Autorităţile române şi Business Software Alliance luptă împotriva pirateriei software

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 23 aprilie 2009

Lupta pentru prevenirea şi combaterea pirateriei software rămâne în continuare o prioritate pentru autorităţile române. În parteneriat cu Business Software Alliance, pe parcursul ultimelor şase luni, unităţile centrale şi teritoriale ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie şi Inspectoratul General al Poliţiei Române au continuat ampla campanie de combatere a deţinerii, utilizării şi comercializării de programe de calculator fără licenţă.

Monica Pop, Procuror şef al Serviciului pentru coordonarea activitaţii Ministerului Public în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală, declară: "Eforturile întreprinse de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca organism central de coordonare, specializarea procurorilor, schimbul de informaţii şi colaborarea cu reprezentanţii titularilor de drepturi, în direcţia combaterii acestei forme de infracţionalitate, constituie premisele unor acţiuni eficiente ale autorităţilor, constatându-se o creştere a calităţii urmăririi penale desfăşurate în domeniul pirateriei software. Evidenţa operativă a acestor cauze şi existenţa unei metodologii de investigare pentru aceste infracţiuni sunt instrumente care sprijină activitatea organelor de aplicare a legii în eforturile de reducere a ratei pirateriei în România. Cu titlu de exemplu, şi ca o premieră în acest domeniu, putem menţiona recenta trimitere în judecată a unei persoane juridice sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instalare de programe de calculator, fără drept, pe sisteme de calcul, prejudiciul estimat fiind de cca. 80.000 Euro."

Sub coordonarea procurorilor, echipe ale Inspectoratelor de Poliţie din aproape toate judeţele ţării, atât la nivel local, cât şi la nivel central, au întreprins investigaţii complexe cu privire la activitatea unor persoane fizice şi juridice, în ceea ce priveşte utilizarea de programe pentru calculator fără licenţă şi distribuirea de software pirat.

Astfel, în perioada septembrie 2008 - martie 2009, au avut loc mai mult de 280 de verificări la societăţi comerciale care utilizau programe pentru calculator fără licenţă şi peste 45 de controale în cazuri de distribuire de software pirat. În timpul acestor verificări, poliţiştii a ridicat mai mult de 13.000 de discuri optice care prezintă caracteristicile unor produse pirat.

Comisar şef Dan BUCUR, Directorul Direcţiei de Investigarea Fraudelor, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române: "Prevenirea şi combaterea pirateriei software constituie una din priorităţile poliţiei de investigare a fraudelor şi s-a aflat în permanenţă în atenţia conducerii Poliţiei Române, dar şi a mass-media, precum şi a societăţii civile. Prin prejudiciile pe care le cauzează, prin atingerea adusă drepturilor de autor şi prin frecvenţa cu care se comite, acest fenomen constituie un real pericol social şi este o bază de pornire către formele organizate de criminalitate şi de conectare la criminalitatea transfrontalieră.

În acest domeniu, cooperarea între instituţiile statului pe de o parte şi a acestora cu reprezentanţii titularilor de drepturi pe de altă parte, constituie nu numai o necesitate, dar şi cheia unei acţiuni de contracarare eficientă.

Utilizarea unor mijloace tehnice de vârf, a unor cunoştinţe extrem de specializate, rapiditatea dezvoltării şi a înnoirii în domeniu, impun organelor abilitate să combată acest gen de infracţionalitate, o adaptare permanentă şi însuşirea unor deprinderi de înalt nivel.

De asemenea, acţiunea noastră nu va fi de succes, fără o informare eficientă şi măsuri de educare a publicului, a consumatorilor, care la rândul lor trebuie să fie atraşi la prevenirea acestor activităţi ilegale."

Conform legislaţiei în vigoare, aceste activităţi reprezintă infracţiunea de reproducere neautorizată de programe pentru calculator, pentru care legislaţia prevede pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 4 ani sau amenda penală - pentru persoanele fizice implicate.

În plus, conform noilor reglementări, în vigoare din octombrie 2006, societăţile comerciale răspund penal, pedepsele fiind amenda penală de la 2.500 RON la 2.000.000 RON, la care se pot adăuga una sau mai multe pedepse complementare (dizolvarea societăţii, suspendarea totală sau parţială a activităţii, închiderea unor puncte de lucru, interdicţia temporară de a mai participa la proceduri de achiziţii publice, difuzarea hotărârii de condamnare).

În afara răspunderii penale, persoanele fizice şi juridice răspund civil, fiind obligate să plătească despăgubiri titularilor drepturilor de autor încălcate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb