Aurelian Dochia: "Presiunea şi pericolele inflaţioniste rămân"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 decembrie 2018

Aurelian Dochia

Aurelian Dochia

"Suntem dependenţi de ce se va întâmpla pe plan internaţional"

Preţurile de consum au urcat cu 3,4%, în luna noiembrie a anului curent, comparativ cu aceeaşi lună din 2017, arată cifrele publicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cifrele legate de inflaţie sunt însoţite de valoarea nivelului indicelui ROBOR la 3 luni, de 3,04%, publicat, ieri, de către Banca Naţională a Româ­niei (BNR).

Indicele ROBOR la 3 luni reprezintă dobânda interbancară în funcţie de care se calculează costul majorităţii creditelor în lei cu dobânda variabilă, iar ieri, 11 decembrie, acesta stagnase la valoarea de luni, 10 decembrie.

Analistul economic Aurelian Dochia ne-a spus, ieri, că presiunea şi pericolele inflaţioniste rămân, deşi nivelul anunţat pentru noiembrie este unul îmbucurător.

Domnia sa ne-a declarat: "După multe luni în care presiunea inflaţionis­tă a fost mai mare decât trendul pe care îl anticipam cu toţii, şi la care se aştepta şi BNR, avem, în sfârşit, o cifră care este îmbucurătoare - o inflaţie mică, chiar negativă, ceea ce este de ajutor pentru ca BNR să se încadreze undeva în ţinta de inflaţie, aşa cum a şi susţinut, de altfel, pe tot parcursul anului. Ideea lor era să se încadreze undeva în jurul a 3,5%, şi au vorbit la un moment dat şi de 3,7%, iar după cum s-au mişcat lucrurile acum, şansa de a se apropia de pragul de 3,5% se îmbunătăţeşte.

Presiunea şi pericolele inflaţioniste rămân, însă, şi nu depind foarte mult de ceea ce se întâmplă la noi în ţară, deoarece, de fapt, şi tendinţa aceasta pozitivă, favorabilă, pe care am avut-o în ultima vreme depinde de ce se întâmplă pe plan internaţional cu preţul petrolului - un factor important în acest context. În ultima vreme, preţul ţiţeiului s-a majorat pe pieţele internaţionale, se vede şi la noi în tarifele la carburanţi şi se transpune în multe alte preţuri. Eu cred că, în ceea ce priveşte inflaţia, rămânem, în continuare, cu această dependenţă de ceea ce se va întâmpla pe plan internaţional".

Conform INS, rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,2%, iar rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (decembrie 2017-noiembrie 2018) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2016 - noiembrie 2017), calculată pe baza IPC, este 4,6%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 4,0%, mai arată datele INS.

În ceea ce priveşte corelaţia dintre rata inflaţiei şi nivelul indicelui ROBOR, analistul economic a afirmat: "Da, acestea sunt legate, dar nu mă grăbesc să spun că cifrele de astăzi (n.r. ieri), sau dintr-o perioadă foarte scurtă, sunt relevante, pentru că legătura aceasta trebuie privită pe o perioadă mai lungă de timp. Inflaţia şi ROBOR-ul trebuie să fie legate, dar nu aşa, de la zi la zi, întrucât influenţa de la una la alta se transmite în timp şi prin multe canale şi, evident, factorul determinant este inflaţia - o creştere a ratei inflaţiei produce, mai devreme sau mai târziu, o majorare a dobânzilor, respectiv a indicelui ROBOR".

Parcursul indicelui ROBOR depinde foarte mult şi de evoluţia cererii de credite, nu doar de inflaţie, a conchis domnia sa, adăugând că nu întrevede o scădere a nivelului indicelui ROBOR la 3 luni.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb