AURESCU CĂTRE OMOLOGUL BRITANIC: "Este necesară îmbunătăţirea percepţiei asupra cetăţenilor români care lucrează în Marea Britanie"

Elena Deacu
Politică / 24 martie 2015

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu i-a transmis omologul său britanic, Philip Hammond, că autorităţile britanice trebuie să se implice în cooperarea pentru îmbunătăţirea percepţiei asupra cetăţenilor români care lucrează în Marea Britanie.

Bogdan Aurescu a avut, azi, la Londra, o întrevedere cu omologul său britanic, continuarea consultărilor purtate la Bucureşti în data de 14 ianuarie privind cooperarea pe multiple paliere - bilateral, european şi internaţional.

Ministrul Bogdan Aurescu s-a referit din nou, în acest context, la potenţialul comunităţii româneşti din Marea Britanie, care este un contribuitor net la economia şi viaţa socio-culturală a ţării gazdă, fapt dovedit de statistici şi de studii riguroase efectuate în Marea Britanie şi la nivelul Comisiei Europene. A arătat că românii din Marea Britanie sunt bine integraţi, peste 3 din 4 români fiind angajaţi (rata de angajare fiind în prezent de 77,7%, mai mare decât cea a cetăţenilor britanici).

Cei doi demnitari au convenit ca diplomaţi din cele două ministere de Externe să se întâlnească pentru a stabili un inventar de posibile linii de acţiune pe această temă.

Pe plan bilateral, ministrul Bogdan Aurescu şi omologul său britanic au salutat relaţiile strânse şi buna colaborare dintre cele două state, bazate pe un Partenerial Strategic fundamentat îndeosebi pe dimensiunea de securitate şi apărare. Pornind de la această bază solidă, ministrul român de Externe a propus valorificarea deplină a potenţialului oferit de Parteneriatul Strategic în toate domeniile de cooperare. În acest sens, a arătat ca este necesară intensificarea în continuare a dialogului politic la nivel înalt, menţinerea tendinţei ascendente a schimburilor comerciale bilaterale, precum şi extinderea şi diversificarea cooperării în domeniul economic, a coordonării pe teme de interes comun în cadrul Uniunii Europene, precum şi privind poziţiile celor două state în vederea abordării provocărilor din plan regional. Bogdan Aurescu a salutat misiunea economica recenta a UK TI (United Kingdom Trade and Investment) cu aproximativ 50 de companii şi a exprimat speranţa creşterii investiţiilor britanice în România.

În privinţa Republicii Moldova, ambii miniştri au exprimat speranţa că autorităţile de la Chişinău vor continua să depună eforturi consecvente în direcţia consolidării concrete a parcursului pro-european, a aprofundării reformelor democratice şi consolidării instituţiilor statului de drept.

Au fost trecute în revistă evoluţiile din Vecinătatea Estică a UE, acordându-se o atenţie specială situaţiei din Ucraina. Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea menţinerii regimului de sancţiuni până la aplicarea completă a măsurilor convenite prin Acordul Minsk II, iar în cazul nerespectării angajamentelor trebuie luată în calcul adoptarea de noi sancţiuni.

Şefii celor două diplomaţii au reiterat aprecierea faţă de nivelul cooperării bilaterale româno-britanice în cadrul NATO, inclusiv în aplicarea Planului de Acţiune al Alianţei privind creşterea capacităţii operaţionale (Readiness Action Plan/RAP), decis la Summitul NATO din Marea Britanie a reprezintă, în continuare, o prioritate pentru România.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a salutat contribuţia anunţată de Marea Britanie, cu prilejul vizitei ministrului britanic al apărării la Bucureşti, la 22 martie, la Unitatea pentru Integrarea Forţelor NATO şi în cadrul comandamentului multinaţional NATO care vor fi create în România, precum şi la măsurile de reasigurare decise de NATO, prin participarea la exerciţiile navale din Marea Neagră din acest an.

Ca urmare a tragediei aviatice produse astăzi pe teritoriul francez, cei doi şefi ai diplomaţiilor au exprimat regrete profunde şi întreaga compasiune pentru familiile victimelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb