AUREL CAZACU: "Investiţiile în apărare trebuie însoţite de offset"

Au consemnat ANCUŢA STANCIU şi ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii #Apărare / 4 septembrie 2017

Domnul Aurel Cazacu este actualmente proprietarul firmei "Criabo Defense&Security". Domnia sa are o îndelungată experienţă în industria românească de apărare, ocupând funcţii de conducere în cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Economiei - Romtehnica şi Romarm. Aurel Cazacu a lucrat, în perioada 1988-2004, în cadrul Romtehnica şi între 2005-2009 la Ministerul Economiei ca director al Industriei de Apărare.

Domnul Aurel Cazacu este actualmente proprietarul firmei "Criabo Defense&Security". Domnia sa are o îndelungată experienţă în industria românească de apărare, ocupând funcţii de conducere în cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Economiei - Romtehnica şi Romarm. Aurel Cazacu a lucrat, în perioada 1988-2004, în cadrul Romtehnica şi între 2005-2009 la Ministerul Economiei ca director al Industriei de Apărare.

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    "Trebuie să învăţăm să nu mai fim o ţară de poeţi, ci de negustori"

    (Interviu cu domnul Aurel Cazacu, actualmente proprietarul firmei "Criabo Defense&Security")

    Reporter: Ţara noastră a beneficiat în această vară de o atenţie specială din partea SUA, prin întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu Donald Trump, dar şi din partea Franţei, preşedintele Emmanuel Macron vizitând România pentru câteva ore. În urma acestor reuniuni, autorităţile au anunţat că au semnat mai multe acorduri de investiţii în industria de apărare. Cum ar putea ţara noastră să profite în urma acestor cooperări?

    Aurel Cazacu: Faptul că România a anunţat că alocă 2% din PIB, anual, pentru înzestrare, adică aproximativ 3 miliarde de euro, ne-a pus pe harta mondială a investiţiilor în domeniul apărării.

    Sunt multe companii care şi-au exprimat interesul să investească în România, dar, aşa cum am mai spus, noi trebuie să legăm aceste investiţii de legea offsetului.

    Să le propunem americanilor, de exemplu, să facem offset.

    Ce înseamnă asta? Americanul îmi vinde armament, iar eu îi dau produse din alte domenii sau mă ajută să găsesc piaţă de desfacere pentru acestea. Dacă vine şi investeşte aici, eu pot asigura ulterior mentenanţa prin firme locale. De asemenea, mă poate ajuta să găsesc finanţare mai avantajoasă.

    Reporter: Aşa arată înţelegerea pentru achiziţia de rachete Patriot, din SUA, de 4 miliarde de dolari?

    Aurel Cazacu: Momentan, nu. Şi trebuie să vedem de ce nu este aşa.

    Toată lumea laudă Polonia, pentru că nu acceptă să cumpere fără offset, iar America este dispusă să coopereze astfel.

    Autorităţile de la Varşovia au cumpărat avioane de 3 miliarde de dolari şi au făcut offset de 5 miliarde de dolari.

    Americanii apreciază foarte mult dacă ai mândrie naţională şi dacă te lupţi pentru binele poporului tău.

    Potrivit legii, în cadrul offsetului, numai 25% din valoarea contractului trebuie să aibă legătură cu partea militară. De exemplu, dacă achiziţionez avioane, eu ar trebui să asigur service-ul, cum se va întâmpla cu repararea avioanelor F-16 la Aerostar Bacău.

    Un alt exemplu ar fi să asigur piese de schimb, în conexiune cu afacerea respectivă sau să mă ajute să fac şcolarizare cu cetăţenii mei.

    De restul de 75%, facem afaceri din alte domenii: oferim produse la vânzare - mobilă, alimente, orice.

    Este o cooperare.

    Offset nu înseamnă că primeşti banii înapoi, dar câştigi, dacă ştii să faci afaceri.

    Reporter: În momentul acesta, luăm rachetele Patriot din SUA şi nu primim nimic...

    Aurel Cazacu: În primul rând nu ştim sigur dacă vom cumpăra rachetele Patriot. Nu am văzut nimic concret până acum.

    Nu ştim dacă termenii contractului prevăd şi offset, pentru că vorbim de achiziţii din anumite state cu care avem parteneriate strategice.

    Reporter: Ce ar trebui să facă Romarm ca să poată participa la programele de offset?

    Aurel Cazacu: Offset înseamnă afacere şi toată lumea are de câştigat din acest proces. Ar trebui să avem, la nivel naţional, un plan de dezvoltare în funcţie de offset.

    De asemenea, ar trebui ca, pe baza unei strategii vizavi de integrarea industriei de apărare româneşti în industria europeană, autorităţile să ia o decizie ca să se introducă management privat la Romarm.

    Eu nu sunt de acord că statul este cel mai prost administator.

    Proprietarul este unul, iar managerul este altul. Acesta trebuie să primească criterii de performanţă şi să fie evaluat, nu să fie numit politic, fără să aibă vreo pregătire în domeniu.

    În ultimii ani, ne-am obişnuit ca în companiile statului să apară la conducere amante, şoferi, nepoţi care ştiu doar să răspundă la comenzi politice.

    Pentru început, ca să ne aliniem modelului european, ar fi bine ca Romarm să privatizeze unele fabrici din componenţa sa şi să meargă pe o colaborare cu parteneri europeni.

    Astfel, aceste fabrici, prin retehnologizare şi în cadrul unor programe de offset, ar putea deveni parteneri foarte buni pentru armata română, pentru companiile străine de profil.

    Acum, ceea ce produc aceste fabrici (Romarm are 15 sucursale) nu mai corespunde cu cerinţele Ministerului Apărării Naţionale, ale Ministerului de Interne sau Jandarmeriei Române. Iar aceste instituţii au nevoie de echipamente moderne.

    Reporter: Sunt firme româneşti omologate NATO, care pot face afaceri cu americanii?

    Aurel Cazacu: Da, sunt, dar nu foarte multe.

    Reporter: Săptămâna trecută au apărut informaţii privind o colaborare între Aerostar şi americanii de la Lockheed Martin.

    Aurel Cazacu: Acesta este un exemplu de offset. Statul român a cumpărat de la americani - e adevărat prin Portugalia - avioanele F-16, iar acum Aerostar Bacău va asigura mentenanţa acestor aparate. Aerostar are cei mai buni specialişti din ţară.

    Am spus şi acum doi ani, într-un interviu pentru ziarul BURSA, că ar trebui creat un holding, format din Aerostar, Romaero Bucureşti şi Avioane Craiova, cu management de la Bacău. Acest holding ar putea fără probleme să colaboreze cu partenerii externi.

    Reporter: Acţiunile companiilor din domeniul apărării au crescut destul de mult, în ultima perioadă, la Bursa de Valori Bucureşti, în contextul anunţurilor privind investiţiile pentru înzestrare...

    Aurel Cazacu: Da. E adevărat că au crescut dar, eu consider că nu câştigă doar acţionarii acestor companii, ci România în întregul său.

    Aceste acţiuni au crescut datorită faptului că acolo se face treabă sau se întrevăd oportunităţi de investiţii. În plus, parteneri externi şi-au exprimat interesul de preluare pentru unele din ele. Sunt câteva companii care le-ar cumpăra şi mâine, doar că nu au găsit înţelegere la autorităţile noastre, sunt probleme în negocieri, de exemplu se confruntă cu birocraţia excesivă.

    Dacă avem investiţii din străinătate în domeniul apărării, vom beneficia şi de know-how prin legea offsetului, vom şcoli specialişti şi, în plus, vom avea acces la tehnologia americană, e adevărat în măsura în care ne permit. Întotdeauna, americanii vând în alte ţări tehnologie şi echipamente de generaţie mai veche decât cele produse în SUA.

    Sistemele de arme au evoluat fantastic. De multe ori, spun că cine vrea să vadă unde a ajuns lumea din punct de vedere tehnic trebuie să ajungă să viziteze un portavion nuclear american. Când vezi ce înseamnă tehnica americană în ziua de azi, îţi schimbi şi părerea despre viaţă.

    Reporter: Offsetul presupune muncă multă, o strategie.

    Aurel Cazacu: Suntem o ţară de poeţi, alţii s-au născut negustori. Nu avem cum să avansăm cu poeţii.

    Banul nu vine fără muncă, trebuie să ne obişnuim cu asta.

    Şi e adevărat că avem nevoie de un creier. Trebuie ca, la Guvern, la Preşedinţie, să fie oameni cu o strategie, care să îndrume executivi către dezvoltare şi investiţii.

    Reporter: Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a anunţat că va efectua luna aceasta o vizită în SUA.

    Aurel Cazacu: Înţeleg că se va întâlni cu secretarul american al Apărării, ocazie cu care vor discuta subiecte comune sau de interes comun privind securitatea naţională şi care va permite discutarea creşterii cooperării dintre state, şi în cadrul bilateral, în cadrul parteneriatului strategic, dar şi ca aliaţi în cadrul NATO.

    E interesant de văzut cine va face parte din delegaţia de oameni de afaceri români care îl vor însoţi pe domnul ministru în SUA pentru punerea în practică a cooperării România -SUA.

    Companii străine de apărare iau cu asalt România

    Reporter: Cum vedeţi anunţurile din ultima vreme privind investiţii străine în zona de apărare şi contractele de achiziţii de armament?

    Aurel Cazacu: Este business, care poate aduce bani la buget! Nu există numai bunătate şi numai Raiul pe pământ.

    Viaţa este o junglă şi în domeniul afacerilor şi în domeniul muncii.

    Eu zic să spunem mersi că vin investitori străini.

    În momentul de faţă, au fost anunţate mai multe contracte în domeniul apărarii. Cel mai recent, în cadrul vizitei preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, a fost semnat un memorandum pentru extinderea cooperării dintre Airbus Helicopters şi IAR, în ceea ce priveşte elicopterul multirol H215M. De asemenea, conducerea fabricii Electromecanica Ploieşti, care face parte din Romarm, a semnat un memorandum cu firma europeană MBDA pentru producţia unor rachete cu rază scurtă şi foarte scurtă de acţiune.

    Reporter: Pentru elicoptere, statul român a semnat un contract de exclusivitate cu Airbus, la Braşov, dar există şi un memorandum de înţelegere cu Bell Helicopter pentru o posibilă colaborare, tot pentru IAR Ghimbav. Cum explicaţi această situaţie?

    Aurel Cazacu: Nu au nici o legătură una cu alta, Airbus şi Bell Helicopter fac produse total diferite şi sunt folosite în misiuni diferite.

    Elicopterele Airbus sunt mai pretabile pentru misiuni de salvare şi transport, fiind mai mari, Bell construieşte aparate mai mici şi mai rapide, pentru acţiuni de apărare şi atac.

    Reporter: Au existat voci care au criticat aceste colaborări.

    Aurel Cazacu: Nu sunt de acord cu cei care consideră că suntem păcăliţi în aceste cooperări cu străini.

    De exemplu, în cazul Airbus, francezii ne aduc tehnologie, iar noi trebuie să cumpăram o parte din elicopterele produse, dar o altă parte putem să o exportăm, ca să aducem bani de taxe şi impozite.

    Ca ţară, interesul nostru este să şcolim oameni, să avem acces la tehnologie de ultimă generaţie, trebuie să facem producţie, export şi, în cele din urmă, profit.

    Interesul lor este să ne vândă o parte din producţie şi, prin noi, să vândă restul pe alte pieţe.

    Vă dau un alt exemplu.

    Există interes din partea companiei elveţiene Mowag să dezvolte transportoare blindate în România. La Automecanica Moreni, nu mai producem demult nimic, iar fabrica de tancuri de la Bucureşti este în paragină. În această situaţie, este bine să vină un investitor să aducă tehnologia în România - să facem componente, să ne instruim oamenii, să preluăm service-ul. Noi nu avem nevoie de toate produsele rezultate din aceste cooperări, nu trebuie neapărat să le cumpăram, ci putem să le exportăm în altă parte. Aşa se fac bani.

    În orice ţară, industria de apărare nu are rolul să satisfacă numai cererea internă. Adevăratul profit se face din export, iar România are relaţii foarte bune cu alte state, unde nu au acces, de exemplu, americanii sau francezii.

    Noi am avut creştere economică din consum, iar asta este o mare înşelătorie. Creşterea economică reală se face din producţie.

    Nu poţi să fii o putere militară, dacă nu ai o industrie puternică, iar inamicul nostru de la Răsărit ne va privi cu siguranţă cu alţi ochi dacă vom avea industrie şi o economie performantă.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Ministerul Apărării caută parteneri internaţionali pentru dezvoltarea industriei naţionale de armament

    Ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, a declarat, săptămâna trecută, că pentru realizarea celor opt programe majore de înzestrare, ce au ca termen de implementare şi bugetare o perioadă de zece ani, există interes pentru atragerea investitorilor străini şi realizarea unor parteneriate cu companii internaţionale cu tradiţie, pentru dezvoltarea industriei autohtone de profil şi producerea unor componente în România.

    Ministrul Apărării a declarat: "Avem opt programe majore de înzestrare a Forţelor Armate ale României, pe o alocare de 2% din Produsul Intern Brut, un program pe 10 ani, 2017-2026. Purtăm discuţii pe mai multe componente, evident că ele trebuie apoi armonizate, după ce ajungem la concluzii finale. Am avut discuţii importante cu firme care vor să creeze societăţi mixte în România, societăţi mixte care trebuie să fie partenerii Armatei Române în acest efort de înzestrare".

    În context, Adrian Ţuţuianu a afirmat că se poartă un dialog cu firme din SUA şi Europa pentru câteva componente importante, ce se doreşte a fi realizate de industria naţională de apărare.

    "Continuăm discuţiile pe câteva componente importante, cu firme din SUA, dar şi din Europa. Mă interesează să definitivăm discuţiile pentru transportorul blindat cu două variante, o societate mixtă la Uzina Mecanică Bucureşti, cea de-a doua la Moreni, prima va produce transportoare care nu sunt flotabile, cealaltă transportoare flotabile", a menţionat Ţuţuianu. Domnia sa a informat că există interes şi pentru alte achiziţii de armament nou, cum ar fi puşca de infanterie, radare sau sisteme informatice: "Suntem, de asemenea, interesaţi şi de alte achiziţii, începând cu puşca de infanterie şi mergând până la radare, sisteme informatice. Sublinierea pe care o fac şi astăzi este că toate aceste lucruri dorim să le dezvoltăm cu un beneficiu pentru economia naţională. Este falsă ideea care este vehiculată prin diverse medii şi în media conform căreia noi am plecat, într-un fel, aşa, la cumpărături. Totul se va reîntoarce, într-o măsură mai mare sau mai mică, în industria naţională".

    În cursul declaraţiilor, Adrian Ţuţuianu a reiterat faptul la sfârşitul lunii septembrie vor fi aduse încă trei aparate de zbor F-16 pentru completarea escadrilei de 12 avioane: "În data de 27 septembrie vom aduce încă trei avioane şi completăm escadrila de 12, cu F-16. Intenţia noastră este ca în următorii ani de zile, probabil începând cu 2019-2020, vom vedea ce rezultă din discuţii, să completăm dotarea Forţelor Aeriene cu încă 36 de avioane F-16, cu precizarea că ne-am dori ca cel puţin o escadrilă să fie F-35. Nu depinde doar de ce dorim noi, este vorba de un acord guvern la guvern cu partenerul american".

    Oficialii General Dynamics European Land Systems, în vizită la Ministerul Apărării

    Ministrul apărării naţionale, Adrian Ţuţuianu, alături de secretarul de stat din M.Ap.N. Lazăr Vlădică şi secretarul de stat din Ministerul Economiei Ion Radu, au avut, la finalul săptămânii trecute, o nouă rundă de întâlniri cu o delegaţie a companiei General Dynamics European Land Systems, parte a General Dynamics Corporation. În timpul discuţiilor, au fost prezentate intenţiile părţii române de colaborare a industriei naţionale de armament cu parteneri străini şi faptul că producerea în România a componentelor de armament reprezintă un interes esenţial de securitate, în sensul asigurării securităţii aprovizionării şi mentenanţei echipamentului pe întregul ciclu de viaţă.

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. nici o sansa cu manelisti la putere

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    rpia.ro
    danescu.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Oct. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9724
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
    Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    cnipmmr.ro
    thediplomat.ro
    hipo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb