Autoritatea bancară din China: "Există presiune pe creşterea creditelor neperformante"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 martie 2018

Autoritatea bancară din China: "Există presiune pe creşterea creditelor neperformante"

Împrumuturile neperformante din ţara asiatică au însumat 270 miliarde dolari la finele lui 2017

Banca pentru Reglemente Internaţionale: China, printre economiile cu cel mai ridicat risc de declanşare a unei crize bancare

Autoritatea de reglementare a sectorului bancar din China susţine că există o presiune persistentă în sensul creşterii împrumuturilor neperformante (NPL) din ţară, drept pentru care le-a solicitat instituţiilor financiare să prevină riscurile generate de datoriile ascunse ale guvernelor locale şi influenţa acestora asupra băncilor.

Xiao Yuanqi, şef al departamentului de reglementare prudenţială din cadrul Comisiei de Reglementare Bancară din China (CBRC), a declarat recent, potrivit Reuters: "Rata creditelor neperformante din sectorul bancar chinez a fost de 1,74% la finele lunii decembrie, aproape nemodificată faţă de sfârşitul trimestrului al treilea din 2017".

Datele oficiale arată că NPL-urile din băncile comerciale chineze totalizau 1,71 trilioane de yuani (270 de miliarde de dolari) în perioada menţionată, faţă de 1,67 trilioane de yuani la finele lunii septembrie. Mulţi analişti cred, însă, că bilanţurile băncilor din China conţin NPL-uri mult mai mari.

CBRC susţine că autorităţile de la Beijing vor adopta o atitudine mai severă faţă de neregulile financiare, în vederea prevenirii riscurilor din acest sector.

Preşedintele CBRC, Guo Shuqing, a dat asigurări că vor fi întărite reglementările privind vânzarea creditelor neperformante şi vor fi stopate orice creşteri ale datoriilor ascunse.

De menţionat că, săptămâna trecută, cel mai recent raport al Băncii pentru Reglemente Internaţionale (BIS), citat de Bloomberg, anunţa că Hong Kong, China şi Canada se numără printre economiile care înregistrează cel mai ridicat risc de declanşare a unei crize bancare.

Potrivit documentului, un factor de risc în acest sens îl reprezintă, în China şi Hong Kong, împrumuturile mari ale gospodăriilor, iar în Canada, împrumuturile gospodăriilor şi datoriile mari din economie.

Raportul precizează că, deşi China este în pericol, indicatorii care arată nivelul datoriilor s-au îmbunătăţit, datele sugerând progresele înregistrate de Guvernul de la Beijing în reducerea riscurilor din sectorul financiar.

Datele din China sugerează că eficienţa intermedierii financiare se îmbunătăţeşte.

"Aceasta ajută la încetinirea creşterii datoriilor din economie", a apreciat Ding Shuang, economist-şef la "Standard Chartered" Plc din Hong Kong.

Unele surse citate de CNBC afirmă că autoritatea de reglementare bancară din China intenţionează să reducă suma fondurilor pe care băncile trebuie să le aloce pentru acoperirea împrumuturilor neperformante. Conform acestora, CBRC vrea să reducă rata de acoperire a provizioanelor băncilor comerciale la 120-150% de la 150%.

Astfel, băncile ar avea mai mult capital de lucru şi pentru acordarea de împrumuturi, ceea ce ar susţine activitatea economică.

CBRC nu a comentat informaţia.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb