geologice.
5. scop
(mesaj trimis de razesu în data de 22.08.2012, 11:40)
Nu inteleg de ce tot lanseaza ipoteze cand nu au dovezi clare, cand nu se bazeaza pe certitudini... doar asa de dragul de a face valva prin media si a capta atentia
5.1. sa apara numele in ziare (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Vladi în data de 22.08.2012, 12:12)
iti dai seama, zice cineva ceva despre Rosia Montana si se gandeste ca automat primeste un loc intr-un ziar, ii apare numele.
5.2. exagerat (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de maurul în data de 26.08.2012, 20:41)
cam cum s-a intampla si pana acum cu toti care au ajuns in atentia media prin conexiunea cu Rosia - ceva exagerat sau nedovedit dar care a determinat aparitia mediatizarea faptelor
6. Saraci cu duhul!
(mesaj trimis de Mihaela în data de 22.08.2012, 12:54)
Doamne, ce comentarii..cat de saraci cu duhul sunt unii de pe aici....Draga Calin, Justin Andrei este fostul director al Institutului Geologic al Romaniei, care a studiat toata zona, de la Alba Iulia la Abrud. Nu este vreun politician avid dupa putere, sa-si faca imagine, astfel incat sa spuna orice pentru putina atentie, asa cum sustii...iar Dragos, de la opinia nr. 4, nici macar nu a citit tot articolul si isi da cu parerea eronat cand spune ca "nenea Justin Andrei s-a vandut RMGC"....Draga Dragos, citeste tot articolul si vei observa ca "nenea Justin" este total impotriva RMGC! CA sa ma iau si de domnul "Scop" de la mesajul nr. 5, al carui singur scop este, se pare, sa se bage aiurea in seama! Justin Andrei nu da ca sigur 100% zacamantul de aur de la Bucium, ci doar spune ca sunt sanse foarte foarte mari ca acolo sa fie mult aur si ca statul roman trebuie sa doteze IGR cu aparatura moderna pentru a detecta exact cantitatile preconizate de aur de acolo. Si da, sa faci valva in mass media pe marginea unui subiect atat de important este o idee foarte buna, domnule Scop, nu credeti? Este firesc! Cat despre Vladi, de la opinia nr. 5.1, este clar ca este la fel de sarac cu duhul ca cei mentionati mai sus! Completeaza lista cu succes.
6.1. putina logica (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de Calin în data de 22.08.2012, 13:24)
si este singurul care a studiat zona? Hai ca mai zic o data, statul a explorat si a exploatat din anii '70 pana in anii 2000 si nu a gasit concentratiile alea fabuloase. Cei de la RMGC au explorat geologic zona, au investit cateva sute de milioane de dolari pt asta si la fel, nu au gasit concentratii fabuloase. In plus, acolo se exploateaza de vreo 2000 de ani si, dupa cum e logic, intai se exploateaza concentratiile ridicate si apoi se trece la concentratii din ce in ce mai scazute.
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de Mihaela în data de 22.08.2012, 13:31)
La Bucium, unde s-ar afla noul zacamant, nu a exploatat statul roman. Zona indicata de dl. Justin este o zona virgina. Cei de la RMGC poate ca stiu cum sta treaba in Bucium.. in articol apare ca au avut licenta acolo, iar acum lupta sa si-o recapete. Or fi stiind ei ceva, cei de la RMGC...Dupa logica ta, dacii si romanii care au exploatat zona din Bucium, Rosia Montana, whatever(Bucium e un sat din comuna Rosia Montana; RMGC dezvolta proiectul in satul Rosia Montana, care face si el parte din comuna cu acelasi nume) ar fi trebuit sa stie ca la Bucium sunt zacaminte importante si sa le termine de exploatat pana acum! Ei bine, e la mintea cocosului ca nu aveau tehnologia de azi, asa ca au exploatat ei ceva in Bucium, dar nu tot ce se pueta gasi acolo (asta transpare din articol)
6.3. nimic (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de marl în data de 23.08.2012, 11:55)
Unii vad ca fac orice sa atraga atentia si sa vehiculeze tot felul de bogatii pe care numai cand e vorba sa dezvolte altii un proiect le avem, ca in rest nu e nimic...
7. Exploatare rationala?
(mesaj trimis de Dorin în data de 22.08.2012, 13:37)
Un colectiv de profesori universitari de la Academia de Studii Economice a realizat un studiu relativ la minereul auro-argintifer de la Rosia Montana. Dupa acestia zacamantul mai contine pe langa aur si argint urmatoarele: germaniu,vanadiu,titan,nichel, crom,cobalt,galiu,arsenic,bism ut, toate acestea avand o valoare de piata de 4(patru) ori mai mare decat a aurului si argintului din minereu.Intrucat RM Gold Corp. declara ca este interesata numai de aur si argint, ce se va intampla cu restul elementelor din mineru? Se vor regasi in halda de steril si cianuri? Poate fi numita aceasta o exploatare rationala??
7.1. cercetari geologice (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de Pascal în data de 22.08.2012, 13:58)
au cheltuit cateva sute de milioane de dolari pe cercetari geologice in zona? nu, cei de la RMGC da. si pe baza cercetarilor alora au spus ca este doar aur si argint in cantitati exploatabile. Asta spunea si statul in perioada in care chiar exploata acolo.
8. castiguri
(mesaj trimis de Ducu în data de 22.08.2012, 16:29)
daca chiar e mai mult aur acolo, asta inseamna ca tara noastra va castiga si mai mult de pe urma pornirii mineritului, desi par neverosimile cifrele pe care le prezinta...
8.1. nimic cert (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de marl în data de 23.08.2012, 11:30)
Sunt doar cifre inaintate asa sa atraga atentia si sa starneasca reactii, cand in fapt nu e nimic cert sau verificat
9. fără titlu
(mesaj trimis de ELENA în data de 22.08.2012, 19:15)
aurul sau ce o fi sta bine acolo in munte, sa folosim doar pentru necesitatile tarii in rest afara din tara cu RMGC-ul, si cu toti jefuitorii tarii!
10. gura lumii
(mesaj trimis de marl în data de 23.08.2012, 11:58)
numai bogatii gasesc astia peste noapte dar numai asa de gura lumii si ca sa amane treaba efectiva, ca sa vina cu ceva concret, demonstrat nu sunt capabili
10.1. poate (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de ghitz în data de 23.08.2012, 14:13)
probabil ca incearca sa creeze cat mai mult zgomot, sau poate vor sa isi faca putina publicitate grauita asociindu-si numele cu Rosia Montana, acum ca toata lumea stie de localitate
11. peste noapte
(mesaj trimis de utauta în data de 23.08.2012, 13:13)
cum mai apare asa mereu cate un zacamant peste noapte, dar nu putem demonstra nimic. Sa fim seriosi! Oare de ce cand exploata statul nu era... Le-au adus extraterestii intre timp?
12. dovezi
(mesaj trimis de Lorena în data de 24.08.2012, 11:39)
can va veni cu dovada clara atunci sa apara stiri, nu pe baza unor presupuneri si speculatii ca ar fi ca parca n-ar fi... Ne lasi...
13. usor
(mesaj trimis de Ninonino în data de 26.08.2012, 19:27)
E usor sa spui ca ar fi cine stie ce cantitati de aur sau alte metale doar asa sa atragi atentia dar fara sa detii si dovezile care sa ateste afirmatiile. Asa, multi se baga in seama pe acest subiect
14. visam
(mesaj trimis de maurul în data de 26.08.2012, 20:38)
noi visam numai comori, metale rare, daca s-ar putea de toate si sa le avem si fara sa facem nimic. ce-ar fi sa ne trezim la realitate si sa ne bazam pe ceea ce s-a descoperit si cercetat si sa incepem si exploatarea