AVAS a solicitat o întrevedere cu reprezentanţii CE pentru a discuta conversia datoriilor Oltchim

(N.I.)
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 martie 2009

AVAS a solicitat o întrevedere cu reprezentanţii CE pentru a discuta conversia datoriilor Oltchim

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a solicitat Comisiei Europene (CE) o întrevedere urgentă pe tema conversiei în acţiuni a datoriilor combinatului chimic Oltchim, a declarat preşedintele AVAS, Mircea Ursache, citat de NewsIn.

"Ultima informare trimisă la Comisia Europeană prin intermediul Consiliului Concurenţei pe tema Oltchim, prin care noi solicitam o întrevedere informală urgentă pe subiectul conversiei în acţiuni a datoriilor societăţii, a fost trimisă vineri (20 martie - n.red.). Aşteptăm ca cei de la Comisia Europeană să ne comunice data la care va avea loc această întâlnire", a spus preşedintele AVAS.

Valoarea nominală totală a creanţei Oltchim este de 508.666.618,06 lei, consolidată la nivel de 155.736.561,59 dolari. Ca urmare a viramentelor efectuate de societate la solicitarea AVAS, a fost recuperată suma de 181.542,89 lei, echivalentul a 69.808,08 dolari. Astfel, soldul actual al creanţei deţinute de AVAS este de 508.485.075,17 lei, echivalentul a 155.666.753,51 dolari la cursul de schimb leu/dolar de la data preluării creanţelor.

La soldul creanţei menţionate se adaugă obligaţia de plată a societăţii către AVAS în valoare de 10.063.949,04 dolari, reprezentând dobânda pentru perioada 28 noiembrie 2003 - 28 septembrie 2006. Echivalentul în lei al obligaţiei de plată menţionate este de 29.851.465,39 lei.

În ceea ce priveşte participaţia dobândită de AVAS ca urmare a conversiei în acţiuni a creanţei deţinute a­supra Oltchim, Autoritatea precizează că ponderea pe care o va deţine în capitalul social al societăţii variază în funcţie de cursul de schimb leu/dolar la care se va realiza conversia, precum şi de valoarea creanţei care va fi convertită în acţiuni, respectiv doar soldul creanţei preluate de la MFP (155.666.753,51 dolari) sau soldul creanţei preluate, la care se adaugă dobânda calculată (165.730.702,55 dolari). De asemenea, ponderea AVAS va fi dată şi dacă acţionarii deja existenţi vor menţine sau nu cota de participare la capitalul social al societăţii la nivelul actual.

Preşedintele AVAS a adăugat că, în prezent, la nivelul posibililor furnizori de ajutor de stat, se află în analiză un proiect mai amplu de sprijinire a societăţii pentru depăşirea crizei financiare mondiale. După finalizarea acestui proiect, se vor derula etapele necesare în vederea conformării măsurilor de sprijin financiar care se vor implementa la Oltchim cu prevederile legislaţiei naţionale şi europene în domeniul ajutorului de stat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Prea multi bani din buzunarul nostru inghite acest Oltchim, care a fost

    "protejat politic"de-a lungul anilor !Solventul Timisoara a fost falimentat si lichidat pentru o datorie de zeci de ori mai mica decat cea actuala a Oltchimului....parte buna din productia Solventului fiind preluata 

    de Oltchim, prin investii noi garantate de stat, buna parte din acestea le tot suporta contribuabilul roman de ani buni ! Megalomania Oltchim ne costa mult prea mult ! 

    O solutie mult mai eficienta economic ar fi fost mentinerea in functiune si modernizarea

    Combinatului Petrochimic Solventul, iar Otchim sa fi investit in primul rand in achizitionarea sectiei de piroliza din Arpechim Pitesti( principalul furnizor de materii prime) societate pana nu demult apatinand tot AVAS . 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb