Autorizaţia de mediu a termocentralei Rovinari, contestată de Greenpeace

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Companii / 1 noiembrie 2018

Autorizaţia de mediu a termocentralei Rovinari, contestată de Greenpeace

Greenpeace România, cu sprijinul ClientEarth, ONG de asistenţă legală pe probleme de mediu, a înaintat o contestaţie juridică împotriva termocentralei Rovinari, una dintre cele mai vechi şi mai mari termocentrale pe cărbune din ţara noastră.

Conform unui comunicat trimis presei, activiştii de mediu încearcă să anuleze autorizaţia de funcţionare a termocentralei, pentru că nu ar respecta noile legi antipoluare europene şi nu ar ţine cont de impactul asupra sănătăţii populaţiei şi planetei.

Noua autorizaţie a fost acordată în septembrie 2018 şi permite ca termocentrala Rovinari să funcţioneze pe o perioadă nedeterminată.

Avocatul ClientEarth, Dominique Doyle, a declarat: "Termocentrala Rovinari este una dintre cele mai mari emiţătoare de CO2 din UE şi una dintre cele mai periculoase din punct de vedere al poluării aerului. Acum, termocentrala a primit o nouă autorizaţie de a polua pe termen nelimitat, fără a fi nevoită să evalueze niciunul dintre aceste riscuri".

Raportul ONU privind încălzirea globală al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice a confirmat că Europa are nevoie de un sistem energetic care să excludă complet combustibilii fosili până în 2030. Greenpeace susţine că prin acordarea acestei autorizaţii, stoparea activităţii nu este deloc aproape pentru acest poluator uriaş. Organizaţia precizează că nu s-au făcut toate evaluările privind impactul pe care termocentrala îl are asupra sănătăţii oamenilor, mediului şi climei, evaluare care este obligatorie în cazul unei activităţi de această amploare.

În comunicatul Greenpeace se arată: "Evaluarea nu a fost efectuată înainte de acordarea autorizaţiei pe viaţă în cazul Termocentralei Rovinari, ceea ce înseamnă că încalcă atât legislaţia UE, cât şi pe cea românească. Termocentrala Rovinari este, de asemenea, în amonte de un sit UE de protecţie a naturii - "Coridorul Jiului", care conţine zeci de habitate şi specii ameninţate. Autorizaţia intergrată de mediu permite termocentralei să deverseze cantităţi semnificative de mercur, o substanţă periculoasă, direct în amonte de situl Natura 2000. Este imperios necesar să ştim care sunt efectele aces­tei poluări chimice pentru a ne asigura că aceste ecosisteme valoroase nu sunt supuse unor ameninţări suplimentare. Din cauza apropierii instalaţiei de amplasament, trebuie efectuată o evaluare adecvată pentru a determina impactul acesteia asupra habitatelor şi speciilor care depind de amplasament. O evaluare a impactului activităţilor termocentralei pe cărbune asupra sitului protejat nu a fost niciodată efectuată".

Agenţia pentru Protecţia Mediului a judeţului Gorj are la dispoziţie aproximativ o lună pentru a răspunde aces­tei contestaţii administrative. Dacă nu se vor opera modificări la autorizaţia integrată de mediu, organizaţiile de protecţia mediului vor ataca în justiţie actul administrativ emis de APM Gorj.

Rovinari este o termocentrală pe bază de lignit, cu o capacitate instalată de 1320 MW. Lignitul este un cărbune inferior cu un randament extrem de scăzut. Termocentrala Rovinari ocupă locul 33 în ierarhia celor mai mortale termocentrale din UE, responsabilă pentru 142 de decese în 2015, conform Europe Beyond Coal data.

Am dorit să aflăm şi punctul de vedere al conducerii Companiei Energetice Oltenia - care administrează termocentrala Rovinari - cu privire la contestaţia depusă de activiştii de mediu, iar reprezentanţii biroului de comunicare al companiei ne-au spus că ne vor transmite, astăzi, un comunicat. Referitor la ceea ce susţin cei de la Greenpeace, ziarul BURSA a solicitat, în scris, un punct de vedere şi de la Agenţia pentru Protecţia Mediului a judeţului Gorj.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb