AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ A DISPUS: SIF5 este obligată să convoace acţionarii, la cererea SIF1 şi SIF4

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 19 iulie 2019

SIF5 este obligată să convoace acţionarii, la cererea SIF1 şi SIF4

Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia (SIF5) este obligat să convoace şi să asigure desfăşurarea Adunării Generale a Acţionarilor la solicitarea grupului de acţionari format din SIF Banat - Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), conform deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de ieri, remisă Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Este o hotărâre ce vine în condiţiile în care, la data de 8 iulie, Consiliul de Administraţie al SIF5 respinsese convocarea acţionarilor societăţii, administratorii motivând neîndeplinirea unor condiţii legale de formă şi de fond, dar fără a da mai multe detalii.

Grupul format din SIF1 şi SIF4, ce deţine 5% din SIF5, a solicitat convocarea acţionarilor societăţii din Craiova pentru revocarea a patru administratori printre care şi Tudor Ciurezu care ar urma ca, în cazul unui vot pentru, să fie înlăturat şi din fotoliul de director general al SIF Oltenia.

ASF a solicitat lămuriri de la SIF5 pentru motivele neconvocării acţionarilor, la care conducătorii SIF5 au răspuns că pe ordinea de zi sunt propuse mai multe puncte care nu reprezintă dispoziţii ce intră în atribuţiile AGA şi chiar sunt contrare unor dispoziţii legale imperative, iar alte puncte sunt de competenţa exclusivă a Consiliului de Administraţie şi a conducerii executive.

Totuşi, supraveghetorul pieţei a dispus ca administratorii SIF Oltenia să convoace acţionarii şi să asigure desfăşurarea AGA în termen de cel mult 45 de zile începând de ieri.

În documentul ASF se arată că libertatea de apreciere a administratorilor se limitează la verificarea îndeplinirii celor două cerinţe legale pentru validitatea cererii, respectiv acţionarii să deţină cel puţin 5% din capitalul social, iar aprobarea rezoluţiilor propuse să fie de competenţa adunării generale a acţionarilor.

"Administratorii nu sunt îndreptăţiţi să refuze convocarea AGA la solicitarea acţionarilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, pe considerente ca reaua-credinţă sau abuzul de drept, instanţa de judecată fiind singura în măsură să se pronunţe cu privire la existenţa/inexistenţa acestor împrejurări", se menţionează în documentul supraveghetorului pieţei noastre de capital.

În plus, ASF arată că potrivit prevederilor legale, Consiliul de Administraţie al societăţii are obligaţia de a da curs întocmai solicitării acţionarilor cu deţinerea calificată prevăzută de lege, astfel cum a fost formulată, administratorii neavând dreptul de a interveni asupra rezoluţiilor propuse de acţionari, în sensul cenzurării lor, adunarea acţionarilor fiind singurul organ decizional în măsură să se pronunţe cu privire la admiterea sau respingerea acestora.

SIF Oltenia are posibilitatea să conteste hotărârea supraveghetorului pieţei în termen de 30 de zile de la data comunicării, demers care nu suspendă executarea deciziei.

Şi Tudor Ciurezu a solicitat convocarea acţionarilor SIF1 pentru revocarea conducerii SIF Banat - Crişana, formată din Bogdan Drăgoi şi Radu Răzvan Străuţ, puncte care au fost respinse în AGA de la Arad a SIF1, din data de 20 iunie.

Este un război ce a demarat când SIF Banat - Crişana şi SIF Muntenia au convocat acţionarii SIF Oltenia pentru modificarea actului constitutiv în condiţiile în care, în 2018, societatea din Craiova şi-a vândut către Erste pachetul de 6,29% deţinut la Banca Comercială Română (BCR), pentru suma de 140 milioane de euro, bani pe care deja i-a investit în societăţi lichide de la BVB, îndeosebi din sectorul bancar şi energetic.

În data de 9 mai, acţionarii SIF5 au aprobat modificarea actului constitutiv al SIF5, printre cele mai importante decizii luate fiind înfiinţarea unui Comitet Investiţional cu puteri decizionale, format din membrii conducerii executive şi trei angajaţi ai societăţii de investiţii, precum şi reducerea numărului de administratori ai SIF5 de la şapte la cinci.

Opinia Cititorului ( 43 )

  1. Incet dar sigur gasca nociva de la SIF1 otraveste toate SIFurile sub "atenta" supraveghere a ASF-ului.

    In loc sa arbitreze ASF s a transformat in instanta. Stie ce e legal stie ce e nelegal dar nu stie care ii sunt atribuțiile . E bine, încet încet o sa dea in gard toată piața .

    ASF este pentru piata de capital , ceea ce este CCR pentru Romania...adica o sectie PSD al cărei singur rost în viață este să îmbrace în legaleză orice initiativa de insusire frauduloasa a unei averi detinuta de cetateni onesti...si evident fiind remunerati regeste atat formal, cat si informal pentru "competenta lor curajoasa".

    Iar SIF1 si SIF4 sunt otrava suprema oferita de Liban, si servita cu maxima pofta de performerii SIF-urilor si controlorii de la ASF, care va omoari conceptul de organism colectiv de plasament in Romania.

    1. Mai trebuie sa ma stea ciurezu pe la sif 5. Niste hoti nenorociti. Ce nu stie Ciurezu? Debarcarea este primul pas. Urmeaza puscaria

      La cat a furat ciurezu, are bani sa isi petreaca ultimii ani din viata la puscarie. Poate sa o ia si pe Domnisoara Radu, iar Carmen Popa sa il reprezinte atat pe el cat si pe viitorul coleg de celula Nicolae Stoian. Sunt sigur ca lui Ciurezu ii vor aduce cafeaua in celula , Dan Voiculescu, Aurel Tenea sau Pauna Ioan

      Daca locul lui Ciurezu e la parnaie , locul lui Dragoi, Buicu, Bilteanu, Lakis cam unde ar fi?

      Lui Aurel Tenea ii poate spune sotia sa Rodica Tenea cum este la puscarie, sa il pregateasca, daca nu il da pe ciurezu si semneaza si el la ofiterul de probatiune la fel ca sotia sa. :) Angajati ai sif, aveti 2 variante , il dati in primire pe ciurezu acum, sau mergeti la puscarie cu el in 2 luni cand il vor debarca oricum. Credeti ca nu vor sa afle, noii conducatori ce a facut Ciurezu?

      Daca locul lui Balteanu si al lui Dragoi este la puscarie , acolo vor ajunge. Am o presimtire ca acest ciurezu cu 2-3 acoliti vor ajunge inaintea lui Balteanu sau Dragoi. Vom trai si vom vedea. Pai ciurezu acum 2 ani, il vedea si pe pogonaru la puscarie...si ? Esti angajat al sif, iti aperi postul, dar il vei pierde , la fel cum iti vei pierde si libertatea

      Dragi angajati ai sif oltenia ( cei care scrieti comentariu) fugiti repede ori la politie sa il dati in primire pe ciurezu, ori catre noii conducatori, si poate veti avea o sansa de a scapa de puscarie. Prejudiciile create le veti plati oricum...

      Langa Ciurezu, asistat de Ceocea si Doros.

      Toti conducatorii de la SIF1+2+3+4+5, alaturi de cei de la ASF, alo, DNA, se aude ?

      Ciurezu ajunge primul la puscarie. Cat de disperat si prost poate sa fie ciurezu, sa declanseze actounea in raspundere impotriva vicepresedintelui sif oltenia la argus, pentru prejudiciu de 500 de euro????????. E prost rau ciurezu si el chiar s-a gandit ca il intimideaza pe Busu. Debarcarea lui Ciurezu nu ii va multumi pe actionari. Actionarii vor sa vada ca isi petrece ultimii ani din viata la puscarie alaturi de cei care l-au ajutat

      Dar moral o fi? La asa poziție cat de josnic esti sa bagi iama la societățile de care răspunzi . Sau daca e hoția mai micuța nu se vede cand e mare e inginerie legală .

      Care sunt noii conducători? Ca am fi interesați să aflăm ce nu a aflat ASF ul:))) poate trimitem si oi un CV:)))Dar locurile sunt ocupate deja. Vin luminatii si curții de la Rufele 1 si 2

      Ei, sa nu ii ducem grija nici lu Bush, chiar sărac nu este daca ii curg banii de prin roțile mașinii.mister bush e supărat ca a ramas cătălina fara masina si cu onoarea nereparata:)))

      Dar locul tău unde? Locul vostru?

      Sa fuga, la cat sunt de lasi, dar unde? Crezi ca sunt asa mari profesionisti?

    Hotul striga hotii,Nu vei avea niciodata aceasta bucurie,tu Nici cand ai fost nascut nu ai avut curatenia sufleteasca,ce caracterizeaza activitatea Sif Oltenia,intru-cit sufletul tau era cotropit de rautate.Fiecare sa fie judecat si platit dupa fapte.Ti-e teama,Frica??!!

    1. Oooo, avem o evlavioasa printre noi. Cred ca stiu exact cine sunteți, suflet curat si nevinovat:))

      Mi-e teama si frica draga angajat corupt al sif oltenia. Esti angajat al sif oltenia si esti si complice al lui ciurezu....tu esti cel care ii va fi coleg de celula. Pe langa asta, fiind mai tanar decat ciurezu( am vazut ip stiu cine esti) cand vei iesi din puscarie la batranete vei locui intrun camin de batrani ca nu vei mai avea nimic. Sunteti disperati???????????????? Asa imi place sa va vad nenorocitilor

      Hai ca si tu esti pe câmpii complet. Numai nebuni aici, pe bune...

      Totusi ce a furat Ciurezu si noi nu știam ca aparține găștii Sif 1? Ne lămurește cineva? Ce e atâta venin azi printre anonimii războinicii luminii:))

      Domnul care a scris( Dar moral o fi? La asa poziție cat de josnic esti sa bagi iama la societățile de care răspunzi . Sau daca e hoția mai micuța nu se vede cand e mare e inginerie legală .) vreau sa va dau dreptate si sa va spun ca nu are importanta daca furi 500 de euro sau 5 mil de euro, trebuie sa raspunZi ptr faptele tale. Dar de ce acuza tocmai acum respectabilul domn Ciurezu furtul a 500 de euro? Ce instanta sau ce procuror il va trimite in judecata pe Vicepresedintele Sif Oltenia ptr un ASA PREJUDICIU avand in vedere disperarea lui Ciurezu? Vicepresedintele sif oltenia a furat 500 de euro? Voi chiar nu realizati ce va asteapta

      Nu stiu stiu ce a furat de la Sif 1, dar veti vedea ce a furat de la sif 5 . Nu trebuie sa iti spun eu ce a furat. Vino la aga si vei afla singur. Am auzit ca vrea sa vanda casa din parcul puschin??? Stiti ceva domnule angajat al sif 5?

      Știu destul de multe despre toate Sifele nu sunt angajat la niciunul dar sunt curios. Ce casa ,ce puschin mi e necunoscut. Luminează ne. Nu voi veni la o AGA convocată de Sif 1 . Are Drăgoi fonduri destule sa faca ce vrea si fără 3 voturi ale mele.

      Ptr : “Știu destul de multe despre toate Sifele nu sunt angajat la niciunul dar sunt curios. Ce casa ,ce puschin mi e necunoscut. Luminează ne. Nu voi veni la o AGA convocată de Sif 1 . Are Drăgoi fonduri destule sa faca ce vrea si fără 3 voturi ale mele.

      ”. Ati spus ca nu ati veni la o aga convocata de sif 1. Asta inseamna ca ati fost la alte adunari generale convocate de sif 5 ? Eu nu stiu ce a facut rau sau bine Dragoi, dar stiu ce a facut Ciurezu, si ptr o buna informare v-as sfatui sa luati parte la aga a sif 5 si va veti lamuri.  

      Merita să-mi rup tenesii sa l vad pe Drăgoi si Ciucioi ? Aflam din presa ce va fi. si ce nu aflam ne spui tu anonimizat:)) Nu, nu ma interesează nicio AGA care nu e despre dividend iar Sifele cu atât mai putin

      Pacat ca s-a terminat la 4.9.As fi vrut sa fie 49.M-as fi distrat mai mult dimineata aceasta!

      Nu știu ce Ip ai văzut tu, legat de mesajul respectivei persoane, dar ce crezi? Și eu știu cine ești. Previzibil discursul. De înțeles, cumva, de unde atâta ura. Și de înțeles și de ce te Bati cu cărămida in piept ca ii cunosti pe angajații sif 5. Ce nu înțeleg...de ce îți accepți/va acceptați greselile așa greu? De ce hotii striga hotii?

    din postari sa inteleg, ca astia care tot convoaca AGA pe la sif-uri sunt niste hoti!! iar cei care conduc sif-urile sunt si mai hoti? ciurezu poate este hot! dar a mai dat din cascaval si la alti (in ultimi ani sif5 a dat dividende). stie cineva de cind sif1 nu mai da dividende?? dar marea intrebare este? daca o posibila gasca de hoti vor sa controlezi sif-urile, iar sif-urile sunt actionar majoritar la banca transilvania, este posibil sa avem o gasca de hoti la timona celei mai mari banci din Romania?? se pare ca avem de a face cu o chestiune de siguranta nationala!! care tine de servicii!! de ce se asociaza sif1 cu servicii Libaneze sau hezbolah?

    1. Intrebare pusa de cleveditoare satului? Libanezii care detin sute de mii de ha teren agricol in Romania, Ucraina, Moldova si Bulgaria, au vreo banca? Nu au....Se pare ca cea mai mare banca romaneasca indeplineste toate conditiile sa devina una iraniano-libaneza ca si Alpinum Bank din Vaduz - Lichtenstein, dar condusa de un turc.

      Cei din conducerea SIF 5 Craiova sunt oameni falsi si periculosi (Ciurezu, Stoian, Radu Anina si Carmen Popa... despre avocata nu are rost sa discutam pentru ca este de umplutura), care au un interes comun de a face cati mai multi bani si sa detina controlul la toate societatiile la care sunt actionari majoritari. Toti directori de la societatile la care sunt actionari majoritari nu misca nimic fara el. Apoi ii da in judecata, ii pune sa isi dea demisia… ca si cum ca el nu ar fi stiut. Nimic nu se face fara ca el sa stie. Chiar daca ei cred ca noi actionarii nu ne dam seama ca ne mint si ca fac totul pentru bani se inseala. Dividente dau, pentru ca vinde, nu din investitii cum ar trebui… Ciurezu are toate neamurile lui angajate la toate societatile. Ciurezu se plimba prin strainatate si in toate delegatiile cu d-na Calitoiu ca de... nu poate singur. Oare de ce?

      Din fericire, vom scapa de ei pentru ca sunt falsi! Noi actionarii suntem singurii in masura sa decidem care sunt "uscaturile" care trebuie curatate si care sunt oamenii ce merita o sansa in plus si poate chiar o mana de ajutor!  

      Toti sunt de umplutura cu exceptia lui.

    Tu Esti unulcare ai parasit CA de la SIF5 pentru furt impreuna cu ai tai copii??!!

    1. ...sunt unul care a furat mai putin ca tine … si stie multe…

    Recunosti ca ai furat,esti foarte credibil.

    1. Stai sa vezi ce se dau astia in primire la sif 5. Cand va veni Dna, ciurezu va spune ca nu stie nimic, si ei vor spune ca ciurezu a facut tot. La puscarie nenorocitilor...cu totii

      Saracii de voi , chiar mai aveti sperante sa luati bani degeaba? La puscarie cu voi. Ciurezu credea ca moare la conducerea sif 5...la puscarie sa va duceti

      Il mai mangaie Aninuta pe Ciurezu pe chelie joia la vizita la puscarie...

      Vine actiunea in raspundere si o sa ramaneti boschetari ...ciurezu cu ai lui protejati.....si apoi la puscarie hoti ordinari si nenorociti.....v-a pus in consiliu la cate o societate sa va mai cresteti veniturile, si ati semnat cu ochii inchisi...A venit timpul sa platiti prejudiciu, si cativa ani de puscarie....ciurezu nu va ajunge singur la puscarie...ii veti tine companie angajati ordinari ai sif oltenia.

      A venit tirul cu tus ptr imprimante si coli de xerox la sif oltenia....toate jigodiile sif 5 copiaza hartii non stop ca sa spuna, nu eu ciurezu....v-a venit timpul ...tic tac...tic tac...????

      Tudor ciurezu catre Anina Radu: Draga Aninuta, pestele carnea si pu.a se apuca cu manuta. Anina Radu a inteles????????

      Sigur a inteles

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb