AUSTRIA: Şase mari bănci, supuse auditului BCE din cauza creditelor neperformante

F.A.
Internaţional / 9 decembrie 2013

Banca Centrală Europeană (BCE) va derula teste de stres la şase mari bănci austriece, acestea deţinând credite cu probleme în valoare de 35 de miliarde de euro, potrivit cotidianului financiar austriac Wirtschaftsblatt.

Cele şase bănci sunt: Erste Group, Raiffeisen Bank International, ÖVAG (ce deţine Volksbank), RLB-Oberösterreich (filială a Raiffeisen), BAWAG şi Bank Austria (divizie a UniCredit).

Cele mai multe credite cu probleme se întâlnesc la Erste Group (12,4 miliarde de euro), urmată de Raiffeisenbank International (8,5 miliarde de euro) şi Bank Austria (6,4 miliarde de euro). Creditele neperformante oferite de grupul-mamă al Volksbank se ridică la 3,8 miliarde de euro, dintre care un milliard doar la sucursala din România, care nu a putut fi vândută băncii ruseşti Sberbank. Cel mai bine stau RLB (2 miliarde de euro) şi BAWAG (1,2 miliarde de euro).

Stefan Pichler, expert bancar la Universitatea Economică din Viena, a declarat că situaţia nu este îngrijorătoare, deoarece include şi creditele neperformante din Europa de Est. Cu toate acestea, creditele neperformante reprezintă circa 11% din totalul creditelor oferite de băncile austriece.

Creditele oferite de băncile austriece nu s-au îmbunătăţit cu adevărat de la începutul crizei. În special în Europa de Est, băncile se luptă cu creditele neperformante, situaţie regăsibilă şi în Austria, mai ales după falimentul companiei Alpine. Acestea totalizează aproximativ 35 de miliarde de euro.

Cele două sucursale de land (regionale) ale băncii Raiffeisen nu erau nevoite până acum să fie supuse auditului. Ambele bănci au suferit un declin dramatic al profiturilor anul trecut. În plus, au fost preocupate cu falimente şi restructurări, precum cele de la Asamer şi Baumax.

Nu se poate încă estima dacă din acest audit al BCE va lua naştere o cerere suplimentară de capital, Pichler estimând că pot apărea surprize: "Ar fi o prostie ca băncile să îşi creeze riscuri în mod conştient".

Băncile din Austria, la fel precum celelalte din Europa Occidentală, au alimentat Europa de Est cu credite ieftine până la criza din 2008. În multe astfel de ţări, datorită boom-ului economic, băncile au acordat credite nu doar în euro, ci şi în franci elveţieni. Acest fapt a accentuat criza odată ce monedele din regiune s-au depreciate. În consecinţă, nivelul creditelor neperformante din Europa de Est a crescut constant începând cu 2009, îngreunând în present bilanţurile băncilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb