Aurul şi dolarul - creşteri importante, pe fondul situaţiei din SUA

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 noiembrie 2012

Cotaţia aurului a înregistrat cel mai important câştig săptămânal din ianuarie

Dolarul, în a treia săptămână de avans faţă de euro

Preţul aurului a consemnat, în intervalul 5-9 noiembrie, pe piaţa futures americană, cel mai mare câştig săptămânal din ianuarie până în prezent, investitorii speculând că Statele Unite vor extinde stimulentele monetare după realegerea lui Barack Obama în funcţia de preşedinte al ţării. Drept urmare, în aşteptarea unei politici monetare relaxate în continuare, a sporit numărul plasamentelor în aur.

Dacă unii inves­titori s-au orientat către aur datorită faptului că SUA vor continua politica de stimulare, alţii s-au refugiat în acest metal considerat plasament sigur, pe fondul incertitudinii create de aşa-numitul "vârf fiscal", prevăzut să fie atins în 2013.

Preţul aurului cu livrare în decembrie a urcat cu 0,3% vineri, la Comex New York, ajungând la 1.730,90 dolari uncia. Pe parcursul zilei, cotaţia a atins 1.739,40 dolari/uncie, cel mai ridicat nivel din 19 octombrie până în prezent. Pe întreaga săptămână trecută, preţul metalului galben a câştigat 3,3%, avansul fiind cel mai important din 27 ianuarie până la momentul actual. În săptămânile precedente, cotaţia aurului urmase un curs descendent.

Menţionăm că, tot la New York, preţul argintului cu livrare în decembrie a crescut cu 1,1% vineri, la 32,60 dolari/uncia, avansul săptămâ­nal fiind de 5,6%.

Temerile legate de situaţia viitoare a bugetului SUA au determinat, de asemenea, aprecierea dolarului raportat la moneda unică europeană. Dolarul - plasament refugiu - a urcat pentru a treia săptămână la rând faţă de euro, aceast­a fiind cea mai lungă perioadă de creştere consemnată după luna iulie.

Dolarul a urcat cu 0,3% vineri, la New York, respectiv cu 0,9% în perioada 5-9 noiembrie, încheind săptămâna trecută cu 1,2710 unităţi/euro. Moneda americană s-a apreciat până la 1,2690 unităţi/euro - cel mai ridicat curs din 7 septembrie până în prezent.

Traderii sunt de părere că dolarul va continua să se aprecieze, pe fondul temerilor că Barack Obama, preşedintele reales al SUA, va întâmpina probleme în încercarea de a convinge Congresul să evite tăierile automate de cheltuieli bugetare şi majorările de taxe de 600 de miliarde euro, care vor genera aşa numitul "vârf fiscal", anul viitor.

Obama a câştigat, săptămâna trecută, cel de-al doilea mandat în fruntea SUA, învingându-l în cursa electorală pe republicanul Mitt Romney.

Cererea de aur din India - cel mai mare consumator mondial de profil în 2011 - ar putea să crească cu până la 15% în acest trimestru, în condiţiile în care festivalurile din ţară alimentează achiziţiile, conform producătorului de bijuterii "Rajesh Exports" Ltd.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb