Activitatea bancară s-a îmbunătăţit, anul acesta, înregistrându-se creşteri pe toate planurile, evidenţiază analistul economic Aurelian Dochia, care prevede că tot anul 2018 va fi unul foarte bun pentru acest sector.
Afirmaţia domniei sale vine în contextul în care sistemul nostru bancar a înregistrat un profit record de circa 5,8 miliarde lei, în primele nouă luni ale anului în curs, după cum reiese din datele publicate pe site-ul Băncii Naţionale a României (BNR). Acestea arată că profitul realizat de băncile de la noi în perioada ianuarie-septembrie 2018 a crescut cu peste 1,3 miliarde lei faţă de acelaşi interval al anului anterior.
Conform domnului Dochia, o parte din profitul băncilor vine din provizioane, deşi câştigul din acest segment a scăzut, anul acesta, fiind vândute mai puţine provizioane decât anul trecut.
Totodată, profitul băncilor provine şi din activitatea de bază a instituţiilor bancare, respectiv din creditare, unde dinamica este mai bună decât în anii trecuţi.
Aurelian Dochia ne-a precizat că recuperarea pierderilor înregistrate în anii trecuţi din profitul acestui an nu va influenţa rezultatele sistemului, ci doar, eventual, pe cele la nivel individual, ale vreunei bănci mai mici.
Chiar dacă ne vom confrunta cu o încetinire a creditării ca urmare a adoptării de către BNR a noilor norme ce prevăd înăsprirea condiţiilor de împrumut, acest segment va continua să fie tot pe creştere, apreciază Aurelian Dochia. Economistul ne-a explicat: "Nici în ultimii doi ani creşterea nu a fost atât de spectaculoasă ca în perioada 2007-2008, dar acum au crescut marjele băncilor. Acestea şi-au permis să întârzie creşterea dobânzilor la depozite, în timp ce dobânzile la credite au crescut, odată cu majorarea ROBOR şi a ratei dobânzii cheie. Dobânzile încasate la depozite au rămas jos pentru că băncile aveau rezerve substanţiale de lichiditate. Acum, unele bănci au început să dea semne că vor să atragă noi depozite, prin creşterea dobânzilor aferente. În aceste condiţii, vor mai scădea şi marjele băncilor".
Dinamica creditării este mai bună în acest an faţă de anii trecuţi, pe un fond de creştere a dobânzilor şi de reversare a provizioanelor, este de părere şi Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Acesta ne-a explicat că acele provizioane constituite atunci când rata creditelor neperformante (NPL) era mai mare acum devin venituri, apreciind: "Dacă dinamica descendentă a NPL va continua, atunci băncile vor mai elibera provizioane şi la anul.
În opinia lui Ionuţ Dumitru, noile norme ale BNR privind condiţiile de creditare nu vor influenţa foarte mult acest segment, efectele lor fiind mai mult neutre decât negative. "Pot exista situaţii în care unele persoane cu venituri reduse pot chiar să aibă un grad de îndatorare mai mare, conform normelor băncii centrale, având în vedere că sunt eliminate cheltuielile de subzistenţă", ne-a mai spus domnia sa, apreciind că noile condiţii nu vor influenţa semnificativ segmentul creditării.
Cele 35 de instituţii de credit de pe piaţa autohtonă totalizează active nete de 445,2 miliarde lei, dintre care activele cu capital privat ajung la 91,9%. Instituţiile cu capital străin deţin active în pondere de 74,8% din total. Rentabilitatea activelor totale (ROA) se ridică la 1,76%, iar indicatorul de solvabilitate se cifrează la 19,97%.
Raportul dintre creditele acordate şi depozitele atrase este de 76,43%.
Rata creditelor neperformante la nivelul sistemului bancar, după primele nouă luni ale anului, se ridică la 5,56%, potrivit definiţiei Autorităţii Bancare Europene.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.11.2018, 09:44)
golaneala,camatari institutionalizati