Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut, astăzi, o întrevedere cu Andrian Candu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, în cadrul căreia oficialul român a ridicat problema accesului cetăţenilor UE, inclusiv a celor români, în Republica Moldova pe baza cărţii de identitate, evocând exemplul în acest sens al statelor din Balcanii de Vest.
Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a reiterat angajamentul autorităţilor de la Chişinău pentru parcursul european, pentru aprofundarea relaţiilor cu România pe toate palierele şi pentru continuarea reformelor interne necesare dezvoltării şi modernizării statului.
În cursul convorbirii, ministrul Bogdan Aurescu şi-a exprimat satisfacţia faţă de revigorarea cooperării bilaterale pe linie parlamentară, componentă fundamentală a dialogului politic dintre România şi Republica Moldova. În acest spirit, a subliniat importanţa convenirii, în cel mai scurt timp, a datei viitoarei reuniuni a Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, instrument cu rol determinant în transferul de expertiză şi bune practici în sfera afacerilor europene.
Şeful diplomaţiei române a evidenţiat rolul care revine Legislativului de la Chişinău în susţinerea parcursului european şi a procesului de reforme din Republica Moldova. Este nevoie, pe mai departe, de înregistrarea de noi progrese, în primul rând în ce priveşte aplicarea riguroasă a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, astfel încât Republica Moldova să-şi conserve statutul avansat în cadrul Parteneriatului Estic. Bogdan Aurescu a menţionat şi rezultatele recentei sesiuni a Comisiei Mixte interguvernamentale pentru integrare europeană, co-prezidată de ministrul român de externe şi de omologul din Republica Moldova (Bucureşti, 4 martie 2015), dar şi ale reuniunii Grupului de Prieteni ai Acţiunii Europene a Republicii Moldova, convocată la iniţiativa ministrului român de externe şi a omologului francez, care s-a desfăşurat pe 16 martie 2015, la Bruxelles, şi care a avut cea mai mare participare ministerială de până în prezent - 22 de miniştri europeni ai afacerilor externe. Cei doi oficiali au discutat totodată şi despre pregătirea Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga din luna mai, fiind reiterată susţinerea României pentru recunoaşterea perspectivei europene a Republicii Moldova.
În planul cooperării bilaterale, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat angajamentul complex al României faţă de Republica Moldova, materializat atât prin proiecte de anvergură, cum sunt interconectările energetice şi de transport, cât şi prin iniţiative cu impact direct la nivelul cetăţeanului - replicarea peste Prut a modelului românesc de serviciu mobil de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD) sau finanţarea generoasă pentru renovarea şi utilarea grădiniţelor. Este important ca în perioada următoare să se asigure, de ambele părţi, un ritm alert şi susţinut, astfel încât să fie respectate calendarele de implementare convenite în dialogul pe linie guvernamentală.
Au fost de asemenea discutate ultimele evoluţii după alegerile din Găgăuzia privind funcţia de başcan, precum şi perspectivele de soluţionare a conflictului transnistrean.
În cadrul convorbirii au mai fost abordate teme privind evoluţiile politice din Republica Moldova şi problematica regională.