Guvernul austriac şi-a anunţat, astăzi, retragerea din pactul ONU cu privire la migraţie, care urmează să fie adoptat, oficial, în decembrie şi căruia Viena afirmă că i se opune, la fel ca Ungaria şi Statele Unite, cu scopul de "a-şi apăra suveranitatea" în domeniul imigraţiei, relatează AFP.
"Guvernul a convenit (...) să nu semneze pactul Naţiunilor Unite cu privire la migraţie şi astfel să nu lege Austria", a anunţat într-un comunicat coaliţia condusă de cancelarul conservator Sebastian Kurz, din care face parte partidul de extremă dreapta FPÖ.
Formaţiunea de extremă dreapta făcea de mai multe săptămâni campanie pentru ca Viena să boicoteze acest text, considerat primul document internaţional cu privire la gestionarea migraţiilor.
Statele membre ONU - cu excepţia Statelor Unite - au aprobat documentul la sfârşitul lui iulie.
Câteva zile mai târziu, Ungaria şi-a anunţat retragerea din acest acord, care urmează să fie aprobat de către semnatari la Marrakech, în perioada 10-11 decembrie.
În contextul în care pactul nu are un caracter constrângător, Viena îşi justifică hotărârea prin "importanţa de a apăra suveranitatea naţională a Austriei", potrivit cancelarului Kurz, citat în comunicat.
Prin această retragere, "Austria va putea să continue să-şi elaboreze propriile legi în toate problemele migraţiei", se arată în documentul guvernamental.
Viena a crticat textul, apreciind că anumite aspecte se află "în contradicţie cu programul" coaliţiei la putere, care a făcut din lupta împotriva imigraţiei ilegale o prioritate a mandatului său.
Vicecancelarul FPÖ Heinz-Christian Strache a declarat că se teme că documentul ar putea să consacre "un drept la migraţie".
Aflat la putere de aproape un an, Guvernul Kurz a înăsprit condiţiile primirii de migranţi, iar aleşii de extremă dreapta fac cu regularitate declaraţii, prin care stigmatizează străinii, mai ales de religie musulmană.
Guvernul ungar al populistului suveranist Viktor Orban a denunţat, în ceea ce-l priveşte, un pact "periculos", deoarece el "va incita milioane de persoane să plece la drum".
Polonia, de asemenea, şi-a anunţat recent intenţia de a respinge textul.
Washingtonul s-a retras la sfârşitul lui 2017 din elaboarea documentului, afirmând că acesta conţinea dispoziţii contrare politicii imigraţiei a lui Donald Trump.
Pactul ONU preconizează o consolidare a cooperării internaţionale, cu scopul de a răspunde fenomenului mondial al migraţiilor. El enumeră o serie de principii - între altele apărarea drepturilor omului, drepturilor copilului, recunoaşterea suveranităţii naţionale - şi conţine un catalog de măsuri vizând ajutorarea ţărilor care se confruntă cu migraţia - între altele, îmbunătăţirea informaţiilor, măsuri în vederea unei mai bune integrări, schimburi de expertiză, informează Agerpres.