Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a analizat situaţia celor 28 de societăţi pentru care a fost amânată intrarea în insolvenţă, conform OUG 3 / 2007, şi a stabilit măsurile ce se impun pentru 22 dintre acestea.
Astfel, AVAS a mandatat reprezentanţii săi în Adunările Generale Extraordinare ale acţionarilor pentru a vota, în cazul a 3 societăţi (Tractorul Braşov, Rulmentul Braşov şi Abrom Bârlad), disponibilizarea colectivă cu plăţi compensatorii a întregului personal, conform OUG 116 / 2006 şi dizolvarea şi lichidarea voluntară - măsuri ce au fost deja adoptate de AGEA.
Pentru alte 4 societăţi (Electroputere Craiova, Foradex Bucureşti, Romaero Bucureşti şi Construcţii Aeronautice Ghimbav) s-a stabilit privatizarea.
Pentru 5 societăţi, Consiliile de Administraţie au procedat la întocmirea Programului de restructurare (de ex. Terom Iaşi).
Totodată, pentru cele 5 societăţi de pe platforma Nitramonia s-au stabilit măsurile necesare redresării situaţiei economico financiare. Dintre acestea, Nitrofertilizer a fost deja vândut ca activ, urmând ca la Nitroexplosive să fie vândut pachetul majoritar de acţiuni.
La Nicolina Iaşi a fost publicat anunţul de vânzare a tuturor activelor în 19 martie 2007; în cazul în care nu vor fi cumpărători societatea intră în lichidare.
Pentru cele 4 filiale ale Romarm, societatea este cea care are, în prezent, în elaborare o strategie privind trecerea în proprietate privată a acestora, AVAS fiind acţionar indirect. Restul de 6 societăţi sunt încă în analiză.
AVAS apreciază că dacă în şase luni de la intrarea în vigoare a O.U.G. nr. 3/2007, prin care s-a suspendat intrarea în insolvenţă a 28 de societăţi din portofoliul Autorităţii, nu se reuşeşte privatizarea sau lichidarea voluntară a acestora, astfel încât să se salveze fluxul principal de producţie, societăţile vor intra în procedura prevăzută de legea insolvenţei (Legea nr. 85/2006).